Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι γυναίκες της Πολωνίας βρίσκονται σε διαρκή μάχη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καταπολεμώντας τον νέο νόμο της χώρας που ουσιαστικά καθιστά παράνομη την διαδικασία της έκτρωσης. Καθώς χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι ξεχύνονται στους δρόμους προσπαθώντας να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, η εγχώρια Vogue αποφάσισε να πάρει επίσημη θέση στα γεγονότα, με ένα εξώφυλλο-πολιτική δήλωση υπέρ της επιλογής. Πρωταγωνίστρια της φωτογράφισης είναι το μοντέλο και ακτιβίστρια Anja Rubik, η οποία εμφανίζεται γυμνή μπροστά στον φακό, ενώ καλύπτεται από ένα βαθύ κόκκινο ύφασμα. Οι λέξεις “Η Δύναμη Της Γυναίκας” αναγράφονται με bold, λευκά γράμματα.

“Ο,τιδήποτε απασχολεί τις γυναίκες της Πολωνίας απασχολεί και εμάς,” γράφεται στην επίσημη δήλωση του περιοδικού στο Instagram. “Aυτό είναι κάτι που ισχύει από το πρώτο τεύχος του Vogue Poland και θα είναι πάντα η αλήθεια. Για αυτό ζητήσαμε από το μοντέλο και, ίσως αυτές τις ημέρες πιο σημαντικό, την ακτιβίστρια Anja Rubik να δημιουργήσει το cover story μας.”
Η Αnja μίλησε και εκείνη για την φωτογράφιση λέγοντας πως είναι το “πιο σημαντικό και προσωπικό πορτρέτο της καριέρας της” ενώ συνέχισε δηλώνοντας ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να επιλέξει είναι η πιο σημαντική ένδειξη μίας προοδευτικής κοινωνίας που δεν ‘νοσεί’.

“Αυτή η στιγμή της ιστορίας θα επηρεάζει την Πολωνία για δεκαετίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπιέσει τις γυναίκες και να τους απαγορεύσει την πρόσβαση στα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα, τα οποία είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Εξασφαλίζουν την ελευθερία του να αποφασίζεις για την ζωή, το σώμα, την υγεία και το μέλλον σου”.

Γυναίκες όχι μόνο από την Πολωνία αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο επαινούν την Vogue για την ξεκάθαρη στάση της και την δημιουργικότητά της.