Κάθε χρόνο, με το που θα καθαρίσουμε το τραπέζι από τα χριστουγεννιάτικα φαγητά,  οι περισσότεροι από εμάς αρχίζουμε να μιλάμε για την δίαιτα που θα πρέπει να κάνουμε για να χάσουμε τα κιλά από τα μελομακάρονα και τις δίπλες και κυρίως για την αποτοξίνωση που θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτή μας η δίαιτα για να έχει ελπίδες επιτυχίας. Κι ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει παγκόσμια ώστε λέξεις και φράσεις που βλάπτουν την σχέση των σύγχρονων ανθρώπων με το σώμα και την εικόνα τους όπως το “bikini body” να αναγνωριστούν ως βλαβερές κι επικίνδυνες, η λέξη “αποτοξίνωση” ζει και βασιλεύει παρέα με το ξαδερφάκι της “τα κιλά των γιορτών”.
Δυστυχώς, πολλές διάσημες γυναίκες του θεάματος ποστάρουν τις αποτοξινωτικές τους πρακτικές παρακινώντας μας να κάνουμε το ίδιο (βλέπε τσάγια αδυνατίσματος και smoothie detox), ενώ γιατροί και διατροφολόγοι κρούουν καμπανάκια κινδύνου για την εσφαλμένη αυτή συνήθεια που μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά και διάφορα προβλήματα.
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά:

Είναι τοξικό το φαγητό των διακοπών;

Η λέξη “αποτοξίνωση” περιέχει της την λέξη “τοξίνη”. Το εύλογο ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι αν και εφ’ όσον το φαγητό που φάγαμε στο χριστουγεννιάτικο μας break περιέχει κάποια επικίνδυνη τοξίνη την οποία πρέπει να αφαιρέσουμε από τον οργανισμό μας επειγόντως, πίνοντας πράσινα ζουμιά. Κι αν θεωρήσουμε ότι όντως το φαγητό των διακοπών μας γεμίζει τοξίνες, μήπως κάπου στο βάθος του μυαλού μας θεωρούμε επίσης και τις διακοπές τοξικές και επικίνδυνες για την υγεία μας;
Αλλά, για μια στιγμή! Οι διακοπές είναι εκείνη η εποχή που μας φέρνει κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους, μας προσφέρει χαλάρωση, ξεκούραση και ανεμελιά κι αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω από ένα στολισμένο τραπέζι ή πάνω από ένα ταψί με γλυκά. Αυτές οι στιγμές έχουν στόχο να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα κι όχι να μας γεμίσουν ενοχές.
Μήπως τελικά το μήνυμα που δίνει στον κάθε άνθρωπο η λέξη “αποτοξίνωση” είναι αρνητικό και σημαίνει ότι ακριβώς την εποχή που θέλει κανείς να χαρεί και ίσως να ξεδώσει απολαμβάνοντας μερικές λιχουδιές, τελικά βλάπτει τον εαυτό του και θα πρέπει να τιμωρηθεί με αυστηρότατη στέρηση τροφής αμέσως μετά;

Η ντροπή και το στρες

Για να νοιώσει κάποιος την ανάγκη να αποτοξινωθεί, σημαίνει ότι γνωρίζει ότι έχει κάνει κάτι κακό (έχει τοξινωθεί δηλαδή) και θα πρέπει να ξεκινήσει την νέα του σεζόν με την ιδέα στο μυαλό του ότι έχει μέσα του κάτι βρώμικο το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να αποβάλει. Η διαδικασία είναι άχαρη και επίπονη και η πιθανότητα να αποτύχει στα μέσα του Γενάρη είναι μεγάλη. Η αίσθηση της αποτυχίας είναι φυσικό να γεμίσει το άτομο με ενοχές και αρνητικά συναισθήματα.
Κάπως έτσι είναι δυνατό να μπει σε ένα σπιράλ ενοχών, ντροπής και τιμωρίας που θα επαναλαμβάνεται πριν και μετά  το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και πάει λέγοντας. Αυτή η συνήθεια των περιόδων φαγητού – αποτοξίνωσης μπορεί να δημιουργήσει πολλά οργανικά προβλήματα διότι παίζει άσκημα με την κορτιζόλη στο αίμα μας, χωρίς να χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει ένα σωρό διατροφικές διαταραχές ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Αν παρ’ όλα αυτά η πίεση που θα δεχτούμε από το περιβάλλον μας κάνει να σκεφτούμε την πιθανότητα μιας αποτοξίνωσης μετά το φαγοπότι των γιορτών, δεν έχουμε παρά να επανέλθουμε σε μια προσεγμένη διατροφή με πολύ νερό, φρούτα και λαχανικά και να δώσουμε την ευκαιρία στα νεφρά και το συκώτι μας να κάνουν την δουλειά τους και να απαλλάξουν τον οργανισμό μας από οποιαδήποτε τοξίνη έχουμε πιθανά καταναλώσει. Άλλωστε γι’ αυτό είναι σχεδιασμένα.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!