Η Ιώαννα Σόφρα όταν ήταν μικρή της άρεσε να παρατηρεί το ντύσιμο των ανθρώπων και να προσπαθεί να μαντέψει τι κρύβεται πίσω από αυτό. Μεγαλώνοντας την κέρδισε για λίγο η Χημεία, ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε να αγαπά τη μόδα και να προσπαθεί να σπάει ενδυματολογικούς κώδικες. Έτσι, κάποια στιγμή, αφού αποφάσισε ότι τα εργαστήρια και οι δοκιμαστικοί σωλήνες δεν τη συγκινούν το ίδιο, αποφάσισε να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο Fashion Design and Management και να εστιάσει στο θεωρητικό κομμάτι και πιο συγκεκριμένα στη σχέση της μόδας με τον φεμινισμό. Πέρασε από τις ένδοξες μέρες των ελληνικών blogs στα early 10s’ και το 2016 δημιούργησε το Fasfem, έναν (διαδικτυακό) τόπο στον οποίο η μόδα και ο πολιτισμός εξετάζονται υπό το πρίσμα του φεμινισμού. Όλη την παραπάνω εμπειρία θα ενσωματώσει σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο με τίτλο “Μόδα Και Δυναμικές Θηλυκότητες”, που θα παρουσιαστεί στον creative learning χώρο του Fårö.

Όταν ξεκίνησα το Fasfem, τα παραδοσιακά media δεν παρουσιάζαν ακόμα τη γυναίκα σε όλες τις εκφάνσεις. Τότε λοιπόν είχα την ιδέα να εντοπίζω brands που το κάνουν αυτό, που βοηθούν στην ενδυνάμωση της γυναίκας δείχνοντάς την ως μητέρα, ως υπέρβαρη, ως οτιδήποτε μπορεί να είναι και να τα παρουσιάζω, παρέα με κάποια μικρά προσωπικά essays και geeks για προσωπικότητες των οποίων ο ενδυματολογικός χαρακτήρας έχει ενδιαφέρον. Χαίρομαι πολύ, που μέσα σε πολύ λίγα χρόνια το Fasfem έχει παρέα και αρχίζουμε και βλέπουμε και στα media μια διαφορετική απεικόνιση των γυναικών”, αναφέρει η Ιωάννα.

Τα Fasfem geeks, δηλαδή τις μικρές αναλύσεις της Ιωάννας για προσωπικότητες και το πώς το ντύσιμό τους έχει επιδράσει στην προσωπικότητά τους και αντίστροφα, μαζί με απλοποιημένες κοινωνιολογικές και φεμινιστικες αναλύσεις παρατήρησε στο Instagram η Λήδα Διαλυνά, ιδρύτρια και Seminar Curator του Fårö, η οποία και πρότεινε στην Ιωάννα να τα “μεγαλώσουν” δημιουργώντας ένα σεμινάριο 10 ενοτήτων.

Στο σεμινάριο αυτό εξαιτάζεται η ενδυνάμωση ή αποδυνάμωση της θηλυκότητας μέσα από την αισθητική του ρούχου. Στις δέκα αυτές συναντήσεις, η Ιωάννα Σόφρα θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες φεμινιστικής θεωρίας σε συνδυασμό με θεωρία μόδας, τα εργαλεία δηλαδή για την παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου. Εξετάζοντας την έκφραση της μόδας και του φεμινισμού σε διαφορετικές πλευρές του πολιτισμού, θα ξεκινήσει από την αρχαιότητα και τις δυναμικές θηλυκότητες του παρελθόντος, όπως οι Αμαζόνες της Δαχομέης, μέχρι τις ηρωίδες των βιντεοπαιχνιδιών αλλά και της καθημερινότητας, τη drag queen performance και το fashion blogging. “Σταδιακά θα επεκταθώ στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και τον όρο trophy wife όπως έχει παρουσιαστεί στο “Μωρό της Ροζμαρι” και τη σειρά “Mad Men”. Θα εξετάσουμε το πως γυναίκες καταπιέζουν την προσωπικότητά τους στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν μια τέλεια εικόνα, και παράλληλα, θα θείξω σε αυτή την ενότητα την ενοχοποίηση των γυναικών που εκφράζονται μέσω της έκθεσης του σώματός τους. Δεν θεωρώ ότι η έκθεση του σώματους σημαίνει κάτι υποτιμητικό για εκείνη που το κάνει. Η στροφή που έκανε η Billie Eillish για παράδειγμα, ενδέχεται να είναι επειδή καθώς ενηλικιώθηκε νιώθει πιο δυνατή και σίγουρη για το σώμα της και για αυτό το εκθέτει. Νιώθω ότι οι γυναίκες δεν εκθέτουν το σώμα τους επειδή έχουν την ανάγκη να γοητεύσουν έναν άνδρα, αλλά είναι εσωτερική τους ανάγκη να δείξουν αυτή τη δύναμη. Εκθέτοντας το σώμα τους νιώθουν πιο δυνατές. Επίσης θα μιλήσουμε για γυναίκες στην πολιτική και πώς από τον πολύ πιο αυστηρό ο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονταν, φτάσαμε στην AOC και το φόρεμά της με το σύνθημα “Tax The Rich”, εξηγεί η Ιωαννα. Όλες οι ενότητες θα βασίζονται σε πρόσωπα, ένα ενδυματολογικό παράδειγμα δηλαδή το οποίο δείχνει πώς εκφράστηκε το κάθε άτομο μέσα από το ντύσιμό του, στη δεδομένη εποχή που το έκανε. Στην 10η και τελευταία εννότητα η Ιωάννα θα προσκάλεσει τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους δόθηκαν, τους συμβολισμούς και τις σκέψεις για να αναδείξουν τον προσωπικό ενδυματολογικό τους κώδικα, κάνοντας έτσι το σεμινάριο ακόμα πιο διαδραστικό.

“Tη μόδα την αντιμετωπίζαμε πάντα ως κάτι επιφανειακό, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ πιο βαθύ, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο μιας εποχής, για την προσωπικότητα ενός ανθρώπου, τη διαμόρφωση της ταυτότητας του. Όλα αυτά θέλω να εξερευνήσω μέσα από αυτό σεμινάριο. Όσο για όσ@ το παρακολουθήσουν, θα ήθελα να δουν τη μόδα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Να δώσω ιδέες σε κάποι@ που μπορεί να θέλει ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι, με τη θεωρία της μόδας που είναι κάτι καινούργιο και ακόμη αναπτύσσεται. Επίσης, να μπορέσει να ανακαλύψει πράγματα για τον εαυτό του, για αυτό και στην τελευταία ενότητα θα κάνουμε κάτι πιο διαδραστικό”.

Info:

Έναρξη Σεμιναρίου Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, 19.00 – 21.30
Αριθμός Συναντήσεων: 10
Κόστος Συμμετοχής:
200€ (+24% Φ.Π.Α) & 180€ (+24% Φ.Π.Α) για φοιτητ@ και κατόχους κάρτας ανεργίας
Πληροφορίες & Εγγραφές: [email protected]
Fårö Creative Learning
Έβρου 14, Μέγαρο Μουσικής

*Οι συναντήσεις θα γίνουν δια ζώσης, διατηρώντας κάθε επιφύλαξη ανάλογα με τα μέτρα κατά της πανδημίας. Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως.