Πέρασε και αυτή η εβδομάδα, φτάσαμε αισίως στην Παρασκευούλα, με το “αισίως” να χρησιμοποιείται με ποιητική αδεία. Μια πολύ δύσκολη και σκοτεινή περίοδος ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, με τα γεγονότα που όλοι λίγο πολύ ξέρουμε, και όχι κανείς μας δεν ζει σε ροζ συννεφάκι (εκτός ίσως του Τσιτσιπά που περνάει φίνα στο Malibu). Ωστόσο, κόντρα στο κλίμα των καιρών, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά, ακόμα και μουδιασμένοι, συνηθισμένοι πια στις αλλεπάλληλες κρίσεις. Και παρ’ ότι αναγνωρίζουμε τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, και μας λυπούν όσο κι εσάς, δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε την “δουλειά” μας, να σας ψυχαγωγούμε όσο γίνεται, στα πλαίσια που μπορούμε.
Μετά λοιπόν από αυτή την όχι και τόσο μικρή εισαγωγή παύλα disclaimer, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε (εγώ και άλλοι δυο;), το Greek Recasting του The Devil Wears Prada. Η εμβληματική πλέον ταινία που βρίσκεται ίσως στο τοπ 10 των pop culture references των ’00s, η ταινία που μας έφερε memable ατακάρες, και ονειρικά κοστούμια, στην όψη των οποίων κλαίμε μέχρι σήμερα (ευχαριστούμε Patricia Field), αυτή που ξεμπρόστιασε την βιομηχανία της μόδας και την τοξική κουλτούρα των μεγάλων “σπιτιών”, αυτή που έδωσε στην Meryl Streep έναν από τους καλύτερους ρόλους της, την Miranda Priestley που απολαμβάνουμε όσο τίποτα να βλέπουμε. Εν πάσει περιπτώσει, σταματάω με το εγκώμιο, ούτως ή άλλως, αν είσαι millenial δεν παίζει να μην την έχεις δει (καμιά 10αριά φορές), και χωρίς περεταίρω καθυστερήσεις, σας παρουσιάζουμε το (drumroll…) The Devil Wears Prada, a la Ελληνικά.
Andrea (Andy) Sachs (Anne Hathaway) / Τζένη Καζάκου
Θα είμαστε ειλικρινείς. Πρώτος και κυριότερος λόγος που διαλέξαμε την Τζένη Καζάκου για το ρόλο της Andy είναι η εμφάνιση. Δεν φταίμε εμείς, πρέπει να παραδεχτείτε πως μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Ωστόσο, η νεαρή ηθοποιός, παρ’ ότι ακόμα στην αρχή της καριέρας της, φαίνεται πως θα μπορούσε να διαχειριστεί τον ρόλο της Andy, και να μπορέσει να εξελιχθεί σε “Έμιλυ Νο. 1” από το ταπεινό χαμομηλάκι που ξεκίνησε.
Επίσης, έχοντας όλo αυτή το υποκριτικό ταλέντο στο αίμα της, ένας μεγάλος πρωταγωνιστικός ρόλος δεν είναι κάτι πολύ μακρινό για εκείνη.
Kαι δεν ξέρω αν το αναφέραμε, αλλά μοιάζουν τρομερά. Anne Hathaway, τρέμε.
Miranda Priestly (Meryl Streep) / Άντζελα Γκερέκου
Το να αναλάβεις ένα ρόλο αφού τον έχει κρατήσει η Meryl Streep είναι σίγουρα μια πρόκληση. Ωστόσο, γνώμη μας είναι πως η κυρία Αντζελα Γκερέκου είναι ανάμεσα στις ηθοποιούς που μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς στον δύσκολο αυτό έργο. Πέρα όμως από τις υποκριτικές της ικανότητες, αυτό που μας έκανε να την διαλέξουμε είναι η επιβλητικότητα της παρουσίας της και η κομψότητά της, δυο πολύ βασικά χαρακτηριστικά της Miranda.
Να παραδεχτούμε ακόμα πως και ο τελευταίος της ρόλος στην Γη της Ελιάς, μας επηρέασε στο να την διαλέξουμε, αφού εκεί ενσαρκώνει μια δυναμική γυναίκα με μεγάλη εξουσία στα χέρια της, που δεν φοβάται να γίνει αυστηρή ως και δηκτική.
Emily Charlton (Emily Blunt) / Σοφία Κόκκαλη
H Σοφία Κόκκαλη αποτελεί κατά την ταπεινή μας γνώμη, μια από τις καλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς της νέας γενιάς. Επομένως, ό,τι ρόλο και να της δίναμε, είναι πολύ πιθανό πως θα μπορούσε να τον φέρει σε πέρας και με το παραπάνω. Ο λόγος ωστόσο που την διαλέξαμε για τον χαρακτήρα της Emily, πέρα από το ginger μαλλί της, είναι αυτή η ήρεμη επιβλητικότητα που κουβαλούν και οι δυο σε κάθε τους ρόλο.
Ταυτόχρονα, παρ’ ότι την έχουμε δει σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, στην πιο πρόσφατη ταινία της, το The Digger, την είδαμε να ενσαρκώνει μια ηρωίδα τόσο σκληρή όσο και τρυφερή. Οκ στην Emily υπερτερούσε η αυστηρότητα, όμως είχε αυτή την διτότητα που έβγαινε που και που (ειδικά προς το τέλος). Όσον αφορά τις τάσεις της μόδας, δεν φαίνεται να αφορούν ιδιαίτερα την ηθοποιό στην πραγματική ζωή, αλλά μπορούμε σίγουρα να την φανταστούμε να κοιτάζει με μπλαζέ υφάκι την Andy πάνω στις 15-ποντες Versace Medusa πλατφόρμες της.
Nigel Kipling (Stanley Tucci) / Γιώργος Καπουτζίδης
Βασικά χαρακτηριστικά του αγαπημένου μας χαρακτήρα σε αυτή την ταινία (μιλάω για τον εαυτό μου), του Nigel, είναι η μεγάλη του αφοσίωση στην δουλειά του, η εξυπνάδα παύλα σπιρτάδα του, το ταλέντο του, και ο ευγενικός χαρακτήρας του, που πηγαίνει κόντρα στην φαιδρότητα που κυριαρχεί στην βιομηχανία της μόδας. Αυτά τα χαρακτηριστικά ο αγαπημένος Γιώργος Καπουτζίδης τα έχει στην πραγματική ζωή, και έτσι δεν μπορούσαμε παρά να τον σκεφτούμε αυτόματα.
Κάτι ακόμα που σίγουρα μοιράζονται οι δυο τους, είναι η έξυπνη αίσθηση του χιούμορ, ενώ μπορούμε σίγουρα να φανταστούμε τον κύριο Καπουτζίδη να φέρεται με tough love στην καλοπροαίρετη αλλά και λίγο αφελή Andy της αρχής. Να συμπληρώσουμε επίσης, πως αν κάποιος Έλληνας ηθοποιός μπορεί να υποστηρίξει το στυλ του Nigel, αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Καπουτζίδη.
Nate Cooper ( Adrian Grenier)/ Κώστας Νικούλι
Για το Nate οι απόψεις διίστανται. Με τα δεδομένα του 2006 (όταν κυκλοφόρησε η ταινία), ο ρόλος του ήταν να παίζει το πληγωμένο κουτάβι που “δικαίως” παραπονιέται που η κοπέλα του δουλεύει 12ωρα και δεν προλαβαίνει να τον δει (ενώ αυτός είναι σεφ, και γυρνάει σπίτι στις 6 το απόγευμα, what’s up with that???). Η μόνη στιγμή που του δίνουμε ένα μικρό δίκιο είναι όταν η Andy είναι απούσα και στα γενέθλιά του, αν και όντως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Με τα δεδομένα του σήμερα, ο Nate φλερτάρει με την τοξικότητα, ως ένας κατάτι καταπιεστικός σύντροφος, που δεν αφήνει την κοπέλα του να ανθίσει επαγγελματικά, απλά και μόνο γιατί δεν είναι στο σπίτι από νωρίς να του κρατάει το χεράκι, και στο τέλος την χωρίζει κιόλας, τιμωρώντας την τελικά για την ανοδική πορεία της καριέρας της. Δεν θα λέγαμε πως είναι αμιγώς σεξιστής, όμως έμμεσα αναπαράγει το μοντέλο του “να δουλεύει η γυναίκα μου, αλλά να μη το παρακάνει κιόλας”.
20th Century Fox
Η αντιστοιχία που βρήκαμε στον Κώστα Νικούλι, είναι πως ο ηθοποιός στον τελευταίο του ρόλο, στον Σασμό, ναι μεν δεν είναι ο στερεοτυπικός ΄κακός΄, όμως ως κλασσικός Κρητίκαρος άντρας, αναπαράγει επίσης διάφορα σεξιστικά κατάλοιπα. Είναι κτητικός και ανά στιγμές υπέρμετρα προστατευτικός προς τις γυναίκες, υιοθετώντας το μοντέλο του “ευγενή σεξιστή”. Και εν πάσει περιπτώσει, όταν είχε και μακρύ μαλλί, του έφερνε πολύ στην εμφάνιση, πρέπει να το παραδεχτείτε.
Christian Thomson (Simon Baker) / Σάκης Τανιμανίδης
Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες του The Devil Wears Prada είναι σίγουρα ο Christian. Στην αρχή γοητεύει και την Andy αλλά και εμάς με τη σπιρτάδα του, και την φροντίδα του ενώ και η εμφάνισή του σε συνδυασμό με την αισθητική του σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Είναι αυτό που λέμε “πολύ καλό για να είναι αληθινό”, και τελικά όντως δεν είναι. Στην πορεία φαίνεται πως η Andy δεν είναι και τόσο ξεχωριστή για εκείνον και πως την ψιλοδουλεύει στην πραγματικότητα εκμεταλλευόμενος την γοητεία του για να πάρει αυτό που θέλει. Σεξ και πληροφορίες.

20th Century Fox
Θα ρωτήσετε τώρα, τι σχέση έχει ο Σάκης Τανιμανίδης με όλο αυτό, ο τρυφερός οικογενειάρχης που είναι σε μονογαμική σχέση από τότε που τον ξέρουμε. Ναι ουδεμία σχέση δεν έχει με τα πιο κακά, πονηρά στοιχεία του Christian. Είναι όμως ένας από τους πιο γοητευτικούς, καλοντυμένους και χαρισματικούς Έλληνες celebrity, χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί όπως και ο φίλος μας από πάνω, αν είχε την κακή του πρόθεση. Επίσης, είμαστε σίγουροι πως πριν γνωρίσει την γυναίκα της ζωής του και μητέρα των παιδιών του, θα είχε και αυτός κάποιες περιπετειούλες.