Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε σκεφτεί (ή έχουμε ουρλιάξει) μπροστά από την ντουλάπα μας ότι δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε. Αρκετές φορές αυτό δεν ανταποκρίνεται, βέβαια, στην πραγματικότητα, μιας και έχουμε αμέτρητα ρούχα, που θα μπορούσαμε να φορέσουμε. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το ότι η αίσθηση πως δεν έχουμε τίποτα να φορέσουμε παραμένει η αλήθεια μας. Μία αλήθεια, που συνήθως προκύπτει από δικά μας λάθη όποτε φτιάχνουμε την γκαρνταρόμπα μας. 

Αγοράζεις υπερβολικά πολλές τάσεις

Είναι απόλυτα κατανοητό να θες να είσαι μες στα πράγματα και γι’ αυτό να αναζητάς τις τάσεις κάθε σεζόν. Ωστόσο, είναι τεράστιο λάθος οι τάσεις να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος ή και όλη την ντουλάπα σου. Οι τάσεις θα κρατήσουν μερικούς μήνες ή στην καλύτερη περίπτωση καμιά τριετία. Έτσι, οι πιθανότητες λένε ότι θα καταλήξεις πράγματι να μην έχεις τι να βάλεις, εκτός κι αν δεν έχεις πρόβλημα να φορέσεις κάτι όχι απλά ξεπερασμένο, αλλά και που πιθανώς τώρα πια θεωρείται κιτς ή και γελοίο. Προτίμησε, λοιπόν, να επενδύσεις σε πιο διαχρονικά κομμάτια.

Αγοράζεις κομμάτια κακής ποιότητας

Αν αγοράζεις συνεχώς ρούχα, αλλά χαλάνε πολύ γρήγορα, είναι λογικό να φτάσεις κάποια στιγμή να μην έχεις τι να φορέσεις. Λογικά η αιτία είναι ότι αγοράζεις αρκετά κακής ποιότητας κομμάτια, κυρίως λόγω της τιμής τους. Ναι, είναι απόλυτα κατανοητό ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να γεμίσεις την ντουλάπα σου με ρούχα και αξεσουάρ υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, βοηθάει ξεκάθαρα να δώσεις κάτι παραπάνω για κάποια κομμάτια, όπως ένα τζιν παντελόνι, που θα φοράς για χρόνια με πολλούς τρόπους. Αν πρέπει να διαλέξεις κάτι χαμηλότερης ποιότητας, τότε προτίμησε να το κάνεις με τάσεις, που τουλάχιστον έτσι κι αλλιώς θα περάσουν. 

Δεν έχεις βασικά κομμάτια

Τα βασικά κομμάτια είναι απαραίτητα, ώστε να μην πέφτεις συνεχώς στη μαύρη τρύπα του τι θα φορέσεις, αφού μπορούν να φορεθούν ξανά και ξανά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επένδυσε, λοιπόν, σε αυτά που ξέρεις ότι ταιριάζουν καλύτερα στο δικό σου στιλ. Μπορεί να είναι ένα λευκό t-shirt, ένα τζιν παντελόνι, ένα λευκό πουκάμισο ή/και μία μεγάλη μαύρη τσάντα. Το κόλπο είναι να έχεις ως κριτήρια να είναι πασπαρτού, αλλά και διαχρονικά. 

Κρατάς ρούχα που δεν φοράς ποτέ

Ίσως σκέφτεσαι ότι αν ξεφορτωθείς παλιά σου ρούχα, τότε θα καταλήξεις ακόμα περισσότερο να μην έχεις τι να φορέσεις. Ωστόσο, αν δεν τα φοράς ποτέ, τότε απλά σού πιάνουν χώρο και σε πείθουν να μην αγοράσεις άλλα ρούχα, που μπορεί σε αυτή τη φάση να σού είναι πολύ πιο χρήσιμα. Έχεις να το βάλεις ένα-δύο χρόνια ή περισσότερο; Δεν σού κάνει; Κριντζάρεις και μόνο, που σε σκέφτεσαι να το φοράς; Ναι, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι μπορεί πλέον να φύγει από την ντουλάπα και τη ζωή σου. 

Αγοράζεις πράγματα για το μέλλον

Πήγες για ψώνια, είδες ένα υπέροχο κομμάτι και το αγόρασες, επειδή σκέφτηκες ότι κάποια μέρα σίγουρα θα προκύψει κάποια περίσταση, που θα σού επιτρέψει να το φορέσεις. Ή ίσως αγόρασες εκείνο το τέλειο στην κούκλα φόρεμα, αλλά που εσένα δεν σού κάθεται καθόλου καλά, με την σκέψη ότι θα χάσεις κιλά ή θα σφίξεις σε συγκεκριμένα σημεία. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η λογική είναι εξαιρετικά λάθος. Οι πιθανότητες λένε ότι δεν θα το βάλεις ποτέ στη ζωή σου και ότι πέταξες τα λεφτά σου. Παράλληλα, ειδικά στο δεύτερο σενάριο, βάζεις στον εαυτό σου μία περιττή πίεση, αντί να αγοράσεις απλά ένα ρούχο, μέσα στο οποίο θα νιώθεις εξαρχής άνετα. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!