Κάτι συμβαίνει όταν πάρεις στα χέρια σου ένα γλειφιτζούρι, το ξετυλίξεις, μυρίσεις την ζάχαρη και το βάλεις στο στόμα σου. Είναι σαν αυτή την σκηνή από το Ratatouille, όπου ο στριμμένος κριτικός γεύσης δαγκώνει το γαλλικό μπριάμ και κατευθείαν μεταφέρεται σε μία παιδική ανάμνηση, όπου τα πάντα είναι ανέμελα και το φαγητό σημαίνει μόνο ευχαρίστηση. Έτσι λοιπόν και μία τέτοια λιχουδιά αμέσως μας θυμίζει εποχές που ήμασταν μικροί και κυνηγούσαμε ευκαιρίες για γλυκές “ζαβολιές” από παντού. Μεγαλώνοντας, οι περισσότεροι ξεχάσαμε την σχέση αυτή αγάπης με τα γλειφιτζούρια και τις καραμέλες, εξελίσσοντας τις γευστικές μας προτιμήσεις και χάνοντας ένα μέρος του παιδικού ενθουσιασμού. Εδώ είναι που έρχεται το King of Candy στο Παλαιό Φάληρο, για να ξυπνήσει ξανά αυτό το μέρος του εαυτού μας, προσκαλώντας μας σε έναν σπάνιο καραμελοπαράδεισο.
Τα κλειδιά και το concept ανήκουν στον Σωκράτη Παπαδόπουλο, ο οποίος έμαθε πώς να φτιάχνει καραμέλες με βάση την κλασική βρετανική συνταγή, όντας όμως στην Αυστραλία! Παρατηρώντας την διαδικασία της δημιουργίας από τους συγγενείς του σε ένα candy shop της χώρας, ξεσήκωσε τα βήματα, τα τελειοποίησε και αποφάσισε να αφιερώσει την ζωή του σε αυτά. Η ζαχαρωτή πορεία του από εκεί και πέρα τον οδήγησε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο ( από την Αυστραλία, στην Ρωσία, στην Νάξο) και τελικά τον προσγείωσε στον δρόμο Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου, όπου και άνοιξε το King of Candy.
Μαζί με την γυναίκα του Χριστίνα και τον (καταπληκτικό) τους γιο, έχουν στήσει μία οικογενειακή επιχείρηση που πρεσβεύει την χαρά και την γλύκα της δημιουργίας, η οποία ανακατεύεται σε μεγάλα καζάνια, γίνεται πολύχρωμη, πλάθεται σε όμορφα σχήματα και ωραία σχεδιάκια.
Στο θέμα “καραμέλα”, δεν θα σου λείψει τίποτα: θα τις βρεις σε άπειρες γεύσεις, όπως μύρτιλλα, ρόδι, καρπούζι, γλυκόριζα, τσιχλόφουσκα, κανέλα και πολλές ακόμα. Ανάλογα με την εποχή, τόσο τα βαζάκια με τα μικρά χαριτωμένα candies όσο και τα γλειφιτζούρια έρχονται σε διαφορετικές εκδοχές, όπως χριστουγεννιάτικα δεντράκια και σκουφάκια του Άγιου Βασίλη. Το καλοκαίρι ανάρπαστα γίνονται τα γαλάζια lollipops-μάτια, τα οποία εκτός από νόστιμα είναι και εξαιρετικά φωτογενή.
Μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη είναι τα χειροποίητα λουκούμια, τα οποία (αν και Συριανή) ποτέ δεν είχα σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Στο King of Candy όμως συνάντησα γεύσεις που δεν είχα ποτέ δοκιμάσει, με καρύδα, ξηρούς καρπούς, ρόδι και πολλά ακόμα. Και για πρώτη φορά, ήθελα και δεύτερη μερίδα.
Το highlight της όλης επίσκεψης βέβαια ήταν όταν ο Σωκράτης έφτιαξε μπροστά μας καραμελωμένα μήλα, τα οποία γίνονται ανάρπαστα στις γιορτές και πραγματικά είχα απωθημένο να δοκιμάσω κάποια στιγμή, αλλά δεν έβρισκα πουθενά. Βλέποντας το μήλο να βουτάει στην καυτή κόκκινη καραμέλα και να βγαίνει τόσο όμορφο, τόσο γυαλιστερό και λείο, δίνεις σίγουρα κάποια δίκια στην Χιονάτη που δεν μπορούσε να αντισταθεί στο δικό της.
Αυτό το “κρακ” που ακούγεται όταν το σπας είναι ένας τελείως διαστημικός ήχος, ενώ ο συνδυασμός της καραμελωμένης ζάχαρης με την φυσική ξινόγλυκη γεύση του μήλου, καθιστούν το συγκεκριμένο σνακ μία νόστιμη και σχετικά ελαφριά επιλογή ταυτόχρονα.
Να σημειωθεί επίσης πως όλα παράγονται από αποστάγματα φρούτων, χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη, ενώ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βρώσιμα αιθέρια έλαια και φυτικά χρώματα.
King of Candy λοιπόν, για να δώσουμε σε αυτά τα περίεργα Χριστούγεννα μία δόση μαγείας και παιδικότητας.