Όταν χωρίζεις, το επόμενο διάστημα είναι περίπλοκο. Άσχετα με το αν ο χωρισμός ήρθε με ήπιο ή με άσχημο τρόπο, με το ποιος τον επέλεξε και με το αν έχεις ακόμα αισθήματα για τον άλλον. Συχνά κάνουμε επιπόλαιες κινήσεις είτε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας συναισθηματικά, είτε για να μην καταλάβει ο άλλος ότι πονάμε, είτε γιατί αρνούμαστε να προχωρήσουμε. Στην εποχή των social media το να κάνουμε κάτι βαστικά και μετά να το μετανιώσουμε είναι ακόμα πιο πιθανό. Είναι καλό, λοιπόν, να δείξουμε αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουμε κάποιες συμπεριφορές, ώστε να μην κάνουμε τα πράγματα δυσκολότερα, να μην πληγωθεί κανένας περισσότερο και να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία.
Κάνε σίγαση και περιορισμό, αντί διαγραφή ή block
Είναι απόλυτα κατανοητό να μην θες να βλέπεις πλέον φωτογραφίες του και τι κάνει. Είναι απόλυτα κατανοητό και να μη θες αντίστοιχα να ξέρει εκείνος τι κάνεις. Ωστόσο, η διαγραφή ή το μπλοκάρισμα δεν είναι η καλύτερη λύση και μπορεί να δημιουργήσει περιττές εντάσεις. Η σίγαση θα σου κρύψει ό,τι ανεβάζει χωρίς εκείνος να το ξέρει, ενώ ο περιορισμός θα κρύβει από εκείνον τις δικές σου δημοσιεύσεις.
Μην ψάχνεις ποιος “κέρδισε”
Υπάρχει ο μύθος ότι πάντα έχουμε έναν αγώνα με τους πρώην μας σχετικά με το ποιος θα προχωρήσει γρηγορότερα ή θα καταλήξει πιο ευτυχισμένος. Αυτό, όμως, δεν θα έπρεπε να ισχύει. Το μόνο αποτέλεσμα, που έχει, είναι να προχωράμε με πιο αργούς ρυθμούς και αν αφήνουμε τον πρώην μας -ίσως και άθελά του- να επηρεάζει τα μετά από εκείνον συναισθήματα και τις επιλογές μας. Επικεντρώσου στον εαυτό σου και όχι στο τι κάνει εκείνος, παρακολουθώντας συνεχώς τι ανεβάζει και πόσο χαρούμενος φαίνεται.
Μην νιώθεις ενοχές αν επισκέπτεσαι το προφίλ του
Ναι, το να πάθεις εμμονή με τον πρώην σου σίγουρα δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει. Ωστόσο, δεν θα βοηθήσει ούτε να καταπιέζεσαι και να μην ρίξεις ξανά ούτε μισή ματιά στο προφίλ του, ούτε όταν το κάνεις να έχεις ενοχές και να το κρύβεις απ’ όλους. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εξάλλου, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όταν χωρίζεις, ειδικά από μία καλή σχέση, είναι σαν να κόβεις απότομα ένα ναρκωτικό, αφού πέφτουν απότομα τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον οργανισμό σου. Το να μπαίνεις στο προφίλ του είναι ο τρόπος να τα ανεβάζεις έστω και λίγο.
Αν επηρεάζεται η ψυχική σου υγεία, άσε τις ανωτερότητες
Ο πρώην σου παρακολουθεί κάθε σου κίνηση; Σχολιάζει ό,τι ανεβάζεις; Δεν σταματάει να σου στέλνει μηνύματα; Αισθάνεσαι ότι εσύ γίνεσαι εμμονικός; Τότε η ευγένεια της σίγασης δεν αρκεί. Αν φταίει κάτι που κάνει ο πρώην σου, μπορείς να το συζητήσεις μαζί του, με την ελπίδα να σταματήσει να σε ενοχλεί. Διαφορετικά το μπλοκάρισμα είναι μονόδρομος.
Κάνε σίγαση σε κοινούς σας φίλους
Αν ξεκινήσατε ως φίλοι ή αν ήσασταν χρόνια μαζί, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε κοινούς φίλους. Το πρόβλημα είναι ότι, μετά τον χωρισμό, κάποιοι από αυτούς συνέχισαν να κάνουν παρέα και με τους δύο σας ή στην ουσία διάλεξαν εκείνον. Κάπως έτσι, καταλήγεις να τον βλέπεις μαζί σε ιστορίες και δημοσιεύσεις, ακόμα κι αν έχεις κάνει σίγαση σε εκείνον ή τον έχεις μπλοκάρει. Η καλύτερη επιλογή είναι να κάνεις σίγαση και σε αυτά τα άτομα. Αν αισθάνεσαι τύψεις, μπορείς να τους ενημερώσεις πρώτα και να τους εξηγήσεις τον λόγο που το κάνεις.
Μην κρατάς κοινές σας δημοσιεύσεις
Οι πιθανότητες λένε ότι κάποια στιγμή όλο και κάτι θα ανεβάσατε μαζί. Είτε ήταν μία απλή selfie, είτε οι κοινές διακοπές σας. Είναι σίγουρο ότι αυτό δεν σε βοηθάει ψυχολογικά και δεν σε αφήνει ιδιαίτερα να προχωρήσεις. Παλιά θα σου λέγαμε να βγάλεις το άλμπουμ με τις φωτογραφίες και να κόψεις ή να κάψεις όσες είστε μαζί. Τώρα μπορείς να περιοριστείς απλά στη διαγραφή των δημοσιεύσεων από τους λογαριασμούς σου.
Μην ποστάρεις τίποτα για τον χωρισμό
Μπορεί να το κάνεις για και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ίσως γράψεις ένα post με το τι έγινε, ώστε να πάρουν άνθρωποι το μέρος σου. Ίσως νομίζεις ότι ανακοινώνοντας πως είσαι ελεύθερος, θα γεμίσεις με νέους υποψήφιους μνηστήρες, που θα τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου. Ίσως θες απλά να βγάλεις πράγματα από μέσα σου. Ίσως απλά δεν θες να σου μιλάνε για εκείνον, θεωρώντας ότι είστε ακόμα μαζί.
Ωστόσο, μία τέτοια κίνηση μόνο κακό θα κάνει. Κατ’ αρχάς, σκέψου αν πραγματικά θες να εκθέσεις ή/και να πληγώσεις έναν άνθρωπο που περάσατε ένα κάποιο διάστημα μαζί. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να σου έρθει ένα κατεβατό μηνυμάτων από ανθρώπους που θα ρωτάνε τι έγινε, αναγκάζοντας σε να μιλήσεις ξανά και ξανά για τον χωρισμό σου.