Αν φέτος είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις το κάμπινγκ σε κάποια παραθαλάσσια ή ορεινή περιοχή, να σου πούμε πρώτα τα θερμά μας συγχαρητήρια για την όμορφη και περιπετειώδη εμπειρία που πρόκειται να ζήσεις. Όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί όμως και όσες πληροφορίες κι έχεις συλλέξει σχετικά, το κάμπινγκ είναι πάντα ελαφρώς απρόβλεπτη υπόθεση. Μπορεί να κατασκηνώσεις δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει όλη την νύχτα με ένταση τρυπανιού ή σε μια οικογένεια με παιδάκια που στριγγλίζουν όλη την ημέρα. Μπορεί δίπλα σου να υπάρχει ένα ζευγάρι που νομίζει ότι η σκηνή του έχει ηχομόνωση και ουσιαστικά κοινοποιεί σε όλους του γείτονές του το μισό Κάμα Σούτρα. Μπορεί το οργανωμένο κάμπινγκ στο οποίο θα πας να μην έχει νερό στα ντους μετά τις 6 το απόγευμα και να μένεις κάθε βράδυ με τα αλάτια γιατί απλά δεν προλαβαίνεις να πάρεις σειρά.

Αυτά και άλλα πολλά έχουν συμβεί σε εμένα, στην μικρή μου εμπειρία από κάμπινγκ, τόσο ελεύθερο, όσο και οργανωμένο. Θα σου μεταφέρω λοιπόν εδώ μερικά μυστικά του καλού κατασκηνωτή για να μην πιαστείς αδιάβαστη/ος.

Πακετάρισε σωστά

Μην ακούς που σου λένε ότι στο κάμπινγκ θα πας μόνο για την φυσική ζωή. Πάρε φυσικά μαζί σου τα βασικά ρούχα, μαγιό και λοιπά απαραίτητα σε έξυπνους συνδυασμούς ώστε να μην έχεις πολλά μπαγκάζια, πάρε όμως κι ένα δυο καλύτερα ρουχαλάκια-καλοκαίρι είναι, δεν έχουν βάρος-γιατί δεν θα μείνεις 24/7 στην παραλία. Θα θελήσεις να βγεις στο κοντινό χωριό να πιείς ένα ποτάκι ή να φας σε ένα εστιατόριο. Μην είσαι σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο διαρκώς.

Πάρε μαζί σου αναγνωστικό υλικό και παιχνίδια

Αν φαντάζεσαι ότι στο κάμπινγκ θα κολυμπάς όλη την ημέρα, θα ψαρεύεις και θα έρθεις σε απόλυτη επαφή με την φύση, δεν είναι αλήθεια. Οι ώρες είναι πάρα πολλές και δεν μπορείς να είσαι αδιάκοπα κάτω από τον ήλιο. Πρώτα θα καείς και θα αφυδατωθείς και ύστερα θα βαρεθείς. Πάρε λοιπόν μαζί σου βιβλία για διάβασμα, σουντόκου ή σταυρόλεξα και οπωσδήποτε το αγαπημένο σου επιτραπέζιο. Βρες μια παχιά σκιά και απόλαυσε την ανάγνωση ενός βιβλίου παραλίας ή κάνε τουρνουά τάβλι με τις παρέες από τις διπλανές σκηνές.

Πάρε φουσκωτό στρώμα

Αν η πλατούλα σου είναι ευαίσθητη, μην πιστεύεις ότι θα βολευτείς με το υπόστρωμα και το σλίπινγκ μπαγκ σου. Αγόρασε ένα στρώμα θαλάσσης με μουσαμά κι όχι πλαστικό (είναι δροσερότερος κάπως) και μια τρόμπα ποδιού και έχε τα στο πόρτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Μπορεί να τα χρειαστείς για να ανακουφίσεις τον ύπνο σου.

Πάρε το σωστό φαρμακείο

Το φαρμακείο και το κάμπινγκ, ιδιαίτερα το ελεύθερο, είναι δυο έννοιες που πάνε χέρι χέρι. Φυσικά ελπίζεις να μην σου συμβεί τίποτα, όμως ένας μικροτραυματισμός, ένας αχινός, μια σφήκα, μερικά σμήνη κουνουπιών ή ο καυτός ήλιος μπορεί να προκαλέσουν τα ανάλογα προβλήματα, οπότε ας έχεις κάνει τις σωστές προετοιμασίες. Ο/Η φαρμακοποιός της γειτονιάς σου θα σε βοηθήσει να στήσεις το σωστό φορητό φαρμακείο.

Μην υποτιμάς τις εντερικές διαταραχές

Η αλλαγή περιβάλλοντος έχει κακή επιρροή στο πεπτικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων. Οι τουαλέτες στο οργανωμένο κάμπινγκ είναι κοινές ή στο ελεύθερο ανύπαρκτες κι όσο καλά εκπαιδευμένα κι αν είναι τα έντερά σου, μπορεί να αντιμετωπίσεις προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επτά στους δέκα ανθρώπους που γνωρίζω το παθαίνουν αυτό σε κάθε ταξίδι τους, ακόμα κι αν μείνουν σε λουξ ξενοδοχεία, πόσο μάλλον να μοιράζονται τις ίδιες τουαλέτες με καμιά εκατοστή άλλους. Ζητήστε λοιπόν από τον γιατρό σας πριν φύγετε να σας προτείνει το σωστό σκεύασμα για να αντιμετωπίσετε μια πιθανή τέτοια κατάσταση, πριν καταστρέψει τις διακοπές σας.

Πάρε μαζί σου τις σωστές σακούλες

Θα χρειαστείς διαφόρων ειδών σακούλες στο κάμπινγκ με πρώτες πρώτες τις σακούλες σκουπιδιών. Διάλεξε μεσαίο ή μικρό μέγεθος για να τις πετάτε τακτικά διότι τα σκουπίδια στην ύπαιθρο δεν φυλάσσονται για περισσότερες από δυο μέρες χωρίς να σαπίσουν από την ζέστη του καλοκαιριού. Αυτές όμως που θα σε σώσουν είναι οι σακούλες zip που κλείνουν αεροστεγώς και προστατεύουν το περιεχόμενο από άμμο και υγρασία. Μέσα τους θα βάλεις από τα αγαπημένα σου μπισκότα, μέχρι τα εσώρουχά σου. Μπορείς να τις ακουμπήσεις πάνω σε νιπτήρες, αν περιέχουν τα σαπούνια και τις οδοντόβουρτσες, χωρίς να φοβόσασαι ότι θα λερωθεί το περιεχόμενό τους ή να βάλεις μέσα τους κάτι λερωμένο για να μην κινδυνέψουν τα υπόλοιπα πράγματά σου.

Μην πας με περίοδο

Όσο εύκολη και αν είναι η περίοδός σου, το να την περάσεις στο κάμπινγκ δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Δεν θα έχεις την άνεση του σπιτιού και του μπάνιου σου, ίσως να πονάς, ίσως να χρειάζεται να σηκωθείς την νύχτα για να αλλάξεις ταμπόν ή σερβιέτα και να χρειαστεί να το κάνεις στα σκοτάδια της φύσης ή στις τουαλέτες που βρίσκονται μακριά από την σκηνή σου. Αν μπορείς να το προβλέψεις λοιπόν, απόφυγε το κάμπινγκ με περίοδο.

Γνώρισε κόσμο

Αν έχεις σκοπό να πας στο κάμπινγκ για να μείνεις μόνος με τον/την αγαπημένη σου, ξανασκέψου το. Δεν υπάρχει ιδιωτικότητα παρά μόνο όταν ανεβάσεις το φερμουάρ της σκηνής σου κι αυτή είναι αμφισβητήσιμη λόγω ήχου. Αντίθετα, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να αφεθείς να γνωριστείς με τα άτομα γύρω σου. Κάποια από αυτά ίσως σου ταιριάζουν για παρέα. Αν συμβεί αυτό, οι δυο παρέες θα δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να περάσετε απίθανα.

Αποσυνδέσου

Όσα δεδομένα κι αν έχεις διαθέσιμα στο κινητό σου, άστο καλύτερα στην άκρη και μην τσεκάρεις τα social σου κάθε μισάωρο. Αποσυνδέσου από το διαδίκτυο και συνδέσου με την φύση, τον σύντροφο, την παρέα και φυσικά την στιγμή. Οι ώρες και οι μέρες της ξεγνοιασιάς περνούν γρήγορα, οι διακοπές μας είναι ένα μικρό κομμάτι του έτους, μην τις χαραμίζεις μετρώντας likes στις αναρτήσεις σου.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!