Η Σοφία Μουτίδου είναι γνωστή και αγαπητή, κυρίως στο online σύμπαν της χώρας μας, για τον κωμικό και ‘σαρκαστικό’ τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει θέματα της επικαιρότητας ή και ‘θεμελιώδη’ προβλήματα της κοινωνίας, όπως αυτό του fat shaming, του σεξισμού, την θέση της γυναίκας στα media και πολλών άλλων. Προσωπικά έβρισκα πάντα τον τρόπο που ‘καταπιανόταν’ με παραπάνω ζητήματα αρκετά κακόγουστο, πολλές φορές προβληματικό και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν καταλάβαινα ιδιαίτερα την αποθέωση που δεχόταν από χιλιάδες χρήστες του Instagram και του YouTube για τα αφελή και πολλές φορές προβληματικά σχόλιά της. Την έχω δει στο The Booth να βλέπει φωτογραφίες της Jennifer Aniston και να την αποκαλεί ‘κακάσχημη’, ‘σαν μαϊμού’ και ‘σαν ποντίκι’, κάνοντας μάλιστα γκριμάτσες και ‘ποντικίσιους’ ήχους λέγοντας ότι θα της δώσει λίγο τυράκι να το φάει μαζί με την Penelope Cruz.

Tην έχω δει επίσης να προτρέπει τους γνωστούς ομοφυλόφιλους που δεν έχουν εκφράσει την σεξουαλικότητά τους δημοσίως να  βγαίνουν και να το λένε, γιατί αν δεν το κάνουν ‘αφήνουν μία βέβαιη κληρονομιά φασισμού και βίας’, αγνοώντας παντελώς ότι το coming out του κάθε queer ατόμου είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση και δεν ευθύνεται για τίποτα άλλο παρά μόνο για τον εαυτό του και την ψυχική του υγεία. Την έχω δει να απειλεί να ξεμπροστιάσει “πληρωμένες γυναίκες να παριστάνουν ως επάγγελμα πια, τις συζύγους, για να μην αποκαλυφθούν λαϊκά είδωλα ότι έχουν άλλη σεξουαλικότητα από αυτή που το ευρύ κοινό ΕΓΚΡΙΝΕΙ και χάσουν τα αβγά και τα πασχάλια”.

Πριν λίγες ημέρες, η κυρία Μουτίδου ανέβασε ένα νέο βίντεο στο YouTube κανάλι της με τίτλο Ομοφυλόφιλοι άνδρες, η σειρά σας παιδιά, κατά την διάρκεια του οποίου ‘σατιρίζει’ τις σεξουαλικές προτιμήσεις των gay ανδρών συγκεκριμένα, αναλύοντάς τες με έναν τρόπο τουλάχιστον σοκαριστικό, λέγοντας πράγματα όπως αυτά:

Αυτό που επιθυμεί ένας ομοφυλόφιλος άντρας πάρα πολύ στο κρεβάτι του είναι έναν straight άντρα, όχι κάποιον που δείχνει straight, αλλά κάποιον που είναι straight. Δηλαδή θέλει να πάει μαζί του για πρώτη φορά και θα αλλαξοπιστήσει γι’ αυτόν. Ο πατέρας του κολλητού του θα ήθελε πάρα πολύ να πάει με αυτόν, ο πατέρας του κουμπάρου του να είναι αυτός που θα λυγίσει στον ομοφοβικό έρωτα. Μην ψάχνεστε μεταξύ σας οι gay. Δεν θέλετε ο ένας τον άλλον. Ο καθένας θέλει έναν straight. Υπάρχει κι ένας κρυφορατσισμός στους ομοφυλόφιλους, δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι δεν θέλουν αυτούς που φαίνονται ομοφυλόφιλοι, θέλουν κάτι που αυτός μαζί του πειραματικά θα δοκιμάσει και θα αλλαξοπιστήσει.
Ουσιαστικά είναι ομοφοβικοί οι ομοφυλόφιλοι. Σας το λέω να το ξέρετε. Ό,τι κι αν μου γράψετε από κάτω, έχω δίκιο.”

Προφανώς (και ευτυχώς), η αντίδραση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και αρκετών allies ήταν γρήγορη και αρκετά αυστηρή, όπως άλλωστε αρμόζει σε τέτοιες οπισθοδρομικές δηλώσεις, και μάλιστα από έναν άνθρωπο που μέχρι στιγμής αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός και προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ‘λέει τα πράγματα με το όνομά τους’ και έχει δοξαστεί (αδίκως, επαναλαμβάνω) ως ένα μέλος της ελληνικής δημόσιας σκηνής που είναι ‘αληθινό’ και ‘άφιλτρο’.

 

Το ότι οι δηλώσεις της κυρίας Μουτίδου στο παραπάνω βίντεο είναι απαράδεκτες είναι γεγονός αυτονόητο και ίσως δεν θα έπρεπε καν να το αναλύσουμε περαιτέρω. Δεν έχει ίχνος χιούμορ, μιλάει με έναν τρόπο θρασύτατο για ένα κομμάτι της κοινότητας στο οποίο δεν ανήκει, ταΐζει στερεότυπα που προσπαθούμε να καταρρίψουμε εδώ και χρόνια και όλα αυτά τα κάνει με μία τραγική βεβαιότητα ότι όλα όσα λέει είναι αλήθεια και δεν θα δεχτεί αντίλογο γιατί “ Ό,τι κι αν μου γράψετε από κάτω, έχω δίκιο.”

Το χειρότερο της υπόθεσης όμως δεν είναι το ίδιο το βίντεο αλλά η μετέπειτα αντίδραση της γνωστής ηθοποιού (και εξπέρ σε θέματα ανθρώπινης σεξουαλικότητας από ό,τι φαίνεται) η οποία έπειτα από την σκληρή κριτική που δέχτηκε κατέφυγε στο ίνσταγκραμ για να εξηγήσει περαιτέρω την τοποθέτησή της.

 

Εκεί είναι που θα περιμέναμε τουλάχιστον κάποιου είδους απολογίας και ίσως μίας δέσμευσης πως ενημερωθεί καλύτερα στο μέλλον, όμως αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν περισσότερη ειρωνεία, υπεράσπιση των ομοφοβικών σχολίων της και μία ‘υπεράνω’ συμπεριφορά που από μόνη της προκαλεί αρνητικά συναισθήματα σε κάθε άτομο που στεναχωρήθηκε ή νευρίασε από τα όσα την άκουσε να λέει.

“Θίχτηκαν κάποιοι ομοφυλόφιλοι πάρα πολύ από το βίντεο που έκανα για τη σεξουαλικότητα των ομοφυλόφιλων. Αυτοί που θίχτηκαν, φαντάζομαι ότι γελούσαν με τα άλλα βίντεο που έκανα, τα σατιρικά. Τόσα χρόνια δεν έχω πάρει μήνυμα από καμιά γυναίκα που να μου λέει γιατί μας λες… Φαντάζομαι γελούσατε με αυτά, τι συνέβη τώρα; Πέραν ότι χαρακτηρίστηκα ομοφοβική, δέχτηκα και απειλές, απειλές του τύπου unfollow, cancel. Ό,τι γουστάρεις κάνεις. Δεν έχεις πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια πόσο λέρα ήμουν; Unfollow αμέσως,” ξεκίνησε το νέο λογύδριο της ενώ κάποια στιγμή ρώτησε με ύφος υπεράνω αν άραγε γνωρίζουμε τι σημαίνει η λέξη ‘σάτιρα’. Μάλιστα, στα σχόλια που συγκέντρωσαν και τα δύο βίντεο, η κυρία Μουτίδου ξεκίνησε να σβήνει αρκετά από όσα δεν της άρεσαν γιατί εξέφραζαν αγανάκτηση, ενώ άφησε ανέγγιχτα (και μάλιστα σε κάποια απάντησε κιόλας) όλα όσα την υπερασπίστηκαν με τρόπο ομοφοβικό, λέγοντας πως έχει δίκιο για τους gay, ότι “όσοι θίχτηκαν είναι κομπλεξικοί” και άλλα ακόμα χειρότερα. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι τούτο εδώ:

Ενώ ένα άλλο, ακόμα χειρότερο, αυτό:

Στην ερώτηση δηλαδή του πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον οχετό ομοφοβικών σχολίων που μάζεψε το ‘σατιρικό’ της ποστ, το μόνο που είχε να απαντήσει είναι πως η ίδια δεν είναι ομοφοβική, λες και αυτό λύνει το πρόβλημα έστω και στο ελάχιστο.

Και για φινάλε έχουμε αυτό:

Η υπεράσπιση τ@ φαν της, με την οποία η κυρία Μουτίδου βιάστηκε να συμφωνήσει είναι ότι η προσέγγισή της για το θέμα της gay σεξουαλικότητας θα έπρεπε να θεωρείται προοδευτική, καθώς μιλάει για αυτούς σαν ‘κανονικά μέλη της κοινωνίας’ και όσοι θίχτηκαν είναι επειδή θεωρούν πως ανήκουν σε κάποια ‘ευπαθή ομάδα’.

Πήγε δηλαδή να κάνει ένα κανονικότατο ‘καθρεφτάκι’, θυματοποιώντας την κοινότητα που έθιξε, λέγοντας πως εκείνοι έχουν το πρόβλημα επειδή συμπεριφέρονται σαν μειονότητα ενώ η ίδια τους αντιμετωπίζει ως ίσους.
Καταρχάς, πόσο θλιβερό να γράφει αυτές τις λέξεις στην τρίτη επέτειο από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου; Κατά δεύτερον, μήπως να της θυμίσουμε λόγια που η ίδια έχει πει στο παρελθόν για τον ρατσισμό που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παγκοσμίως, και ειδικότερα στην Ελλάδα; Διότι από μόνη της είχε δηλώσει στο The Booth ότι “ακόμα και το 2020, [αν είσαι gay] θα ακούσεις την ξεφτίλα και είναι καλό άνθρωποι όπως ο Γιώργος [Καπουτζίδης] που είναι γνωστοί και έχουν ένα γκελ στο κοινό να μπορούν να μοιραστούνε τον δικό τους εγκλωβισμό από την σεξουαλικότητά τους, έτσι ώστε να καταλάβει και το πιο απομακρυσμένο παιδί στον χάρτη της Ελλάδας που είναι κλεισμένο στο χωριό του και φοβάται να βγει έξω γιατί θα το ξεφτιλίσουν, ότι δεν το παθαίνει μόνο αυτός αλλά το παθαίνουν και στα κεντρικά του Hollywood. Ακόμα και στην Αμερική υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος. Και ξέρει κανείς τι βία υπάρχει στα παιδιά αυτά; Μιλάμε για πολύ ξύλο.”

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Τι κάνατε εσείς κυρία Μουτίδου για τα ‘παιδιά αυτά’ που λέτε ότι νοιάζεστε με αυτό το βιντεάκι; Πώς βοηθήσατε την κοινωνία να πάει παρακάτω, λέγοντας ότι όλοι οι gay είναι ομοφοβικοί μεταξύ τους και συμπληρώνοντας την σκέψη σας με την επίμονη άποψη πως αν δεν καταλαβαίνουμε το αστείο, δεν ξέρουμε τι πάει να πει σάτιρα;

Έχω δει πολλές φορές στο ίντερνετ να κυκλοφορεί η φράση “stop making stupid people famous”, η οποία συνήθως συνοδεύεται με φωτογραφίες των Kardashians ή κάποιων σταρ του TikTok που δεν γνωρίζω τα ονόματά τους (μεγάλωσα κι εγώ). Eνώ δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω κανέναν ‘χαζό’, ίσως πρέπει όντως να σκεφτούμε καλύτερα ποια άτομα αποθεώνουμε και σε ποιες προσωπικότητες δίνουμε βήμα έτσι ώστε να εκφράσουν τις άτοπες αποψάρες τους και στην συνέχεια να τα ρίξουν σε εμάς όταν τους επισημαίνουμε τα λάθη τους.
Κυρία Μουτίδου, ούτε ένα δευτερόλεπτο του βιντεακίου σας δεν ήταν αστείο. Μακάρι την επόμενη φορά που θα καθίσετε μπροστά στην κάμερα να το σκεφτείτε λίγο καλύτερα.

ΥΓ. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να κάνεις σάτιρα χωρίς να γίνεσαι ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός, επικίνδυνος. Look it up.