Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, η Ms. Marvel έχει κάνει την πρεμιέρα της στο Disney+ και στον κόσμο του Marvel Cinematic Universe. Οι πρώτες κριτικές, που πήρε ήταν εξαιρετικά καλές με τους κριτικούς, σύμφωνα με το Rotten Tomatoes, να της έχουν δώσει μέχρι στιγμής ένα σκορ 95%. Το παράδοξο; Οι κριτικές του κοινού είναι το άλλο άκρο. Περίπου. 

Μπορεί στο Rotten Tomatoes το σκορ του κοινού για τη σειρά να είναι 83%, αλλά το ποσοστό αυτό μάς δείχνει μόνο όσους έβαλαν καλό σκορ, δηλαδή από 3,5 αστέρια και πάνω. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα των αρνητικών κριτικών, πέρα από το γεγονός ότι όταν πατάς να τις δεις αναλυτικά, δίπλα στις πεντάστερες, βλέπεις μισά αστέρια, με άτομα που χαρακτηρίζουν τη σειρά απαίσια και για μικρά παιδιά και την υπερηρωίδα της αδιάφορη για τους fans. Το IMDB, ωστόσο, μάς δίνει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Αυτή την στιγμή, η Ms. Marvel έχει τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία, 6,1 αστέρια στα 10, ανάμεσα σε 17 σειρές Marvel που έχουν κυκλοφορήσει ανά τα χρόνια. Βαθμολογία, που θα ήταν απόλυτα αποδεκτή και σεβαστή, αν η ανάλυσή της έβγαζε νόημα. 

Τι εννοούμε; Συνολικά 35.042 άνθρωποι έχουν βαθμολογήσει τη σειρά στο IMDB. Από αυτούς, οι περισσότεροι, δηλαδή ένα 35,6%, της έχουν βάλει 10 στα 10 αστέρια. Η δεύτερη βαθμολογία με το μεγαλύτερο ποσοστό; Το 1 αστέρι, με το οποίο την έχει αξιολογήσει το 28,2%. Όπως και να το κάνουμε, αυτό είναι αρκετά παράδοξο. Γίνεται, μάλιστα, ακόμα πιο παράδοξο, όταν μαθαίνεις ότι τις κατακεραυνωτικές βαθμολογίες η σειρά τις πήρε μόλις τρία λεπτά μετά την κυκλοφορία της. Με άλλα λόγια, σε χρόνο που είναι αδύνατον να έχεις πιάσει το περιεχόμενό της και να αποφασίσεις ότι όχι απλά δεν σού αρέσει, αλλά τής αξίζει και η πιο χαμηλή βαθμολογία από όλες. 

Τι έχει συμβεί, λοιπόν; Πολλοί πιστεύουν ότι (κωμικοτραγικά, αν έχεις δει τη σειρά) έχει συμβεί το ίδιο με την Captain Marvel. Η ταινία είχε πάρει ένα 79% στο σκορ των κριτικών στο Rotten Tomatoes και μόλις ένα 49% στο κοινό. Ναι, σε κάποιους απλά δεν άρεσε. Θεωρήθηκε, όμως, ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αρνητικών κριτικών είχε σεξιστική βάση και ήταν από άντρες fans της Marvel, που δεν τούς άρεσε ότι έβλεπαν για πρώτη φορά μία γυναίκα υπερηρωίδα ως σόλο πρωταγωνίστρια σε ταινία του franchise και μάλιστα να παρουσιάζεται ως μία από τους πιο ισχυρούς χαρακτήρες του MCU. 

Cosmic Kamala Khan GIF - Cosmic Kamala Khan Iman Vellani - Discover & Share GIFs

Θύμα ενός αντίστοιχο σεξισμού φαίνεται να είναι τώρα και η Ms. Marvel, αλλά αυτή τη φορά σε συνδυασμό με έναν έντονο ρατσισμό. Για το context, σε περίπτωση που δεν έχεις δει τη σειρά, η πρωταγωνίστρια μας, Kamala Khan, δεν είναι απλά κοπέλα, αλλά και μουσουλμάνα με καταγωγή από το Πακιστάν. Κι αν η δικαιολόγησή μας για τις δυσανάλογα αρνητικές κριτικές της σειράς, σού φαίνεται υπερβολική, τότε ίσως το επιχείρημά μας ενισχυθεί με μία δημογραφική ανάλυση των βαθμολογιών του IMDB, όπου βλέπουμε ότι οι άντρες κατά μέσο όρο έχουν δώσει 6,1 στη Ms. Marvel, ενώ οι γυναίκες 7,7. Μάλιστα, η βαθμολογία των πρώτων μειώνεται όσο η ηλικία τους ανεβαίνει, με τους 18-29 να έχουν δώσει 6,5, τους 30-44 ένα 6 και τους 45+ ένα 5,9. Στις γυναίκες υπάρχει μία αντίστοιχη μείωση, αλλά οι αξιολογήσεις που βλέπουμε είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερες, με τις 18-29 να έχουν δώσει κατά μέσο όρο 8 στη Ms. Marvel, τις 30-44 ένα 7,7 και τις 45+ ένα 7,1. 

Ms Marvel Kamala GIF - Ms Marvel Kamala Kamala Khan - Discover & Share GIFs

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!