Θα γιορτάζουμε κάθε φορά που κάποιος λέει τα αυτονόητα, με την ελπίδα να πάψει να αποτελεί είδηση. Να γίνει η αποδοχή κοινωνικό αντανακλαστικό. Την εβδομάδα που μας πέρασε, μία εβδομάδα με έντονη επικαιρότητα, η Γωγώ Τσαμπά, η δημοφιλής τραγουδίστρια που έκανε το δημοτικό τραγούδι ξανά mainstream και που με τη συνέπεια και την ποιότητά της κατάφερε να αφαιρέσει από πάνω του την ετικέτα της παρωδίας, μίλησε στο LGBTQΙ+ περιοδικό antivirus για την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην ελληνική επαρχία, αλλά και γενικότερα, όπως και για τη θέση της γυναίκας στο τραγούδι, μεταξύ άλλων. 

Ανάμεσα σε μερικές ακόμη πολύ δυνατές και όμορφες δηλώσεις, η Γωγώ Τσαμπά είπε:”Πάντα στις κλειστές κοινωνίες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο. Είμαστε όλοι άνθρωποι και οφείλουμε να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας. Ο σεξουαλικός μας προσανατολισμός δεν αποτελεί κριτήριο για την ποιότητα ενός ατόμου. […] Πιστεύω πως η κοινωνία έχει προχωρήσει ως προς αυτό το θέμα, όμως θέλει ακόμη δουλειά ώστε το δεχτούν όλοι οι άνθρωποι. Άλλες φορές το θεωρούν δεδομένο, άλλες όχι. Το σωστό, πάντως, είναι να αγαπάμε τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. […] Οι γονείς οφείλουν να αγαπούν τα παιδιά τους. Αν δεν τα στηρίξουν αυτοί, ποιος θα το κάνει; Πρέπει να νιώσουν καλύτερα, γιατί ο ψυχικός τους κόσμος θα είναι αναστατωμένος. Νομίζω, ότι είναι ένας λόγος να τα αγαπήσουν περισσότερο”.

Η Γωγώ Τσαμπά έγινε viral πριν καν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε ευρέως τον όρο. Αφορμή  το τραγούδι “Τα καγκέλια” και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Τα τραγούδια ή οι εκτελέσεις της από ήδη δημοφιλή κομμάτια όπως το “Δεν σου κάνω τον άγιο” που πρώτος τραγούδησε ο Δημήτρης Κοντολάζος, παίζονται στα club της Αθήνας και τα ραδιόφωνα. Συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη και πρόσφατα βρίσκεται στη σκηνή του τηλεπαιχνιδιού “Just the 2 of us” να δοκιμάζεται σε διαφορετικά είδη τραγουδιών για καλό σκοπό. Η δημοσιότητα που πήρε έχει παραδεχτεί πως την κούρασε, όμως στηρίζει την επιλογή της παρά το κόστος. Ίσως για αυτό από κάθε της συνέντευξη κάτι σου μένει. Όπως όταν δήλωσε στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη ότι δεν θα άφηνε τη δουλειά της για έναν έρωτα και παραδέχτηκε πως η τελευταία μεγάλη της σχέση τελείωσε επειδή ο σύντροφός της δεν μπορούσε να ακολουθήσει τη ζωή της. Ή όταν είπε χωρίς ίχνος συστολής ότι παράτησε το σχολείο στη Β’ Λυκείου για να κυνηγήσει το όνειρό της στο τραγούδι και μάλιστα με τη στήριξη ανθρώπων που πίστεψαν σε εκείνη και το ταλέντο της. Ίσως να είναι ακριβώς αυτή η στήριξη και η αγάπη που βίωσε η Γωγώ Τσαμπά, μαζί με αρκετή εσωτερική αναζήτηση που την έχουν κάνει τον άνθρωπο που είναι σήμερα. 

Ενώ λοιπόν πρακτικά χειροκροτώ όρθια από την ώρα που διάβασα τις δηλώσεις σκέφτομαι το βάρος που αυτές φέρουν λόγω της ιδιότητας της κ. Τσαμπά. Μας εκπλήσει που “ένας άνθρωπος σαν την Γωγώ Τσαμπά” είναι υπέρ των δικαιωμάτων των LGBTQI+ ατόμων. Όπως μας εξέπληξε πριν από περίπου 5 χρόνια που “ένας άνθρωπος σαν τον Γιώργο Μαργαρίτη” τέθηκε υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια (και κανείς δεν έχει σταματήσει να τον ρωτά μέχρι σήμερα στις συνεντεύξεις του, ειδικότερα τις τηλεοπτικές, με – ως επί των πλείστων – σκοπούς που μάλλον δεν έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα και την ορατότητα των gay ζευγαριών). Θεωρούμε δεδομένο πως οι λαϊκοί άνθρωποι (μα δεν είμαστε όλοι τέτοιοι;) ή άνθρωποι που ζουν στην επαρχία είναι εξ ορισμού στενόμυαλοι, συντηρητικοί, φλερτάρουν με ακραίες θέσεις και δυστυχώς η επικαιρότητα μας το βεβαιώνει καθημερινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαπράττονται θηριωδίες στα αστικά κέντρα. 

Η δήλωση της Γωγούς Τσαμπά υπέρ της LGBTQI+ κοινότητας ανατρέπει πολλαπλά στερεότυπα. Μια γυναίκα που λέει περήφανα ότι είναι του χωριού και του πανηγυριού, που εγκατέλειψε το σχολείο για την αγάπη της για το τραγούδι, πιστή, στέκεται δίπλα στα άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού που όπως τονίζει “δεν αποτελεί κριτήριο για την ποιότητα ενός ατόμου”. Τι σημαίνει λοιπόν ακριβώς το “ένας άνθρωπος σαν τη Γωγώ Τσαμπά” που ενδεχομένως να σκεφτόμαστε όλοι αυτόματα όταν διαβάζουμε δηλώσεις της σαν κι αυτές; Σημαίνει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ξεχνάμε. Δεν έχει καμία σημασία το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, οι σπουδές. Σημασία έχει η παιδεία, η ενδοσκόπηση, η προσωπική εξέλιξη και μία δίψα γνώση που δεν μεταδίδεται ούτε στα θρανία, ούτε στα έδρανα. Και φυσικά η αγάπη και αποδοχή, που σε πάνε μπροστά και σε κάνουν να βλέπεις με καθαρό βλέμμα τα αυτονόητα. Όσο “ακατέργαστος” και να είσαι. 

Μέχρι να μη μας κάνει πια εντύπωση που μία τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών μεγαλωμένη στην επαρχία, ένας λαϊκός τραγουδιστής που μεγάλωσε στις δυτικές συνοικίες της Αττικής, ένας μανάβης που διαθέτει πάγκο στη λαϊκή, ένας μηχανικός αυτοκινήτων στέκονται δίπλα στα LGBTQI+ άτομα, μέχρι να σταματήσει να μας σοκάρει που ένας καθηγητής, ένας πολιτικός, μία CEO, ένας διαφημιστής, μία επιστήμονας είναι ενάντια στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ και μέχρι να είναι δεδομένο πως δεν υπάρχει διαφορετική σκέψη, πέρα από το ότι είμαστε όλες και όλοι ίσοι, θα χαιρόμαστε και θα αναπαράγουμε δηλώσεις όπως της Γωγούς Τσαμπά. Αν επηρεάσει έστω και έναν άνθρωπο, θα είναι μία μικρή νίκη. Βρισκόμαστε στο στάδιο που στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε αυτό το “ένας άνθρωπος σαν τη Γωγώ Τσαμπά”, ότι αυτό θα κλονίσει, θα προβληματίσει και ενδεχομένως θα αποτελέσει πρότυπο. Και αυτό είναι οκ. Baby steps και θα φτάσουμε. 

Και επειδή θα σκάσω αν δεν το γράψω, η Γωγώ στη συνέντευξή της στο antivirus είπε κι αυτό: “Εκνευρίζομαι όταν με ρωτάνε αν θα παντρευτώ ή αν θα κάνω παιδιά. Παιδιά αρχικά δεν κάνουμε μόνο όταν παντρευόμαστε. Μπορώ να δημιουργήσω οικογένεια και μόνη μου. Ακόμα κι αν κάποιο ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, μπορεί να υιοθετήσει. Τόσα παιδιά υπάρχουν που χρειάζονται μια οικογένεια. Αν εμένα μου δοθεί η ευκαιρία να το κάνω, θα το κάνω, γιατί αγαπώ πολύ τα παιδιά. Όσον αφορά στον γάμο, θα έλεγα ναι, αρκεί να έρθει ένας άνθρωπος να αγαπήσει τη Γωγώ. Αν είναι να αγαπήσει τη Γωγώ Τσαμπά γιατί είναι η Γωγώ Τσαμπά, όχι να μην έρθει”, για αυτό και για όλη της αυτή τη φανταστική συνέντευξη: ΝΑΙ ΜΩΡΗ ΘΕΑΡΑ ΓΩΓΩ, ΝΑΙ.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!