Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλές συστάσεις για τον Jake Gyllenhaal, καθώς η καριέρα του στον κινηματογράφο μιλάει από μόνη της. Με πρώτους ρόλους εκείνους σε φιλμ όπως το October Sky και το Donnie Darko, πριν πρωταγωνιστήσει σε αριστουργήματα και όπως το Zodiac, το Prisoners και το Nightcrawler, ο ηθοποιός έχει αποδείξει εδώ και χρόνια το ταλέντο του και την τρομερή του ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε χαρακτήρα με απίστευτη ακρίβεια, απογειώνοντας την κάθε ερμηνεία του όπως λίγοι μπορούν. Επίσης έχει κάνει και το πέρασμά του από την Marvel, και είναι ιδιαίτερα ενεργός στην θεατρική σκηνή του Broadway, έχοντας μάλιστα προταθεί για βραβείο Tony για την παράσταση Sea Wall/A Life.

Ο Gyllenhaal ήταν προτεινόμενος για Όσκαρ για πρώτη φορά το 2005, μετά την κυκλοφορία της ταινίας Brokeback Mountain, στην οποία δύο cowboys της δεκαετίας του ’60 ερωτεύονται και έχουν μία κρυφή σχέση που διαρκεί δύο δεκαετίες και προφανώς τελικά τους καταστρέφει ψυχολογικά. Το φιλμ σκηνοθετήθηκε από τον Ang Lee και θεωρείται πραγματικά μία ιστορική προσθήκη στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς έσπασε πολλά από τα αφηγηματικά και σεναριακά ταμπού που υπήρχαν μέχρι τότε, προκαλώντας τεράστιες συζητήσεις εντός και εκτός Hollywood.

 

Το γεγονός ότι έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας θεωρείται μία από τις πιο εξοργιστικές αδικίες στην ιστορία των κινηματογραφικών βραβείων και σήμερα θεωρείται όχι μόνο ένα από τα καλύτερα ρομαντικά φιλμ όλων των εποχών αλλά και μία σημαντική καμπή για την εξέλιξη του κινηματογράφου γενικότερα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που βλέπαμε μία τόσο περίπλοκη ερωτική ιστορία μεταξύ δύο ανδρών σε τόσο mainstream επίπεδο. Εκτός από τον Jake, φυσικά είδαμε και τον καταπληκτικό Heath Ledger ως συμπρωταγωνιστή του.

Σύμφωνα με συνέντευξή του στο The Sunday Times, o Gyllenhaal μίλησε για την πιθανότητα ότι οι θεατές ίσως έχουν διαφορετικά συναισθήματα για τον ρόλο του στο Brokeback Mountain στην σημερινή εποχή, καθώς το debate του αν πρέπει οι straight ηθοποιοί να υποδύονται gay χαρακτήρες έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις (θυμάστε τον Ewan McGregor στο Halston;). Παρόλα αυτά, το 2005 υπήρχε μία τελείως διαφορετική αντιμετώπιση στο ίδιο θέμα και επικρατούσε ένα ‘στίγμα’ ανάμεσα στους straight ηθοποιούς και το ίδιο το κοιν, αν αποφάσιζες να παίζεις έναν ομοφυλόφιλο (ή bisexual) άνδρα στην μεγάλη οθόνη. Συγκεκριμένα είπε:

Ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας ήταν το γεγονός πως υπήρχε το στίγμα του να παίζεις ένα τέτοιο ρόλο, ξέρεις, όλοι σκέφτονταν ‘γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;’ Και πιστεύω πως ήταν πολύ σημαντικό και στους δυο μας να σπάσουμε αυτό το στίγμα. Από την άλλη, πιστεύω ότι πλέον έχει οδηγήσει σε έναν άλλον δρόμο όπου πολλοί πιστεύουν ότι ηθοποιοί με διαφορετικές εμπειρίες πρέπει να αναλαμβάνουν περισσότερους τέτοιους ρόλους, ότι δεν θα έπρεπε να περιοριζόμαστε σε ένα τόσο μικρό γκρουπ ατόμων. Και το πιστεύω αυτό.”]

Αυτό που οφείλουμε να καταλάβουμε είναι ότι την εποχή που κυκλοφόρησε το Brokeback Mountain, τα φιλμ και οι σειρές που τοποθετούσαν LGBTQ+ χαρακτήρες στο επίκεντρο της ιστορίας ήταν ελάχιστες και τις περισσότερες φορές, τέτοιοι ρόλοι ήταν δεύτεροι ή τρίτοι, με πρωταγωνιστές πάντα straight άτομα. Επίσης, το Hollywood δεν δεχόταν σε καμία περίπτωση την ίδια πίεση για διαφορετικότητα που δέχεται σήμερα, με κινήματα όπως το Black Lives Matter και το #OscarsSoWhite.

Ενώ λοιπόν το θέμα του αν πρέπει straight ηθοποιοί να παίζουν LGBTQ+ χαρακτήρες εξακολουθεί να υπάρχει και να συζητιέται, δεν μπορεί να στερήσει την τεράστια επιρροή που είχε το Brokeback Mountain στον κινηματογράφο, καθώς όχι μόνο έβαλε μία gay ερωτική ιστορία στην αίθουσα των Όσκαρ, απέδειξε ότι τέτοια σενάρια μπορεί όντως να είναι επιτυχημένα και να βρουν το κοινό τους, ανοίγοντας τον δρόμο σε πολλές ακόμα ανάλογες ταινίες να δημιουργηθούν.