Θεωρείται πατρίδα του Περικλή, απέχει μόλις 12 λεπτά από το Σύνταγμα με το μετρό, 20 με το αυτοκίνητο. Ο Χολαργός είναι η κοντινότερη στο κέντρο της Αθήνας περιοχή των βορείων προαστίων έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γλυκατζήδες από κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας έρχονται σε αυτόν για να προμηθευτούν μερικά από τα πιο ποιοτικά, πιο γευστικά γλυκά τα οποία και παρασκευάζονται στα εργαστήρια τριών ζαχαροπλαστείων που έχουν καταφέρει να σπάσουν το φράγμα του local και γίνουν γνωστά σε όλη την πόλη. Mariz, Choc O’ Rock και Sweet Lab ξεχωρίζουν το καθένα για μία διαφορετική καινοτομία, τις καλές πρώτες ύλες, την ποιότητα σε γεύση κι εξυπηρέτηση και μοιράζονται ένα κύριο κοινό χαρακτηριστικό: Την αγάπη για το καλό γλυκό του οποίου η βρώση δεν ικανοποιεί απλώς την “λιγούρα για κάτι γλυκό”, αλλά αποτελεί ολόκληρη εμπειρία.

Απ’ όλη την Αθήνα στο Mariz για ένα μπολ mousse σοκολάτας και κρέμας patisserie

Το περίφημο μπολ με τη mousse σοκολάτας, την κρέμα patisserie και τις φράουλες για το οποίο παραμιλλά όποιος το δοκιμάζει, Φωτογρφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Τα αδέρφια Γιώργος και Ανδρέας Γιακουμέλος μεγάλωσαν μέσα στα γλυκά καθώς ο πατέρας τους διατηρούσε το ζαχαροπλαστείο “Αθηνά” στην Κυψέλη από το 1967. Το 2012, ένωσαν τις δυνάμεις τους – ο Γιώργος είχε σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων κι ο Ανδρέας ζαχαροπλαστική – και άνοιξαν το ζαχαροπλαστείο Mariz κάνοντας ουσιαστικά την αρχή στο ποιοτικό γλυκό για την περιοχή του Χολαργού.

Ο Γιώργος Γιακουμέλος, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Όλα ξεκίνησαν από το μπολ mousse σοκολάτας και κρέμας patisserie με τις φράουλες”, λέει ο Γιώργος Γιακουμέλος, ένα γλυκό που μέχρι σήμερα, σχεδόν μία δεκαετία μετά αποτελεί το best seller του Mariz. “Υπήρξε ένα πρωτοποριακό γλυκό για εκείνη την εποχή, ήμασταν οι πρώτοι που δοκιμάσαμε κάτι με mousse σοκολάτας και κρέμα patisserie στην Αττική. Πλέον έρχονται για το συγκεκριμένο γλυκό απ’ όλη την Αθήνα. Είναι το γλυκό που τους κερδίζει όλους κι έπειτα, ο καθένας έχει βρει και αγαπάει κάτι διαφορετικό όπως η πάβλοβα με την κρέμα και τις φράουλες, το προφιτερόλ, το μιλφέιγ, ή το γαλακτομπούρεκο”.

Τα γλυκά του Mariz, αποτελούν best seller για έναν ακόμη λόγο, αφού τα καταναλώσεις, σου μένει και το μπολ, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το Mariz ξεχωρίζει για την ανοιχτή του κουζίνα όπου μπορείς να δεις τον Γιώργο (που επίσης μυήθηκε στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής), τον Ανδρέα και την ομάδα τους να δημιουργούν εκείνη τη στιγμή όσα μετέπειτα θα στολίσουν τη βιτρίνα του, ενώ ακριβώς από πάνω βρίσκεται το εργαστήριο παραγωγής. Όλα φτιάχνονται στο χέρι από την αρχή, ενώ τα δύο αδέρφια προσπαθουν παράλληλα να στηρίζουν Έλληνες παραγωγούς και να προμηθεύονται τις καλύτερες πρώτες ύλες. “Οι φράουλες, που τις χρησιμοποιούμε πολύ, είναι από παραγωγούς της Ηλείας, αλλά και για τα άλευρα και τις ζάχαρες προσπαθούμε να έχουμε έλληνες παραγωγούς”, αναφέρει ο Γιώργος.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το Mariz προσελκύει πελάτες απ’ όλη την Αθήνα, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Από το Μάιο και μετά το Mariz γίνεται ο απόλυτος προορισμός για Χολαργιώτες και Παπαγιώτες που θέλουν να απολαύσουν αυθεντικό ιταλικό gelato. Καθώς τα αδέρφια Γιακουμέλου θέλουν να προσφέρουν πάντα φρέσκα προϊόντα, ανάλογα με τη ζήτησή τους, το παγωτό σταματάει με τις πρώτες δροσιές, σύμφωνα με τον Γιώργο, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί προτεραιότητα για το Mariz. “Το παγωτό θέλει μεράκι. Εμείς πατάμε πάνω στα πρότυπα του ιταλικού παγωτού που έχει περισσότερα λιπαρά και πλούσια γεύση. Μάλιστα πάμε διαρκώς σε εκθέσεις στην Ιταλία, αλλά και αλλού έτσι ώστε ό,τι καινούργιο υπάρχει να το φέρνουμε, ενω υπάρχουν και γεύσεις που τις φτιάχνουμε οι ίδιοι”.

Mariz Patisserie, Αναστάσεως 123, Χολαργός, τηλ. 2114034975

Στο all female Choc O’ Rock για αυθεντικό αμερικάνικο cheesecake, banoffee και μπισκότα

Το Choc O’ Rock που μοιάζει βγαλμένο από ταινία, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Η Ρένα Οροκλού, από “αγάπη και τρέλα”, αλλά κι επειδή είναι “γλυκατζού”, όπως λέει, άνοιξε το 2013 το Choc O’ Rock Pastry Lab, αλλάζοντας εντελώς τη ζωή της για ν’ ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική. Αυτοδίδακτη και με οδηγό το ένστικτο και την αγάπη της για δημιουργία, τα υλικά και τις εποχές τους έκανε το μικρό ζαχαροπλαστείο στην κατηφορική πλευρά της οδού Βουτσινά στον Χολαργό, που μοιάζει βγαλμένο από ταινία, το meeting point όσων αγαπούν το αυθεντικό αμερικάνικο cheesecake, το ανάλαφρο προφιτερόλ, το άρτιο banoffee και τα σπιτικά μπισκότα.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Η Ρένα, πολύ συνειδητά αποφάσισε να έχει συγκεκριμένους κωδικούς έτσι ώστε ό,τι παρασκευάζεται να είναι φρέσκο. “Φτιάχνουμε τα πάντα μόνες μας από το μηδέν. Την πραλίνα, καραμέλα. Τα γλυκά μας είναι comfort, δεν μας ενδιαφέρει ένα γλυκό – υπερπαραγωγή στην εμφάνιση, αλλά το σπιτικό γλυκό, το αγνό, φρέσκο και νόστιμο”, αναφέρει ενώ οι γλυκατζήδες που καταφθάνουν στο Choc O’ Rock από διάφορες περιοχές της Αθήνας της εξομολογούνται ότι χαίρονται να βγάζουν τα γλυκά του στο τραπέζι τους γιατί έχουν την αίσθηση του χειροποίητου και σπικού, κάτι που την κάνει εξαιρετικά χαρούμενη και περήφανη.

Το Banoffee που γίνεται απευθείας sold out, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Σύμφωνα με τη Ρένα η αγάπη του κόσμου είναι που ανέδειξε γλυκά σε σήμα κατατεθέν του Choc O’ Rock, όπως για παράδειγμα το cheesecake, που ξεκίνησε με το κλασικό και δυο – τρεις παραλλαγές του και πλέον διαθέτει δέκα κωδικούς. Το banoffee, το carrot cake, τα μπισκότα, τα χειροποίητα τρουφάκια – μια ολόδική τους πατέντα όπως και η λευκή καριόκα – το φίνο προφιτερόλ με μαύρη αλλά και λευκή σοκολάτα είναι μερικά από τα γλυκά που γίνονται καθημερινά sold out στο Choc O’ Rock. Οι Χολαργιώτες – και όχι μόνο – μετρούν αντίστροφα για το Σαββατοκύριακο καθώς τότε στη βιτρίνα του Choc O’ Rock κάνουν την εμφάνισή τους guest γλυκά.

Η πλούσια βιτρίνα του Choc O’ Rock που αδειάζει μέχρι το τέλος μέρας, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Τα τρουφάκια ειδική πατέντα του Choc O’ Rock, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Τόσο ποιοτικά γλυκά δεν θα μπορούσαν παρά να παρασκευάζονται από αγνές και προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, κάτι στο οποίο η Ρένα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. “Το βούτυρο που χρησιμοποιούμε και που μυρίζει εξαιρετικά κι είναι πολύ ιδιαίτερο είναι από μικρό παραγωγό της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα πάνω στα Μετέωρα που είναι και ο τόπος καταγωγής μου, το μέλι και οι ξηροί καρποί μας είναι επίσης από μικρούς παραγωγούς, το φυστικοβούτυρο από βιολογικό παραγωγό στις Σέρρες, οι σοκολάτες είναι βέλγικες και τα φρούτα – πάντα ανάλογα με την εποχή τους – από το μανάβη της γειτονιάς. Προσπαθούμε να αποφύγουμε όσο γίνεται τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα”.

Η Ρένα (κέντρο) με την Κωνσταντίνα (αριστερά) κι τη Βίκυ (δεξιά) από την all female ομάδα της, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το Choc O’ Rock ωστόσο ξεχωρίζει για έναν ακόμη λόγο. Προσπερνώντας την Μαρέγκα, την ασπρόμαυρη γάτα – resident του ζαχαροπλαστείου που την αράζει πάντα κάτω από το παγκάκι του picnic που βρίσκεται στην είσοδο και μπαίνοντας στο κατάστημα, θα αντικρίσεις είτε πίσω από τον πάγκο, είτε στο εργαστήριο μόνο κορίτσια με υπέροχα φλοράλ τουρμπάνια. Την Ρένα λοιπόν πλαισιώνουν η Βίκυ, η Κωνσταντίνα και η Χριστίνη. “Μετά από 8,5 χρόνια έχουμε καταφέρει να έχουμε μία αμιγώς γυναικεία ομάδα, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα που μας θέλουν ανταγωνιστικές μεταξύ μας. Είμαι πολύ περήφανη για αυτό, είμαστε πιο ανθεκτικές και δυνατές εμείς οι γυναίκες, είτε στον τρόπο που επικοινωνούμε μεταξύ μας, είτε στη διαχείριση κρίσεων. Είμαστε μία 100% female business”.

Choc O’ Rock Pastry Lab, Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ. 2110122512

Θα είναι σα να έχουν ζάχαρη, αλλά δεν θα έχουν οι πρωτοποριακές παρασκευές του λιλιπούτειου Sweet Lab

Το λιλιπούτειο Sweet Lab είναι μικρό στην εμφάνιση κρύβει όμως άπειρους γλυκούς θησαυρούς, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Για τον Μιχάλη Κορλό το γεγονός ότι ο Χολαργός, στον οποίο επέλεξε να ανοίξει στη θέση ενός παλιού και “παρατημένου” ζαχαροπλαστείου το Sweet Lab, διαθέτει ήδη spots με ποιοτικά γλυκά υπήρξε μια πρόκληση για να φτάσει και ο ίδιος σε ένα υψηλό επίπεδο. “Όταν έχεις απέναντί σου κάτι καλό σε ωθεί κι εσένα να γίνεις καλύτερος ή έστω ισάξιος, να προχωράς μαζί”, θα πει πηγαία.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Ο Μιχάλης Κορλός, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Το Sweet Lab ανοιξε το καλοκαίρι του 2019 σε ένα κομβικό σημείο της οδού Περικλέους, λίγο πριν το Δημαρχείο του Χολαργού. Ένα πραγματικά μικροσκοπικό μαγαζί – που όμως κερδίζει σε ατμόσφαιρα – με εργαστήριο στο πατάρι στο οποίο ο αυτοδίδακτος Μιχάλης, που έμαθε τη ζαχαροπλαστική από τον πεθερό του και εξέλιξε τη γνώση αυτή μέσα από διαρκή δουλειά και πειραματισμούς, καθώς κι μία ακόμη παρασκευάστρια δημιουργούν τα γλυκά που γεμίζουν τη βιτρίνα, τις προθήκες και το ψυγείο του Sweet Lab.

Αυτό που κάνει το Sweet Lab να ξεχωρίζει είναι τα γλυκά του χωρίς ζάχαρη, που αν δεν στο πει κάποιος δύσκολα καταλαβαίνεις ότι δεν περιέχουν (καθώς και κάποιοι vegan κωδικοί οι οποίοι για την ώρα κάνουν έκτακτες εμφανίσεις, δεν αποκλείεται όμως να καθιερωθούν σύντομα). Ο Μιχάλης εντόπισε γρήγορα αυτή τη νέα τάση στη ζαχαροπλαστική και καθημερινά το ψάχνει, όπως λέει, όλο και περισσότερο. Αυτή την στιγμή έχει έξι κωδικούς χωρίς ζάχαρη, ανάμικτο κρέμα σοκολάτα, σοκολάτα, μιλφέιγ, τιραμισού, πραλίνα και προφιτερόλ bueno, εξαιρετικά γευστικά με τους οποίους μάλιστα προμηθεύει δύο ακόμη ζαχαροπλαστεία σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Vegan τούρτα, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Γλυκά χωρίς ζάχαρη από το Sweet Lab, Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Για τις πρώτες του ύλες ο Μιχάλης επίσης απευθύνεται σε μικρούς ντόπιους παραγωγούς αναζητώντας ποιοτικά υλικά. Το Sweet Lab μπορεί να φαίνεται μικρό με την πρώτη ματιά, ωστόσο με το που μπαίνεις αντιλαμβάνεσαι ότι οι επιλογές σε χειροποίητα γλυκά είναι τόσες που θα χρειαστεί να επανέλθεις. Ακόμη και τα “τυλιχτά” γλυκά του, όπως οι καριόκες, ή τα σοκολατάκια με πορτοκάλι ή ροδάκινο είναι επίσης φτιαγμένα από τον ίδιο τον Μιχάλη.

Sweet Lab, Περικλέους 56, Χολαργός, τηλ. 2106515397

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!