Ονειρεύομαι τη στιγμή που ένα άρθρο μου δεν θα ξεκινά με τη λέξη πανδημία, δεν θα περιέχει τις λέξεις “COVID-19”, “κορωνοϊός”, “καραντίνα” και “lockdown”, μέχρι τότε όμως, αναρωτιέμαι κάτι που ίσως να έχει περάσει από το μυαλό όλων μας. Πώς θα διαμορφωθεί το στιλ μας μετά την πανδημία (να το πάλι!); Πρόσφατα κάναμε online shopping με μία φίλη μου και γελούσαμε σχολιάζοντας ότι μάλλον ό,τι παραγγείλαμε θα είναι εκτός μόδας όταν θα έχουμε τη δυνατότητα να το φορέσουμε έξω. Μια άλλη φιλή με έκανε tag σε ένα post στο Facebook της Vogue για να με ενημερώσει ότι – όντως – τα χαμηλοκάβαλα τζιν είναι και πάλι τάση, γνωρίζοντας την αποστροφή μου για αυτά. Την καθησύχασα σχολιάζοντας πως “Πια δεν αγχώνομαι”. Μέχρι να βγούμε από δω μέσα, θα έχει παρέλθει κι αυτό το trend”.
Είναι γεγονός πως στην αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης (να ένας τρόπος να γράψεις πανδημία – χωρίς να το γράψεις) βολευτήκαμε αρκετά. Το “Τι να φορέσω σήμερα;” έπαψε να αποτελεί ένα από τα χρονοβόρα, πολλές φορές, πρωινά διλήμματα μπροστά μία (γεμάτη) ντουλάπα. Ή που μέναμε με τις πιτζάμες όλη μέρα ή που σε μία απέλπιδα προσπάθεια για αισιοδοξία, προσπαθήσαμε να φοράμε έστω κάτι πιο decent όπως ένα ωραίο πουλόβερ και ένα κολάν/ φόρμα. Η αγωνία για το αν έχουμε ντυθεί κατάλληλα για ένα event ή μια μέρα στο γραφείο εξαλείφθηκε. Το σίδερο – που ούτως ή άλλως σιχαινόμαστε ας το παραδεχτούμε – έμεινε για πάντα μες την ντουλάπα, η σιδερώστρα σκούριασε και δεν ανοίγει. Νέα dress codes δημιουργήθηκαν, όπως το “Zoom Mullet”.Τι είναι το Zoom Mullet; Σύμφωνα με άρθρο του The Cut, αυτό που ενστικτωδώς έκαναν όσοι τηλεργάζονται και η δουλειά τους απαιτεί συνεχή calls, Business πάνω – πιτζάμα / παντόφλες από κάτω. Το οποίο φυσικά, δεν ξέρω για τη Νέα Υόρκη, αλλά στην Αθήνα λειτουργεί και για να πεταχτείς μέχρι το περίπτερο. Προσωπικά έχω συνδυάσει άπειρες φορές το από κάτω της πιτζάμας μου με sneakers και από πάνω γούνα που ελεικρινά, αν ήμουν η Rihanna τώρα θα είχε γίνει ήδη τάση και θα με ευχαριστούσατε αργότερα. Η ρουτίνα των ψηφιακών αλληλεπιδράσεων με τους συναδέλφους μας, έκανε το κάτω μέρος του σώματός αόρατο και ως τέτοιο μπορούσε να είναι ό,τι θέλει. Κατά τη διάρκεια των lockcdowns, οι άγραφοι κανόνες για το ντύσιμο – αυτοί που έχουν να κάνουν με την αυστηρότητα, τον επαγγελματισμό ή το φύλο – κάμφθηκαν πιο πολύ από ποτέ, ξεκινόντας ένα σπιράλ άνευ προηγουμένου αδράνειας, εκκεντρότητας, ανακάλυψης και δημιουργικότητας.
Ποτέ άλλοτε οι Έλληνες δεν πέρασαν τόσο χρόνο μέσα στο σπίτι μακριά από το μάτια του υπόλοιπου κόσμου. Μπορεί να μην έρχεται αυτόματα στο νου η λέξη “στιλ” όταν σκέφτεσαι “Ελλάδα”, όμως η εξωστρέφειά μας ως λαός ήταν πάντα μοχλός στιλιστικής έκφρασης, ακόμα κι αν αυτή τις περισσότερες φορές δεν είχε κάποια ιδιαίτερη επιδραστικότητα σε αισθητικό επίπεδο. Συνεπώς αυτή την κατάσταση, μπορεί κάποιοι να τη βιώνουν ως ανακούφιση, άλλοι όμως – της γράφουσας συμπεριλαμβανωμένης – το βιώνουν ως απώλεια.
Ο τελευταίος χρόνος μας έκανε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που παρουσιάζουμε τον εαυτό μας. Ο κορωνοϊός, στην πραγματικότητα – και όχι στο Instagram όπου μερικοί influencers παλεύουν ακόμη να μας πείσουν ότι πρέπει να αποκτήσουμε οπωσδήποτε ένα 90s’ ζακετάκι σε παστέλ απόχρωση – αντικατέστησε τα fashion trends με μια άβυσσο μόδας. Και αφήνει ένα ερώτημα που δεν έχει μονάχα μία απάντηση. Και τώρα τι φοράνε;
Παρακάτω μερικές προτάσεις:
Όλα τα χρώματα
Ναι και τα έντονα. Κι εκείνα που “φοβάσαι” και τα άλλα που πιστεύεις ότι δεν σε κολακεύουν. Μετά από έναν χειμώνα σε εγκλεισμό, αλλά και ένα χειμώνα με κρύο και συννεφιές, ακόμη και χιόνι, δεν έχει κανένα νόημα να ασχοληθούμε με το ποιο χρώμα είναι in. Είναι όλα μέσα. Και όχι μόνο στα ρούχα, αλλά και στα μαλλιά. Ναι ξέρω, τα κομμωτήρια άνοιξαν, όμως εγώ μιλάω για πιο DIY καταστάσεις. Οι λίστες αναμονής είναι ατελείωτες και μπορεί να είστε από εκείνους που αναβάλουν όσο αντέχουν ακόμα την επίσκεψη στο κομμωτήριο, καθώς να δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του να κλείσουν ραντεβού από τώρα για τον Ιούνιο. Αν έχετε ανοιχτόχρωμα μαλλιά μπορείτε να πειραματιστείτε με ημιμόνιμες βαφές. Πραγματικά τον τελευταίο καιρό έχω δει τις εξόδους μου με κωδικό 6 αρκετές κυρίες μεγάλης ηλικίας με ροζ μαλλιά, που σπάνε τον “κανόνα” που θέλει τα έντονα χρώματα στα μαλλιά να φοριούνται από κάποιον που διανύει την δεκαετία των 20. Και τις χαίρομαι.
Chunky κοσμήματα
Ο οίκος Schiaparelli σας τα τρίβει κάθε μέρα μες τη μούρη κι εσείς απλά τα κάνετε Instagram stories. Ε, όχι. Φορέστε τα. Οκ, όχι Schiaparelli, γιατί ποιος έχει τα λεφτά να τα πάρει, αλλά όλοι μπορούμε να βρούμε φθηνά chunky κοσμήματα. Μεγάλα statement σκουλαρίκια, chunky κολιέ με μεγάλες πέτρες και φυσικά ογκώδη δαχτυλίδια. Μαξιμαλισμός είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
Clogs
Ή αλλιώς τα γνωστά μας σαμπό. Οκ, το παραδέχομαι αυτά είναι όντως τάση της εποχής, ωστόσο λίγοι θα το τολμήσουν. Μην το σκέφτεστε, ακόμα κι αν σας θυμίζουν την οδοντίατρο που πηγαίνατε μικρά. Βρείτε και ένα ωραίο ζευγάρι funky κάλτσες και συνδυάστε τα. Δεν θα σας κρίνει κανείς. (Υ.Γ. Ποιος το περίμενε ότι θα δικαιώνονταν έτσι οι Κεντροευρωπαίοι;)
Πιτζάμες
Όπως αναφέρεται και παραπάνω, οι πιτζάμες κέρδισαν δικαιωματικά τη θέση τους στην καθημερινή μας γκαρνταρόμπα. Οκ, μην πάτε στο περίπτερο με την καρό πιτζάμα και τα sneaker σας, σαν εμένα, ωστόσο το κάτω κομμάτι μιας σατέν πιτζάμας ή μια σατέν ρόμπα / κιμονό μπορεί να γίνει το item που θα απογειώσει το επόμενο σας outift.
Κανόνες τέλος. Οτιδήποτε νιώθετε ότι θέλετε να φορέσετε, φορέστε το. Ίσως ο κορωνοϊός να εκδημοκράτησε τη μόδα σε ένα επίπεδο που δεν είχαμε φανταστεί. Μένει να το δούμε στον δρόμο φυσικά, και κατόπιν στις πασαρέλες.