Είναι αρκετά περίεργο να ξεκινάς οποιαδήποτε σκέψη με την φράση “ένα από τα καλά της πανδημίας είναι…” όμως πραγματικά, μέσα στην όλη απίστευτα δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί για παραπάνω από έναν χρόνο, υπήρξαν και ορισμένα πλεονεκτήματα που οφείλουμε να εκτιμήσουμε. Ένα από αυτά για εμένα προσωπικά ήταν να εκτιμήσω πολύ περισσότερο τις μικρές, ελληνικές επιχειρήσεις για την δημιουργικότητα, το θάρρος και την επιμονή που έδειξαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε τόσο απαιτητικές συνθήκες, όταν όλα έδειχναν πως είναι εναντίον τους. Έμαθα να εκτιμώ τα αλλιώτικα στιλ και τις ξεκάθαρες φιλοσοφίες πίσω από το κάθε brand που έχει φτιαχτεί από νεαρά άτομα με ελάχιστη εξωτερική βοήθεια αλλά πολλή φαντασία και να βρίσκω τα δικά μου γούστα και στιλ σε ορισμένα από αυτά. Κάπως έτσι αγάπησα και το MIOU, το οποίο όχι μόνο χρειάστηκε να ανταπεξέλθει σαν brand σε συνθήκες πανδημίας, αλλά ξεκίνησε την λειτουργία του ενώ ήδη ο κόσμος αντιμετώπιζε τον κορωνοιό, ανάμεσα στα δύο lockdowns.

Παρόλα αυτά, η ξεχωριστή ματιά της δημιουργού Στεφανίας Καψάσκη είχε κάτι καινούργιο να προτείνει στην ελληνική fashion σκηνή και έτσι, με πηγή έμπνευσης το νιαούρισμα της γάτας της (από εκεί άλλωστε βγαίνει και το “miou”) και βάση το γραμμικό σχέδιο, τα T-Shirts, τα crop tops, τα hoodies και οι tote bags τραβάνε κατευθείαν το βλέμμα επάνω τους.

Προσωπικά, δεν έχει υπάρξει μία φορά που να έχω κυκλοφορήσει φορώντας κάποιο από τα κομμάτια της συλλογής, χωρίς να εισπράξω τουλάχιστον ένα κομπλιμέντο.
Το MIOU σίγουρα ανήκει στην κατηγορία του urban streetwear, παρόλα αυτά η unisex αισθητική του το κάνει να αποτελεί μία βάση “πασπαρτού” για τα πάντα από casual εμφανίσεις μέχρι και ροναντικά outfits ή ακόμα και λίγο πιο εκκεντρικά λουκ, συνδυασμένα με άλλα prints και patterns.

Μιλήσαμε με την Στεφανία για να μας εξηγήσει περισσότερα για την έμπνευση, την δημιουργική διαδικασία αλλά και το μέλλον του MIOU.

Πώς προέκυψε η ιδέα του brand, ήταν μία αυθόρμητη απόφαση ή κάτι που σχεδίαζες από καιρό;

Το MIOU προέκυψε τελείως αυθόρμητα κ αυτό είναι που αγαπώ τόσο πολύ σε αυτό. Από μικρή το “ανέμελο” σκιτσάρισμα σε χαρτί-το λεγόμενο doodling- ήταν μέρος της ζωής μου, μιας και ο πατέρας μου πάντα όταν βρίσκεται απορροφημένος σε μια συζήτηση ή ένα τηλεφώνημα κάνει διάφορα σκιτσάκια. Χωρίς να το καταλάβω υιοθέτησα κι εγώ αυτή τη συνήθεια και έτσι όταν το μυαλό μου απασχολείται με χιλιάδες σκέψεις της καθημερινής ζωής, η φαντασία μου δραπετεύει πάνω σ ένα κομμάτι χαρτί. Είναι κάτι που με ηρεμεί και μετατρέπει την καθημερινότητα μου σε κάτι όμορφο και ζωντανό.

Ένα μεσημέρι λοιπόν, σε ένα από τα κλασσικά γεύματα με γονείς, μια ιστορία που διηγήθηκε η μητέρα μου, έκανε μια ιδέα να γεννηθεί στο μυαλό μου. Διηγούταν σε κάτι φίλους πως όταν ήμουν μικρή συνέχεια πείραζα τα ρούχα μου και δεν άφηνα ούτε ένα χωρίς να το ζωγραφίσω με τους μαρκαδόρους μου για να το κάνω πιο όμορφο! Κάπως έτσι, μεταξύ σοβαρού και αστείου σκέφτηκα ότι θα μου άρεσε πολύ να δω κάποια από τα σχέδια μου τυπωμένα σε t-shirt και να συνεχίσω τις ανησυχίες που, από ό,τι φαίνεται, είχα από μικρή ηλικία. Η ιδέα πως μια δημιουργία μου θα αποκτήσει υπόσταση και χρηστικότητα, αλλά ταυτόχρονα θα συνδυαστεί και με άλλες πλευρές του design, με γοήτευσε πολύ. Χωρίς δεύτερη σκέψη το δοκίμασα! Σε αυτό βέβαια βοήθησαν και οι αγαπημένοι inkspit rats που ασχολούνται με την μεταξοτυπία στο χέρι και έκαναν τη σκέψη μου πράξη.

Τι σε γοητεύει στο συγκεκριμένο είδος “γεωμετρικού” σχεδιασμού και από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδιά σου;

Από όσο με θυμάμαι με γοήτευαν πολύ τόσο οι γεωμετρικές όσο και οι καμπύλες μορφές! Αυτό φυσικά εντάθηκε όταν ξεκίνησα μαθήματα σχεδίου στο σχολείο με σκοπό να περάσω αρχιτεκτονική αλλά και κατά τα φοιτητικά μου χρόνια. Τόσο το γραμμικό σχέδιο όσο και οι καθηγητές της σχολής που ανέλυαν τα γεωμετρικά σχήματα και την κίνηση των κτιρίων αποτέλεσαν έμπνευση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το μυαλό μου ξέφευγε στο χαρτί την ώρα των διαλέξεων και γέμιζε τα τετράδια μου από γεωμετρικά επαναλαμβανόμενα σχέδια μέχρι καμπύλες φιγούρες που κατέληγαν σε ενιαία σχήματα. Κάπως έτσι κατέληξα σε αυτό το σχεδιαστικό στυλ που με εκφράζει. Πειραματίζομαι με τις γεωμετρίες, τα επαναλαμβανόμενα pattern και τις λεπτομέρειες και δίνω μορφή στα πράγματα που έχω στο μυαλό μου με αυτόν το τρόπο.

Η έμπνευση, η οποία οδηγεί ουσιαστικά το χέρι μου στο χαρτί, αντλείται από απλές εικόνες και στοιχεία της καθημερινότητας. Κάποια σχέδια τείνουν να είναι πιο αφηρημένα, ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο, αφήνοντας τη φαντασία του να ταξιδέψει. Κάποια άλλα είναι πιο συγκεκριμένα, καθώς είναι εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Ποια από τα σχέδιά σου είναι τα αγαπημένα σου και ποια τα αγαπημένα του κοινού;

Μου είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξω μεταξύ των σχεδίων. Κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική συναισθηματική αξία για μένα και όλα εμπεριέχουν ένα κομμάτι του εαυτού μου.

Αν έπρεπε όμως να διαλέξω ένα από κάθε “κατηγορία” θα επέλεγα το Kraken από τα αφηρημένα και τον Ανανά / Pineapple από τα γεωμετρικά κυρίως λόγω της λεπτομέρειας που τα χαρακτηρίζει. Το σχέδιο βέβαια με το οποίο είμαι βαθιά συνδεδεμένη είναι το logo του brand, το λεγόμενο ΜΙΟU, μια αφαιρετική φιγούρα που βασίζεται στα αρχικά του ονόματος μου και είναι μισή άνθρωπος- μισή γάτα- κάτι που όπως λένε με αντιπροσωπεύει.

Τα πιο δημοφιλή θεωρώ πως είναι τα καθαρά γεωμετρικά σχέδια όπως το γεωμετρικό λιοντάρι, ο γεωμετρικός σκύλος και το χταπόδι , ίσως λόγω του minimal χαρακτήρα τους.

Ποια η φιλοσοφία του MIOU σαν brand; Τι συμβολίζει για εσένα και τι ελπίζεις να νιώθει όποιος το φοράει;

Το ΜΙΟU είναι ένα brand που βασίζεται στην ανάδειξη των σχεδίων μέσω απλών και λιτών γραμμών με έμφαση σε έναν unisex inclusive all day χαρακτήρα. Τα σχέδια τυπώνονται επάνω σε μονόχρωμα υφάσματα, τα οποία λειτουργούν ως καμβάς και είναι στην πλειοψηφία τους ασπρόμαυρα. Απευθύνονται σε όλους και έχουν το χαρακτηριστικό ότι ανάλογα με το πως θα τα συνδυάσεις μπορείς να πετύχεις από μια casual μέχρι μια πιο ροκ ή και smart casual εμφάνιση.

Βασική αρχή του brand, και ως εκ τούτου ένα κομμάτι στο οποίο δίνω μεγάλη έμφαση, είναι η ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, η οποία εξασφαλίζει διάρκεια και αντοχή στο χρόνο και τη χρήση. Σε αντίθεση με το fast fashion ρεύμα της εποχής, στηρίζομαι στην ποιότητα και στην ηθική και όχι στην ποσότητα παραγωγής. Συνεργάζομαι έτσι με μικρές τοπικές βιοτεχνίες και επιχειρήσεις στην Αθήνα, των οποίων η φιλοσοφία συμβαδίζει με τη δική μου.

Από τα υλικά μέχρι την τεχνική της μεταξοτυπίας, όλα έχουν επιλεχθεί με προσοχή και σεβασμό. Στόχος του είναι ο καθένας να νιώθει μοναδικός με το MIOU του, να νιώθει ότι τον αφορά και να το κάνει δικό του, προσαρμόζοντάς το στις δικές του οικείες εικόνες και ανάγκες.

Μερικά μελλοντικά σου σχέδια!

Νιώθω πως διανύω μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο τόσο σχεδιαστικά όσο και σε άλλους καλλιτεχνικούς τομείς που θα μπορούσαν ίσως να συσχετιστούν με το brand. Ήδη ανά τακτά χρονικά διαστήματα προσθέτω νέα σχέδια στη συλλογή και στοχεύω στο να φτιάξω και αλλά ρούχα με δικά μου πατρόν και γιατί όχι και άλλα χρηστικά είδη. Για τo προσεχές μέλλον υπάρχουν πολλές καλλιτεχνικές ζυμώσεις, οι ιδέες διαδέχονται η μία την άλλη τόσο σε σχέδια όσο και σε ρούχα και ανυπομονώ και η ίδια για την μετέπειτα εξέλιξη του brand. Ένα από τα άμεσα σχέδιά μου είναι η συνεργασία με μικρά μαγαζιά, που μπορούν να υποστηρίξουν την ιδιαιτερότητα των κομματιών, αλλά και τη δημιουργία κάποιου e-shop/ διαδικτυακού καταστήματος.

Κλείνοντας δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει σε αυτή μου την προσπάθεια και τα άτομα που με έχουν στηρίξει και έχουν αγαπήσει τα σχέδια μου όπως εγώ!

Mπορείς να βρεις το MIOU design στο instagram και στο Facebook

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!