Πριν τρία χρόνια ο γιος της Shirley Raines έφυγε από τη ζωή. Αν και είχε έξι ακόμα παιδιά, εκείνη την περίοδο ένιωθε ότι έπρεπε να βρει έναν νέο σκοπό, για να καλύψει το κενό της. Μία μέρα καθώς περνούσε από τον δρόμο Σκιντ Ρόου στην Καλιφόρνια, κοίταξε τους άστεγους που ζούσαν σε αυτόν και έκανε μία συνειδητοποίηση. Οι άνθρωποι αυτοί της θύμιζαν τον εαυτό της, πονούσαν το ίδιο με εκείνη. Έτσι, ξεκίνησε να μιλάει μαζί τους σχεδόν καθημερινά και να τους δίνει τρόφιμα. 

Την ίδια περίοδο, είχε αρχίσει να αποκτά μία πολύχρωμη εμφάνιση, με καλλυντικά και μαλλιά σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Όπως αναφέρει η ίδια στο Glamour, αυτό το look ήρθε ως αποτέλεσμα μία μέρα που αποφάσισε ότι βαρέθηκε να κοιτάει τον καθρέφτη και να βλέπει μόνο μία γυναίκα που έχασε το παιδί της. 

Η αρχή και η δράση της Beauty 2 The Streetz

Όταν οι άστεγοι άρχισαν να της κάνουν κομπλιμέντα για τα μαλλιά και το μακιγιάζ της τής ήρθε μία ιδέα. Τους εξήγησε ότι αποτελούν απλά μία μάσκα, για να κρύβει τον πόνο της. Και τους είπε πώς αν θέλουν μπορεί να δημιουργήσει και σε αυτούς την ίδια μάσκα. Οι θετικές απαντήσεις που πήρε ήταν περισσότερες απ’ όσες περίμενε και κάπως έτσι ξεκίνησε την οργάνωσή της, Beauty 2 The Streetz.  

Αρχικά με τη βοήθεια των παιδιών της και πλέον με μία ομάδα 30 ατόμων, ξεκίνησε να χαρίζει beauty looks σε όσους άστεγους το ήθελαν. Κατά μέσο όρο σήμερα, εξυπηρετούν 600 άτομα ημερησίως. Βασική τους δράση είναι να αλλάζουν χτενίσματα, κουρέματα και χρώματα στα μαλλιά και να δημιουργούν χρωματιστά αισιόδοξα μακιγιάζ.

Ωστόσο, με τον κορωνοϊό η Raines έχει αναγκαστεί για λόγους υγιεινής να βοηθάει με διαφορετικό τρόπο. Η δράση της συνεχίζει να είναι καθημερινή, αλλά τώρα προσφέρει προϊόντα ομορφιάς, προστατευτικό εξοπλισμό, αντισηπτικά και ενημερώνει τους άστεγους για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, δύο φορές την εβδομάδα τους πηγαίνει και τρόφιμα. 

Πώς βοηθάει η Beauty 2 The Streetz

Η Raines ξεκαθαρίζει πως γνωρίζει ότι η Beauty 2 The Streetz δεν βοηθάει τους ανθρώπους να φύγουν από τους δρόμους. Τους προσφέρει, όμως, μεγάλη συναισθηματική βοήθεια. “Είναι ένας περισπασμός από τον πόνο. Τους κρατάει αρκετά αισιόδοξους, ώστε να μην σκέφτονται ότι αυτό είναι το τέλος τους. Το μακιγιάζ και το χρώμα των μαλλιών αποτελούν ένα παιχνίδι των ενηλίκων, ώστε να πιστέψουν και να μεταμφιεστούν. Και νομίζω πως το να φτιάχνεις τα μαλλιά και το μακιγιάζ σου και το να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, σε μεταφέρουν σε έναν άλλο κόσμο, έξω από τη ζωή ως άστεγος. Όλοι χρειάζονται μία απόδραση, έστω και για μια στιγμή”. 

Πώς μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις

Αν θες να βοηθήσεις κι εσύ την δράση της οργάνωσης, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να το κάνεις. Είτε δωρίζοντας όποιο χρηματικό ποσό εσύ θες, είτε αγοράζοντας γι’ αυτήν ένα από τα προϊόντα που έχει στη wish list της στο Amazon. Ωστόσο, η Raines αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσεις είναι να ενημερωθείς για τις ανάγκες που έχουν οι άστεγοι πέρα από τις προφανείς και να συνεισφέρεις στην κάλυψή τους. Η ίδια, εξάλλου, αν δεν μίλαγε μαζί τους δεν θα φανταζόταν ποτέ πόση ανάγκη είχαν την ομορφιά.  

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!