Το illustradays, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση, κορυφώνεται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Από την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και για 10 ολόκληρες μέρες, ανερχόμενα ταλέντα, ολόκληρη η κοινότητα των εικονογράφων με έδρα την Ελλάδα, διεθνείς καλεσμένοι και καλεσμένες, και φυσικά σε όλοι οι ανθρώποι που αγαπάνε το illustration θα έχουν την ευκαιρία να δουν ιστορίες και φανταστικά πλάσματα που ζουν σε βιβλία να ζωντανεύουν, έργα τέχνης και να ανακαλύψουν τη μαγεία της σύγχρονης εικονογράφησης.
Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ χωρίζεται σε 4 μεγάλες ενότητες, τα illustrastories, τα illustralabs, τα illustratalks και το illustraclub, με δράσεις για όλες τις ηλικίες, για την εικονογράφηση και τις διαφορετικές εφαρμογές της. Στο Μελίνα, θα φιλοξενούνται καθημερινά τρεις εκθέσεις. Η διεθνής έκθεση “Le immagini della fantasia”, σε συνεργασία με το Fondazione Zavrel, στον επάνω όροφο με έργα εξαιρετικής εικονογράφησης, αλλά και εικονογραφημένα βιβλία τα οποία δημιουργήθηκαν από 21 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, κ.α., και θα συνυπάρχουν μαζί με τα έργα 32 εικονογράφων που επιλέχθηκαν μέσα από το ανοιχτό κάλεσμα που έτρεξε το καλοκαίρι.

Έργο του Lee Jungho, από τη διεθνή έκθεση “Le immagini della fantasia”
Εικονογράφοι από όλη την Ελλάδα φαντάστηκαν και σχεδίασαν την “επόμενη μέρα”, τη φετινή θεματική του illustradays, κι έτσι η έκθεση “Imagine the next day”, στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, ετοιμάζεται να φέρει ιδέες, όνειρα και μια μικρή δόση από το μέλλον.
“Σε πόσα χρώματα έρχονται οι άνθρωποι;” είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης αφιερωμένης στη δουλειά της φετινής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του φεστιβάλ, Φωτεινής Τίκκου, η οποία αποτελεί μια συλλογή από διαφορετικές εικονογραφήσεις που ξεπηδούν από βιβλία, prints, postcards, φανταστικούς και πραγματικούς κόσμους. Όλες οι εκθέσεις θα είναι προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις.
Παράλληλα, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, το φεστιβάλ θα έχει τη δική του ανοιχτή, πολύχρωμη βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και ενήλικες σχεδιασμένα από εικονογράφους που συμμετέχουν στις δράσεις του. Όλων των ηλικιών ανήσυχα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν στην πράξη τις τεχνικές της εικονογράφησης μέσα από πέντε δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα illustralabs, σε συνεργασία με καταξιωμένους εικονογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αφίσα του φεστιβάλ
Εικονογράφοι και δημιουργικοί επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία, θα είναι επίσης εκεί για να μοιραστούν τις ιστορίες και τα μυστικά τους με το κοινό και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με την εικονογράφηση και τις εφαρμογές της στα illustratalks.
Η ενότητα illustraclub φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα καλλιτεχνών που εξελίσσονται και συνεργάζονται. Επισφραγίζεται, μάλιστα, με δύο σημαντικές συνεργασίες: η πρώτη με το φεστιβάλ Comicdom Con Athens και η δεύτερη με τη Moleskine. Ταυτόχρονα, το illustradays καλεί εικονογράφους και καλλιτέχνες να μοιραστούν τη δουλειά τους μέσα από τον “τοίχο των ταλέντων” (illustratalents), όπου μέχρι το τέλος του φεστιβάλ θα γίνει ένα σημείο networking για επαγγελματίες του χώρου που ψάχνουν τον επόμενο ή την επόμενη illustrator για τα projects τους. Στο χώρο θα βρίσκονται επίσης σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, αναγνωρισμένοι και αναγνωρισμένες εικονογράφοι που θα συναντούν νέα ταλέντα σε ατομικές συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν portfolio reviews.

Έργο του Éric Puybaret
Τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ είναι ο Éric Puybaret, αγαπημένος εικονογράφος των βιβλίων Φεγγαροσκεπαστής (εκδ. Αίσωπος), Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα (εκδ. Αίσωπος) και Μιρέιγ (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), με έργα του από έντεκα εικονογραφημένα βιβλία να παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στο illustradays για να μοιραστεί μυστικά και συμβουλές με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του illustradays, Φωτεινή Τίκκου και οι συνδιοργανώτριες Αναστασία Τερζίδου και Ραφαέλα Καραγιάννη μιλούν στο One of us για τη θεματική του φεστιβάλ που κοιτάζει αισιόδοξα το μέλλον και για την τέχνη ως αντίδοτο στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας, αλλά και για το μέλλον της εικονογράφησης στην Ελλάδα, έναν κλάδο με πολλές προκλήσεις για όσους τον επιλέγουν που όμως μέσω του φεστιβάλ, το οποίο πρωτοσυστήθηκε το 2018 σε συνεργασία με το Animasyros, μέσω της έκθεσης illustraSyros, λαμβάνει επιτέλους την προσοχή που του αξίζει.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Αναστασία Τερζίδου – Φωτεινή Τίκκου – Ραφαέλα Καραγιάννη
Η θεματική του φεστιβάλ είναι “Η Επόμενη Μέρα” / “The Next Day”. Σε αυτή την τόσο πρωτόγνωρη συνθήκη, αυτή η αισιόδοξη οπτική που θα αναδειχθεί μέσω της τέχνης της εικονογράφησης, θεωρείτε πως μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ψυχολογική ανάταση του θεατή;
Φωτεινή Τίκκου: Είναι γνωστό πως η τέχνη είναι ένα ισχυρότατο μέσο που μπορεί να επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στην ανάταση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας και για τον λόγο αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται ακόμα και σαν μέσο θεραπείας από τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Το illustradays έρχεται μετά από σχεδόν 2 πρωτόγνωρα και ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια για όλους μας. Η θεματική του φεστιβάλ “Η επόμενη μέρα” έρχεται να δώσει μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας εστιάζοντας στο “μετά” από την πανδημία. Στην στιγμή που αφήνουμε τις δυσκολίες πίσω μας και προχωράμε προς το αύριο με μια νέα διάθεση. Μέσα από μια πανδαισία χρωμάτων και θετικής ενέργειας το illustradays ελπίζουμε να προσφέρει μια δόση ανεμελιάς και ζωντάνιας που είναι δύο από τα κύρια συστατικά της ζωής μας που έλειψαν σε όλους μας αυτά τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε τη ζωή των θεατών με χρώμα, ομορφιά και δημιουργικότητα έτσι ώστε όλοι μας να προχωρήσουμε με θετική διάθεση προς την “επόμενη μέρα”. Μια πολύ καλύτερη μέρα.
Είναι γεγονός πώς το illustration στην Ελλάδα συχνά συγχέεται με άλλες γραφιστικές τέχνες, ενώ οι εικονογράφοι, όχι σπάνια, βλέπουν τη δουλειά τους να υποτιμάται, καθώς παραγνωρίζεται σημαντικά η τεχνική αρτιότητα, αλλά και η δημιουργικότητα που αυτή απαιτεί. Θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, το illustradays να βοηθήσει στην αναγνώριση των εικονογράφων και της εξαιρετικά delicate δουλειάς τους;
Αναστασία Τερζίδου και Ραφαέλα Καραγιάννη: Το illustradays ξεκίνησε με στόχο να απευθυνθεί στην κοινότητα της εικονογράφησης στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, θέλοντας όχι μόνο να τη χαρτογραφήσει, αλλά και να βοηθήσει το κοινό να καταλάβει και να γνωρίσει καλύτερα τις εφαρμογές της. Ακόμα κι αν η αφετηρία μας ήταν το εικονογραφημένο βιβλίο, μέσα από τη φιλοξενία της έκθεσης “Le Immagini della Fantasia”, οι δράσεις μας έχουν ως στόχο να ξεφύγουν και πέρα από αυτό. Ακριβώς γιατί συχνά, ειδικότερα στη χώρα μας, η εικονογράφηση είναι σχεδόν συνυφασμένη με το παιδικό βιβλίο, ενώ εφαρμογές όπως το editorial illustration, η εικονογράφηση σε ύφασμα, σε βιβλία ενηλίκων, στη διαφήμιση, στην εκπαίδευση, κ.α., παραμένουν ακόμα άγνωστες στο ευρύ κοινό. Μέσα από ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στην εικονογράφηση θέλουμε να ρίξουμε λίγο παραπάνω φως στις δυνατότητες του πεδίου και σε όλα αυτά αυτά τα ταλέντα που ασχολούνται με καθεμία από αυτές τις εφαρμογές, κυρίως όμως να γίνουμε μια ουσιαστική γέφυρα networking με επαγγελματίες, εκδοτικούς οίκους και δημιουργικά γραφεία. Στο φεστιβάλ μάλιστα, έχουμε δημιουργήσει την ενότητα “illustraclub” που απευθύνεται κυρίως σε εικονογράφους και περιλαμβάνει δράσεις, όπως portfolio reviews, networking με κοινό και επαγγελματίες και διαδραστικές γωνιές, ενώ τους δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν κομμάτια της δουλειάς τους και πέρα από μια έκθεση. Ο στόχος μας είναι αυτή η ενότητα να στέκεται αυτόνομη και εκτός της περιόδου του φεστιβάλ.
Info: Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στο www.illustradays.gr, μαζί με τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για κάθε μια από τις δράσεις.
3-12 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ηρακλειδών 66, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 20:00
Είσοδος Ελεύθερη
Όλοι οι χώροι του φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι με αναπηρικό αμαξίδιο.