Εδώ και κάποια χρόνια έχει προκύψει ένα νέο “τρεντ” όσον αφορά στην καταναλωτική μας συμπεριφορά σχετικά με την μόδα, το οποίο έχει ως επίκεντρο την ανακύκλωση των ρούχων. Second hand και vintage καταστήματα, φυσικά και online,  έχουν ξεπηδήσει εδώ και 10 χρόνια από παντού, δημιουργώντας μια ταχέως αναπτυσσόμενη νέα αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς είναι τόσο ταχύς που η αξία της έχει πολλαπλασιαστεί 21 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με αυτή της συμβατικής αγοράς, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Και οι λόγοι που έχουν συντελέσει σε αυτό το εμπορικό αποτέλεσμα είναι δυο.

Πρώτος παράγοντας και ίσως ισχυρότερος μακροπρόθεσμα είναι αυτός που αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, και καθώς η βιομηχανία της μόδας και η παραγωγή νέων ρούχων συμβάλλει αρκετά σε αυτές τις προβληματικές, η επιλογή ήδη χρησιμοποιημένων ρούχων ή παλιού stock, είναι η μόνη περιβαλλοντικά ηθική λύση. Ο δεύτερος παράγοντας αφορά την οικονομία η οποία από την τελευταία κρίση πριν περίπου 10 χρόνια, μέχρι και την τωρινή λόγω της πανδημίας, σίγουρα δεν βρίσκεται σε ευημερία. Συνεπώς η επιλογή second hand ρούχων είναι πολύ λογική, καθότι οπωσδήποτε πιο οικονομική, διατηρώντας πάντα την ποιότητα ψηλά, συχνά ίσως και πιο πολύ από τα fast fashion καταστήματα.

Έχοντας λοιπόν όλα αυτά κατά νου σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε αυτή την φορά κάτι διαφορετικό. Αντί να σας μιλήσουμε για κάποιο ρούχο-τρεντ και που να το αγοράσετε, θα σας πούμε για την δραστηριότητα τρεντ, και πως να την εκμεταλευτείτε προκειμένου να αποκτήσετε ακόμα πιο ηθικές περιβαλλοντικά συμπεριφορές και ταυτόχρονα να βγείτε και οικονομικά κερδισμένοι. Μιλάμε βέβαια για την μεταπώληση των ρούχων της ντουλάπας μας, για την άλλη πλευρά του νομίσματος της second-hand αγοράς. Αν ανήκεις στην πλειοψηφία των ατόμων της γενιάς μας, μιας γενιάς που μεγάλωσε μέσα στο fast fashion και την οριακά “αναλώσιμη” μόδα, τότε στην ντουλάπα σου σίγουρα βρίσκονται  πολλά (αλλά πολλά) ρούχα, παπούτσια, τσάντες αξεσουάρ και άλλα λοιπά μπλιμπλίκια. Κάτι ακόμα που θεωρούμε σχεδόν βέβαιο είναι ότι από αυτά χρησιμοποιείς με μια σχετική συχνότητα ένα μικρό εώς πολύ μικρό μέρος (ανάλογα με την καταναλωτική σου μανία-δεν κρίνουμε). Αν λοιπόν ισχύουν για σένα τα παραπάνω, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα ντουλάπας (σε αυτό το άρθρο σου λέμε αναλυτικά πως να το κάνεις), και αφού καταλήξεις στα κομμάτια που δεν θες, να τα μεταπωλήσεις, κερδίζοντας έτσι πόντους και για την ψυχική σου υγεία αλλά και για το πορτοφόλι σου. Σου έχουμε λοιπόν ετοιμάσει μια αναλυτική λίστα με τιπς για να σε βοηθήσουμε στο how to, αλλά και προτάσεις για apps και online καταστήματα μεταπώλησης, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

How to Buy Clothes That Are Built to Last - The New York Times

Tips

1. Η εικόνα είναι το παν

Πρώτο στην σειρά και πολύ σημαντικό, φρόντισε η φωτογραφία του ρούχου που θα ανεβάσεις προς πώληση να είναι όσο πιο κολακευτική και ξεκάθαρη γίνεται. Σε μια λίστα με εκατοντάδες φορέματα κανείς δεν πρόκειται να προσέξει κάποιο που δεν μπορεί να δει καλά, όσο ωραίο και να είναι. Φροντισε να έχεις καθαρό και μίνιμαλ background, να έχεις σιδερώσει καλά το ρούχο και ο φωτισμος να είναι σωστός και επαρκής.

Second Hand Fashion GIF by Jutka & Riska

2. Βρες τον τομέα σου

Βοηθάει πάρα πολύ να έχεις ένα συγκεκιμένο niche όσον αφορά το στυλ των ρούχων σου, καθώς έτσι μπορείς να απευθυνθείς σε μια πλατφόρμα που αφορά αποκλειστικά αυτό. Συνεπώς, ο κάθε επισκέπτης του εν λόγω site/app θα ψάχνει ακριβώς αυτό που προσφέρεις από θέμα αισθητικής, και άρα οι πωλήσεις σου θα είναι πολύ καλύτερες.

3. Κριτικές

Σε κάθε διαδικτυακό χώρο που συνδέονται εμπορικά δυο χρήστες-ιδιώτες πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κριτικές που λαμβάνει ο καθένας, καθώς είναι η μόνη “πιστοποίηση” ότι ο πιθανός πωλητής είναι αξιοπιστος. Φρόντισε λοιπόν από την αρχή αυτού του εγχειρήματος να έχεις ευγενική, εξυπηρετική και έντιμη αντιμετώπιση προς κάθε επίδοξο πελάτη, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση (και μόνο) η γνώμη των άλλων μετράει.

4. Πήγαινε ανάλογα με την εποχή

Πες ότι έκανες το ξεσκαρτάρισμά σου μήνα Ιούνη καλή ώρα, και έχεις μαζέψει στην κούτα μεταπώλησης κομμάτια για όλο τον χρόνο. Ξεκίνα λοιπόν ανεβάζοντας τα καλοκαιρινά σου κομμάτια (καθώς αυτά προφανώς έχουν ζήτηση τώρα) και κράτα τα υπόλοιπα για την ανάλογη εποχή, δηλαδή φθινοπωρινά τον Σεπτέμβρη, χειμερινά το Νοέμβρη και ούτω καθ’ εξής.

Slowfashion Slow Fashion Second Hand GIF

5. Μην υπερβάλλεις με τις τιμές

Βασικός στόχος όταν μεταπωλείς τα ρούχα σου είναι να κερδίσεις ένα σχετικά ικανοποιητικό οικονομικό αντίτιμο αλλά και να χαρεί ένας άλλος άνθρωπος ένα από τα ρούχα που δεν δίνουν πλέον χαρά σε σένα. Άρα, μην υπερβάλεις με την τιμές, βρες κάτι που ρεαλιστικά αντποκρίνεται στο ρούχο που προσφέρεις και μην προσπαθείς να βγάλεις “απ’ την μύγα ξύγγι” γιατί πολύ απλά δεν θα το αγοράσει κανείς. Συνήθως μια καλή αναλογία τιμής είναι περίπου στα μισά από ότι το αγόρασες, εκτός αν είναι φθαρμένο, οπότε πάει στο 1/3 της τιμής αγοράς.

6. Διάβασε προσεκτικά όσα σε αφορούν

Τιπ έκτο και τελευταίο και πολύ σημαντικό. Κάθε app ή online store έχει πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις αλλά και τρόπο χρήσης. Φρόντισε λοιπόν να διαβάσεις προσεκτικά και τις δυο αυτές κατηγορίες ώστε να είσαι σίγουρ@ ότι έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνεις το καλύτερο δυνατό.

How To Sell Used Clothes Online - Get Started Thrift Store Flipping - Finders Keepers

Προτάσεις Apps και Online Stores

1. Vestiaire Collective, το πρώτο designer second hand online κατάστημα που λειτούργησε ποτέ. Σου το προτείνουμε αν έχεις πιο ακριβά κομμάτια ή ακόμα και κομμάτια μεγάλων οίκων, όπως τσάντες κλπ. Το συγκεκριμένο σου προσφέρει με ένα μικρό αντίτιμο και υπηρεσία πιστοποίησης μάρκας.

2. Remixshop, στο συγκεκριμένο μπορείς να στείλεις ότιδήποτε, από πολύ φθηνά παλιά ρούχα, μέχρι και designer κομμάτια, και τα δέχονται όλα. Αποφασίζουν οι ίδιοι την τιμή για το ρούχο και το αγοράζουν εκείνοι από εσένα. Συνεπώς δεν χρειάζεται να ασχοληθείς περεταίρω με την ατομική μεταπώληση για ένα-ένα κομμάτι.

3. To Depop είναι ίσως το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο app για μεταπώληση. Το αγοραστικό του κοινό είναι τεράστιο και οι κατηγορίες στυλ άπειρες. Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι πως οι οικονομικές συναλλαγές γίνονται αποκλειστικά μέσω paypal, καθιστώντας το απόλυτα ασφαλές και αξιόπιστο.

4. Το ΒΟΗΒΟ  είναι ελληνικό και αποτελεί την μόνη πλατφόρμα μεταπώλησης στην λίστα μας που έχει και φυσικό κατάστημα. Σου το προτείνουμε εάν έχεις κυρίως designer κομμάτια προς πώληση. Αλλο ένα συν για το εν λόγω μαγαζί, είναι το μόνο στην ελληνική second hand αγορά που διαθέτει και υπηρεσία πιστοποίησης μάρκας.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!