Διαχρονικά η μουσική είναι ένα από τα κορυφαία μέσα σύνδεσης των ανθρώπων. Είτε πρόκειται για έρωτες, είτε για φιλίες, η μουσική που μας αρέσει αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα “ταιριάσματος”. Κάποτε, η πόλη μας χωρίζονταν σε μουσικές φυλές που μάλιστα είχαν και δυνατές αντιπαλότητες. Στην εφηβεία, η μουσική που ακούμε συχνά είναι και η πυξίδα με την οποία επιλέγουμε τους φίλους μας. Μεγαλώνοντας οι κοινές μας μουσικές εμπειρίες με ανθρώπους που αγαπάμε, όπως πχ μια συναυλία, ή μια βραδιά γεμάτη χορό σε κάποιο club βάζουν τα θεμέλια στις σχέσεις μας. Γίνονται εκείνες οι ενωτικές εμπειρίες που μας δένουν, στιγμές γεμάτες συγκίνηση που θυμόμαστε για χρόνια. Πώς λοιπόν η μουσική να μην είναι ένα από τα καλύτερα βέλη στη φαρέτρα του φλερτ;

Το φλερτ είναι πλέον ως επί των πλείστων ψηφιακό ή ακόμα κι αν ξεκινήσει σε ένα μπαρ, θα μεταφερθεί αναπόφευκτα και στο Messenger ή κάποιο άλλο chatting application. Έχουμε αναφερθεί ξανά στους κανόνες του φλερτ στα social media και η κοινοποίηση μουσικής σε αυτά, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια, υπήρξε ένα από τα κορυφαία “σινιάλα” φλερτ. Όλα έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή αν το τραγούδι που ποστάρει κάποιο που μας ενδιαφέρει πηγαίνει για μας και όλα επίσης έχουμε ποστάρει κομμάτια που απευθύνονται σε κάποιο που – τις περισσότερες φορές τουλάχιστον – ξέρει πολύ καλά ποιο είναι. Όμως η χρήση της μουσικής ως μέσο φλερτ έχει περισσότερα επίπεδα.

“Θα σου μάθω εγώ”

Από τις πιο συχνές μεθόδους είναι η αποστολή στο ερωτικό αντικείμενο μουσικής που δεν γνωρίζει. Το να μεταδίδεις μουσική γνώση έχει από μόνο του κάτι συναρπαστικό. Αν πάει καλά, αν δηλαδή στον απέναντι αρέσει αυτή φανταστική folktronica μπάντα που ανακάλυψες στην εφηβεία σου και αγαπάς μέχρι σήμερα, ή αυτό το διαμάντι νιγηριανής ντίσκο που ανακάλυψες σαζαμάροντας ενώ έπαιζε ένας ψαγμένος Dj στο local bar σου, θα είσαι για πάντα εκείνο το άτομο που τους “έμαθε” το συγκεκριμένο συγκρότημα/ κομμάτι/ genre και ανεξαρτήτου εξέλιξης, όποτε το ακούν θα σκέφτονται εσένα. Λινκάκια YouTube λοιπόν, αναστατώνουν τα chats και μπορεί να ανοίξουν ακόμη και έναν μουσικό διάλογο, καθώς μπορεί να αρχίσετε να μαθαίνετε το ένα στο άλλο νέα μουσική.

Όλα σε θυμίζουν

Μία επίσης συχνή περίπτωση είναι τα κομμάτια εκείνα που μας θυμίζουν εκείνο το άτομο που μας έκλεψε την  καρδιά. Στ’ αλήθεια βέβαια το σκεφτόμαστε διαρκώς και δεν το θυμηθήκαμε επειδή έσκασε τυχαία στην αυτόματη αναπαραγωγή του Spotify το “This Mess We’re In” της PJ Harvey με τον Thom Yorke. Απλώς, το κάθε τραγούδι που νιώθουμε ότι θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τη φάση μας, απ’ ό,τι εμείς είναι ιδανική αφορμή για επικοινωνία. Μια επικοινωνία που δεν χρειάζεται να έχει πολλές κουβέντες, καθώς οι στίχοι και η μελωδία έχουν πολλές φορές την ικανότητα να πουν πιο πολλά και με περισσότερη σαφήνεια εκείνα που εμείς αδυνατούμε.

Η σημασία μιας Playlist

Πολλά από εμάς έχουμε δημιουργήσει λίστες στο Spotify ή σπανιότερα στο YouTube έτσι πάνω στο κέφι, ή για κάποια επερχόμενη εκδρομή, μια μάζωξη στο σπίτι. Αυτές οι λίστες μπορεί να είναι δημόσιες, ωστόσο όταν κάποιο σου στείλει λίστα του από το Spotify είναι ξεκάθαρο ότι θέλε να μοιραστεί μαζί σου τις μουσικές του γνώσεις, να φλεξάρει το ταλέντο του στο ματσάρισμα τραγουδιών και ανάλογα το ύφος της να σου επικοινωνήσει ένα συναίσθημα. Κάτι επίσης σύνηθες είναι να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι μεταξύ σας και να φτιάχνετε λίστες, που μπορεί φαινομενικά να προορίζονται για όλους τους ακολούθους σας, όμως στ’ αλήθεια είναι ένα μουσικό πινγκ – πονγκ μόνο για εσάς.

Rob Gordon από τα Κάτω Πατήσια

Φυσικά, όπως μας έχει διδάξει το “High Fidelity”, η απόλυτη ένδειξη πραγματικού νοιαξίματος είναι η δημιουργία ενός mixtape. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά. Επιλέγεις τα τραγούδια ένα προς ένα, μελετημένα έτσι ώστε να λένε μια ιστορία – τη δική σας. Η σειρά έχει σημασία. Ξεκινάς απαλά και φτάνεις σε μία κορύφωση. Φτιάχνεις κάτι μοναδικό που λέει πολλά για την προσωπικότητά σου και το οποίο προορίζεται για τα αυτιά ενός και μόνου ατόμου. Στην πραγματικότητα, χαρίζεις ένα κομμάτι της ψυχής σου, μεταμφιεσμένο με mp3 μορφή. Ο ενθουσιασμός και έξαψη που νιώθεις κατά τη δημιουργία του mixtape, μπορούν να συγκριθούν σε ένταση μονάχα με την αγωνία που σε κατακλύζει ενώ περιμένεις να ακούσεις την άποψη του παραλήπτη.

Ένα τραγούδι από το παρελθόν

Θέλω να θυμάστε κάτι. Και οι πρώην άνθρωποι είναι και μπορεί να λυγίσουν και να τους φαίνεται καλή ιδέα να σας ξαναφλερτάρουν. Πώς να τους αφήσουμε εκτός λίστας; Η τελευταία λοιπόν (και σίγουρα καταϊδρωμένη) κατηγορία μουσικής ως μέσω φλερτ είναι εκείνο το κομμάτι που θα σκάσει στο Messenger και θα έρχεται από πρώην σχέση ή απλό fling. Τις πιο πολλές φορές θα είναι τραγούδι που έχει σφραγίσει κάποια κοινή σας εμπειρία και ναι, σωστά το μαντεύετε, ο σκοπός του είναι να λιγώσει την ψυχούλα σας, να χτυπήσει το νεύρο της νοσταλγίας και να ρίξει τις άμυνές σας. Τώρα που ξέρετε όμως , σας θέλω βράχους.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!