Οι Bucks, η ομάδα μπάσκετ του Μιλγουόκι, κατέκτησε το πρωτάθλημα του NBA και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ανακηρύχθηκε MVP των τελικών, αλλά ταυτόχρονα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που σε ένα τελικό σημείωσε 50 πόντους, πήρε 10 ριμπάουντ και έκανε πέντε μπλοκ. Το “Ελληνόπουλο που ξεκίνησε από τα Σεπόλια”, ύψωσε τις γροθιές, πανηγύρισε, έκλαψε στην αγκαλιά της μάνας του και της συντρόφου του, χάιδεψε το μωρό του, τηλεφώνησέ στα αδέρφια του, έκανε χιλιάδες Έλληνες  να ξενυχτήσουν και έγινε αφορμή για να κατακλυστούν τα ντόπια media από γαλανόλευκες και αναρτήσεις εθνικής υπερηφάνειας. Για όλους είναι αναμφίβολα γνήσιο Ελληνόπουλο, τον βλέπουμε σε παιδικές φωτογραφίες ντυμένο τσολιαδάκι, στα βίντεο φορά για μπέρτα την ελληνική σημαία και τραγουδάει τον εθνικό ύμνο.

Καθώς οι τηλεοράσεις παίζουν σε λούπα τον προσωπικό του θρίαμβο, το μυαλό μου πηγαίνει στο Τζέσε Όουενς. Οι κούρσες του διέλυσαν την ναζιστική προπαγάνδα περί υπεροχής των Αρίων, αυτός, ένας μαύρος, έκοψε το νήμα πρώτος μπροστά στον Χίτλερ που βλέποντας την κοσμοθεωρία του να γίνεται σμπαράλια, απλώς προσποιήθηκε τον αδιάφορο.

Ο Αντετοκούνμπο είχε απέναντί του την ίδια ακριβώς ιδεολογία και την συνέτριψε με πάταγο. Ο Μιχαλολιάκος τον ειρωνεύτηκε για το χρώμα του, παρομοίασε την αθλητική του ικανότητα με αυτή του χιμπατζή που παίζει με την μπάλα, προέβλεψε τον καταποντισμό του και ζήτησε την απέλαση του. Ίσως να πληροφορήθηκε τα καθέκαστα στης φυλακής το σίδερα και να ένιωσε το ίδιο αμήχανα με το ίνδαλμά του.Δεν είναι μόνος. Στην συντροφιά μετέχουν κι άλλοι Αντετοκουμπολόγοι. Ο αρχηγός κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, ο πολιτικός που πλασάρει το “Τελοπόν“ σαν φάρμακο το οποίο απομακρύνει τον κορονοϊό και θεραπεύει την φαλάκρα, σε βαρυσήμαντο μήνυμα του υποστήριξε: Έλληνας γενιέσαι (ο ιστορικός και ελληνολάτρης αντιμετωπίζει κάποια προβληματάκια με την ορθογραφία, προφανώς το “Τελοπόν” δεν θεραπεύει πάσαν νόσο και λοιπά), φιλλέληνας γίνεσαι (ναι, ο πατριώτης πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης γράφει ανορθόγραφα την λέξη Έλληνας!).

 

 

Θα μοιράστηκε το σοκ σε μία άλλη συνάδελφό του πολιτικό, η οποία με άνεση διαπέρασε όλο το φάσμα των πρόθυμων πολιτικών κομμάτων, την Ραχήλ Μακρή. Χωρίς πολλές ευγένειες είχε ζητήσει από τον αθλητή να παραδώσει την ελληνική ιθαγένεια και γενικώς να πάρει τον πούλο ώστε να μην την ενοχλεί με την παρουσία του.

 

Τα πιο πάνω κρούσματα είναι χτυπητά, αλλά όχι και μοναδικά. Οι λεβέντες χρήστες των social προ ολίγων μόλις μηνών υποδέχτηκαν μια συνέντευξη του Γιάννη για το ρατσισμό πυροβολώντας τους χαρακτηρισμούς “αράπης”, “πίθηκος“ “ψευτοέλληνας”, με αποκορύφωμα τον καθηγητή και συντονιστή εκπαίδευσης των προσφύγων Κωσταντίνο Καλέμη, ο οποίος έγραψε.: “Τι ακριβώς είπαμε ότι κάνει η μαϊμού αυτή, αν ναι, παίζει μπάσκετ”, ενώ στην παρατήρηση “μη βρίζεις τον άνθρωπο”,  έκλεισε την συζήτηση με την τρομακτική πρόταση “δεν είναι άνθρωπος. Μαλάκας αράπης του κερατά είναι”.

 

Φυσικά οι αθλιότητες δεν έχουν σχέση με τα πρόσφατα πανηγύρια, συνόδευαν κάποια δυσμενή αποτελέσματα. Έκανε το γύρο του κόσμου το βίντεο με τον φανατικό Έλληνα που ανέμιζε με θλίψη την ελληνική σημαία γιατί οι Bucks είχαν χάσει από τους Lakers  και αποφάσισε να ξεπλύνει την εθνική ντροπή εξαπολύοντας χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα κατά των αδερφών Αντετοκούνμπο.

Ο κανόνας επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά. Ένας μαύρος αθλητής είναι μαύρος όταν χάνει και αθληταράς όταν κερδίζει. Ανάμεσα στους σημερινούς πανηγυρίζοντες για τις απίστευτες επιδόσεις του “Ελληνόπουλου που ξεκίνησε από τα Σεπόλια”, βρίσκονται αυτοί που θα του πετάξουν μπανάνες όταν φύγουν οι τίτλοι. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι λίγοι.

Υ. Γ: Ακόμη και κάτω από τις φωτογραφίες του τροπαιούχου Γιάννη, υπάρχουν υπερπατριώτες που τον συγχαίρουν γιατί “έδειξε στους αραπάδες ποια είναι η πατρίδα του μπάσκετ”. Ο παραλογισμός προφανώς δεν γίνεται αντιληπτός.