Το franchise του Harry Potter είναι πλέον μία περίεργη ιστορία. Από τη μία, ο μαγικός του κόσμος αποτελεί κομμάτι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας των περισσότερων από εμάς. Αρκετοί επενδύσαμε χρόνια, αλλά και χρήματα στα βιβλία, τις ταινίες και τα προϊόντα του franchise. Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι δεν επενδύσαμε και συναισθήματα σε αυτό.  

Από την άλλη, “κουβαλάει” δύο τουλάχιστον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες. Τον Johnny Depp, που έπαιξε στη δεύτερη ταινία Fantastic Beasts, παρά την καταγγελία της Amber Heard για ενδοοικογενειακή βία. Καταγγελία, η οποία δικαστικά έληξε υπέρ της πρώην συζύγου του. Παράλληλα, η J.K. Rowling μετά από μία σειρά τρανσφοβικών σχολίων και κειμένων, έχει χάσει τη συμπάθια και την εκτίμηση των περισσότερων φαν της.  

Αυτό μάς έχει αφήσει σε ένα άβολο σημείο. Να πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να θυσιάσουμε την αγάπη μας για τον κόσμο του Harry Potter, ως αντίδραση σε αυτούς που επωφελούνται από αυτήν. Με άλλα λόγια, θα δούμε την επόμενη ταινία Fantastic Beasts, που θα κυκλοφορήσει το 2022; Θα διαβάσουμε τυχόν νέα βιβλία που προσθέτουν στο “σύμπαν”; Θα αγοράσουμε τη νέα φιγούρα που κυκλοφόρησε; Θα επισκεφτούμε το πάρκο The Wizarding World of Harry Potter αν μάς δοθεί η ευκαιρία; 

Το Harry Potter γίνεται τηλεοπτική σειρά 

Τώρα ένα νέο ερώτημα έρχεται να προστεθεί. Θα δούμε τη σειρά; Ναι, πλέον είναι σχεδόν σίγουρο ότι μία Harry Potter σειρά θα βρεθεί στην streaming πλατφόρμα HBO Max. Ωστόσο, δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερο. Ούτε εμείς, ούτε η ίδια η Warner Bros. Τα πράγματα είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Η εταιρεία παραγωγής είναι στην φάση, που αναζητά ταλέντα και σεναριογράφους. Όχι μόνο, για να αναλάβουν τη μεταφορά μίας ιστορίας σε σενάριο, αλλά και για να πιτσάρουν αυτή την ιστορία. 

Είναι ένα βήμα που δεν μάς κάνει εντύπωση. Βασικά, συγκριτικά με άλλα franchises άργησε. Σκέψου μόνο ότι το Star Wars και η Marvel έχουν αποκτήσει ήδη τις πρώτες δικές τους live-action σειρές. Και υπολογίζεται ότι μέσα στο 2021 θα έχουμε και την πρώτη Lord of the Rings σειρά. Το τηλεοπτικό Harry Potter, ακόμα κι αν ξεκινήσει γυρίσματα φέτος, θα έρθει τελευταίο.  

Είναι καλή ιδέα; 

Άσχετα, όμως, με το αν η κίνηση της Warner Bros. βγάζει νόημα, είναι πράγματι καλή ιδέα; Ή απλά θα καταλήξει να είναι πεταμένα λεφτά; Όπως είπαμε, ακόμα και οι πιο σκληροπυρηνικοί φαν έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη Rowling. Η τελευταία δεν υπάρχει τρόπος να μην εμπλακεί με τη σειρά, ακόμα κι αν η εταιρεία παραγωγής το ήθελε, μιας και το συμβόλαιό της επιβάλει να έχει λόγο σε οτιδήποτε γίνεται σχετικά με το Harry Potter. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αποφασίσει να σνομπάρουν και να σαμποτάρουν κάθε της νέο εγχείρημα.  

Πέραν της Rowling, οι φαν του Harry Potter έχουν δείξει ότι είναι λίγο περίεργοι. Άλλα fandoms φαίνεται να στηρίζουν και το παραμικρό νέο τηλεοπτικό και κινηματογραφικό προϊόν του franchise που στηρίζουν. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι η τριλογία The Hobbit έβγαλε σχεδόν τα ίδια έσοδα με την τριλογία Lord of the Rings, πλησιάζοντας σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντιθέτως, την στιγμή που το Harry Potter and the Deathly HallowsPart II έβγαλε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, το Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald έμεινε κολλημένο περίπου στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Φυσικά, το ποσό είναι μεγάλο (400 εκατομμύρια πάνω από το budget της ταινίας), αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα έσοδα που έφερναν οι original ταινίες.  

Με άλλα λόγια, οι φαν του Harry Potter είναι πιστοί στην αγαπημένη τους τριάδα και στη νοσταλγία που αισθάνονται κάθε φορά που βλέπουν τις περιπέτειές της. Σχεδόν χωρίς να τους νοιάζει τόσο η πλοκή. Οι πιθανότητες λένε ότι θα δουν το πολύ πολύ το πρώτο επεισόδιο μίας σειράς του franchise και μετά θα την παρατήσουν, για να δουν για εικοστή φορά το Harry Potter and the Philosopher’s Stone