Κάντε εικόνα τον πιο πολύχρωμο και ενεργητικό άνθρωπο που έχετε στον κύκλο σας. Τώρα πολλαπλασιάστε αυτά του τα γνωρίσματα επί δέκα, και μετά πασπαλίστε με κάμποση χρυσόσκονη και μπόλικη μαγκιά, με την καλύτερη των εννοιών. Αυτή είναι η Νεφέλη Μεγκ, την οποία αν δεν ξέρετε ήδη μέσα από το Instagram της, σας διαβεβαιώνουμε πως είναι ώρα να τη μάθετε. Για αυτόν τον λόγο ακριβώς πριν λίγες μέρες συναντηθήκαμε οι δυο μας σε ένα καφέ στην Κυψέλη, για να μιλήσουμε για όλα όσα κάνει, κάποια από αυτά που πιστεύει, και μπόλικα από εκείνα που θα ήθελε να μάθετε κι εσείς.

Μεσημέρι Σαββάτου, την συναντώ λοιπόν σε αυτό το γλυκούτσικο ζεστό καφέ, όπου με περιμένει σε κατάσταση ήρεμη ετοιμότητας. Φοράει ένα “ήσυχο” λουκ, μια απλή φόρμα και ένα μαύρο τοπ, κάτι που γενικά δεν συνηθίζει. Αλλά καθώς μετά θα κάνουμε και φωτογράφιση, αυτή είναι η σωστή στολή του μοντέλου παύλα συνεντευξιαζόμενου. Κάτι ωστόσο που με τίποτα δεν θα χαρακτήριζα “ήσυχο” είναι τα φανταστικά μεγάλα φουντωτά σγουρά μαλλιά της, τα οποία συναγωνίζονται σε πληθωρικότητα μόνο την προσωπικότητά της. Παραγγέλνουμε καφέ, και έπειτα από ένα γρήγορο ψιλικοκό off-the-record ξεκινάμε.

Η 24-χρονη Νεφέλη είναι απόφοιτος Νομικής, φρέσκια stand up κωμικός, ενώ παράλληλα κάνει αυτό που λέμε επιστημονική επικοινωνία μέσω του προφίλ της στο Instagram και στο ΥouTube, όπου δηλαδή εξηγεί με απλά λόγια διάφορα νομικά ζητήματα που ως πολίτες, οι περισσότεροι ενδεχομένως αγνοούμε. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τον χορό ερασιτεχνικά μεν, πολύ εντατικά δε, ενώ και η σχέση της με το στιλ και τη μόδα είναι σίγουρα θερμή. Και ιδού τα όσα είπαμε.

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου / Πουκάμισο και Κολάν με αστακούς: Αdelie Pengu / Σκουλαρίκια και στέκα: September Athens

 

Πώς προέκυψε για εσένα το stand up comedy;

Το stand up δεν το επέλεξα, με επέλεξε. Ξεκίνησα πολύ πειραματικά, λίγο πριν την πρώτη καραντίνα, γιατί ζητούσαν (κωμικούς) από ένα μπαράκι, κι εγώ πάντα έγραφα. Όποτε είπα, κουλ, πάμε να το κάνουμε. Μέχρι να τελειώσει όλη αυτή η φάση με τον Covid, έκανα YouTube, και μέσα από εκεί γνώρισα τον Μαλιάτση (Κώστας Μαλιάτσης-Σάλας), και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Την πρώτη φορά λοιπόν που έκανα σκηνή στο Λοσάντζελε (comedy club στην Αθήνα) ένιωσα μια ολοκλήρωση, ότι βρήκα το νόημα της ζωής.

Τι σημαίνει για σενα το stand up;

Eίναι σαν ψυχοθεραπεία για εμένα να κάνω τον κόσμο να γελάει. (Μου αρέσει) που το stand up σπάει το φράγμα μεταξύ κοινού και performer, και έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, του λες δικές σου ιστορίες και υπάρχει αυτή η ωραία επικοινωνία και συνήθως και κατανόηση. Επίσης το γέλιο είναι κάτι πολύ ωραίο, σε αποφορτίζει, και αποφορτίζεις και τους άλλους. Το βρίσκω αλτρουιστικό, το να κάνεις τον άλλον να γελάει.

 Μέχρι που έχεις φτάσει για το υλικο του σετ σου;

Δεν προκαλώ την τύχη μου για να έχω υλικό, έχω ήδη μια γκαντεμιά που με δέρνει, οπότε έρχονται από μόνα τους τα πράγματα. Αλλά γενικά επειδή το stand up είναι performance και όχι απλή διήγηση, πάντα όταν το γράφω, θα βάλω λίγες σάλτσες, θα το χτίσω. Όμως ως επί το πλείστον, ό,τι διηγούμαι είναι true story.

Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου / Σκουλαρίκια και κολιέ με αστέρια: September Athens

 

Ποια γυναίκα κωμικό θαυμάζεις;

Η αγαπημένη μου είναι από την Αμερική, είναι η Taylor Tomlinson, την λατρεύω είναι πολύ αυθεντική, και είναι και πολύ νέα, μόλις 25 χρονών νομίζω. Και μου αρέσει πολύ και η Wanda Sykes, έχει κάτι special, να τρελαίνεσαι. Μου αρέσει γιατί στην Αμερική μπορούν και κάνουν και πολιτικό σχόλιο. Εδώ στην Ελλάδα δεν μπορείς θίξεις θρησκεία και πολιτικά. Μελλοντικά όμως θα ‘θελα να έχω και πολιτικό περιεχόμενο. Τονίζω, όχι κομματικό, καθαρά πολιτικό. Είναι σημαντικό να μπορείς να κάνεις τον άλλο να σκεφτεί για ορισμένα θέματα.

Πως ξεπερνάς το σκηνικό άγχος;

Παίρνω μια βαθιά ανάσα πριν βγω στην σκηνή και λέω από μέσα μου “Όλα θα πάνε μέτρια”, είναι το μότο μου αυτό.

Για πες;

Aυτό είναι το ρεαλιστικό, τα πράγματα σπάνια θα πάνε τέλεια, συνήθως θα πάνε μέτρια. Και η μετριότητα δεν είναι κάτι κακό.

Με τη Νομική;

Έγραψα καλά και πέρασα, και δεν το μετανιώνω, πήρα πολλά πράγματα από αυτή την σχολή, και είναι βέβαια το έναυσμά για αυτό που κάνω στα social media. Εξ’ αρχής ήθελα αυτό να κάνω, βίντεο που αφορούν τη νομική επιστήμη.

 

Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου / Σετ Παντελόνι: Karavan Clothing / Στέκα, κολιέ και δαχτυλίδια: September Athens

 

Τι ακριβώς θα έλεγες πως κάνεις στα social σου;

Λέμε πέντε πράγματα με απλό τρόπο που μπορεί σε κάποιον να φανούν χρήσιμα. Η νομική σαν επιστήμη δεν είναι απλή, και έτσι αν αρχίσω να λέω στον άλλον τα πάντα με νομική ορολογία, ε θα κοιμηθεί. Το θέμα είναι να δώσεις σε κάποιον (που δεν είναι ειδικός) με απλά λόγια μια εικόνα των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει σαν πολίτης. Μέσα από αυτό που κάνω, θέλω να γίνει κατανοητό ό,τι η προσωπική άποψη του καθενός καλά κάνει και υπάρχει, αλλά είναι άποψη. Όμως να ξέρουμε στο τέλος τέλος και τι ευσταθεί νομικά, ο νόμος ποιος είναι και τι λέει;

Έχεις μοιραστεί μέσα από τα προφίλ σου ότι έχεις περάσει διατροφική διαταραχή στο παρελθόν. Πώς το διαχειρίστηκες και τι θα έλεγες σε κάποιον που το περνάει τώρα;

Πλέον είμαι οκέυ, αλλά αυτό είναι κάτι που δυστυχώς δεν φεύγει ποτέ εντελώς , και η αλήθεια είναι ότι συχνά αργείς και να το καταλάβεις. Θεωρώ πως η εικόνα που σου πασάρεται σαν γυναίκα ως ιδανική στα σόσιαλ και γενικότερα στην κοινωνία είναι το χειρότερο, σε “σκοτώνει”, ειδικά αν είσαι σε νεαρή ηλικία.

Βέβαια αυτό μπορεί να στο εντείνει και ένας άνθρωπος που θα ‘ρθει στην ζωή σου και είναι τοξικός. Βασανίζονται δυστυχώς πολλά κορίτσια από αυτό, γιατί είμαστε δέσμιες της εικόνας μας.

Εγώ τώρα κάτι που λέω και με βοηθάει, είναι ότι πχ. αύριο μπορεί και να πεθάνω, οπότε δε γαμ**ται, θα τη φάω την πάστα. Μπορεί να χω καμιά καούρα, δεν πειράζει, αύριο θα φάω πιο ελαφριά, και κάπως έτσι τα εξισορροπείς. Αν κάποιος μας ακούει που βιώνει κάτι τέτοιο τώρα θα του ‘λεγα, φάε όσο θες, όμως άλλαξε την σκέψη σου, από εκεί ξεκινάνε όλα. Επίσης κάντε unfollow σε όποιο λογαριασμό στα σόσιαλ σας τριγγάρει. Unfollow χθες! Και εκτιμήστε το σώμα σας για αυτά που σας προσφέρει. Ευχαριστείστε τα πόδια σας που σας επιτρέπουν να περπατάτε, τα πνευμόνια σας που σας επιτρέπουν να αναπνέετε.

 

Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου / Πουκάμισο και Κολάν με αστακούς: Αdelie Pengu / Σκουλαρίκια και στέκα: September Athens

 

Αισθάνεσαι το βάρος ενός role model;

Δεν αισθάνομαι πως είμαι role model, επειδή όμως αυτά που λέω αφορούν την επιστήμη, δεν μπορώ και να είμαι γιούργια. Πριν δηλαδή κάνω ένα ποστ, διαβάζω πάρα πολύ γι’ αυτό, μπορεί η έρευνα να μου πάρει και μέρες, κι επίσης πάντα συμβουλεύομαι και φίλους συναδέλφους με εξειδίκευση, ανάλογα με τον τομέα.

Πρόσφατα μετακόμισες Αθήνα από Θεσσαλονίκη, πώς σου φαίνεται;

Οι αποστάσεις με κάνουν έξω φρενών, είναι πιο απρόσωπη η πόλη, πιο γρήγοροι ρυθμοί, καμία σχέση με την Θεσσαλονίκη. Εδώ είναι όμως το κέντρο της χώρας μας, και αν θες να καταφέρεις πράγματα (επαγγελματικά) τότε εδώ πρέπει να ΄ρθεις. Κι έχει αρχίσει πλέον να μου αρέσει. Το αγαπημένο μου μαγαζί είναι το Village εδώ στην Κυψέλη, και μ’ αρέσει πολύ το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, και να κάνω βόλτα τον πεζόδρομο της  Αρεοπαγίτου.

 

Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου / Σετ πλεκτό Παντελόνι: Karavan Clothing / Σκουλαρίκια και κολιέ: September Athens

Τι γίνεται με την πολιτική ορθότητα γενικά, και πως επηρεάζει πιστεύεις την σκηνή της κωμωδίας;

Γενικά καλά κάνει και υπάρχει, γιατί βάζει κάποια πράγματα στην θέση τους. Στην κωμωδία ναι μπορεί να αποτελεί εμπόδιο σε έναν βαθμό, αν γίνεται στην υπερβολή του. Βέβαια πολλά πράγματα που θεωρούνται politically incorrect, δεν είναι πλέον και αστεία, ο κόσμος δε θα γελάσει. Το θέμα είναι να κάνεις ξεκάθαρο (μέσα από το σετ σου) με ποιανού το μέρος είσαι, ποια είναι η πρόθεσή σου. Δεν γίνεται για παράδειγμα να μην μπορείς να μιλήσεις δημόσια για την έμφυλη βία αν δεν την έχεις υποστεί, ή για την βουλιμία αν δεν έχεις υπάρξει βουλιμικός. Δε μπορεί να σου επιτρέπεται να έχεις άποψη για κάτι μόνο αν σε αφορά προσωπικά. Το θέμα είναι να μην γίνεσαι προσβλητικός, δηλαδή το ανθρώπινο.

Το μέλλον τι λέει για σένα;

Σε γενικά πλαίσια, θέλω να προσπαθήσω να κάνω καριέρα στα καλλιτεχνικά, μέσα από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα για μένα. Επίσης ετοιμάζω και ένα νέο project τώρα που έχει να κάνει με συνταγματικές και πολιτικές έννοιες. Το μισό θα είναι του τύπου κάθεσαι στο δρόμο και ρωτάς δεξιά και αριστερά, τι είναι το ένα τι είναι το άλλο, κλπ. Οπότε θα ρωτάω τον κοσμάκη που περνάει πχ. τι είναι το κράτος, ξέρει ο κόσμος τί είναι εν τέλει; Και μετά στο άλλο μισό θα εξηγώ την έννοια. Θεωρώ πως αυτό είναι το επόμενο βήμα, γιατί  ωραία τα νομικά, αλλά πρέπει να ξέρουμε και τα συνταγματικά, που είναι η βάση της δημοκρατίας μας. Για να αντιλαμβανόμαστε και κάποια πράγματα καλύτερα, να μην επηρεαζόμαστε από τα fake news, και γενικά να ξέρουμε τι μας γίνεται. Τύπου πχ. bro, αυτά είναι τα δικαιώματά μου και τα ξέρω με σιγουριά. Αυτό θα το κάνω στο YouTube, στο κανάλι μου.

 

Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου/ Κολιέ, στέκα και δαχτυλίδια: September Athens

Και οι δυο επαγγελματικοί χώροι που βρίσκεσαι (Νομική, stand up), είναι αρκετά ανδροκρατούμενοι. Έχεις αντιμετωπίσει σεξισμό, και αν ναι πως τον διαχειρίζεσαι;

Τώρα εκεί στο Λοσάντζελε που είμαι νιώθω ευτυχώς πολύ προστατευμένη με τον Κώστα (Μαλιάτσης). Παρ’ όλα αυτά γενικά έχω ακούσει σχόλια, όμως δεν δίνω σημασία. Έχω μάθει να πατάω γερά στα πόδια μου και να ‘ναι καλά η μάνα μου γι’ αυτό. Αν γυρίσει να μου πει κάποιος κάτι γιατί είμαι γυναίκα, δε θα το σκεφτώ καν, δε θα με επηρεάσει, στα τέτοια μου. Εμένα μου αρέσει που είμαι γυναίκα και δεν προσπαθώ να προσαρμοστώ (σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο). Λέμε για την ισότητα των φύλων. Είμαι υπέρ εννοείται με τα χίλια στην ισότητα των δικαιωμάτων, όχι όμως στην εξομοίωση, μου αρέσει η θηλυκότητά μου. Και να σου πω και κάτι, τα ροζ κοκκαλάκια μου, εμένα μου φτιάχνουν τη διάθεση.

 

Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου / Σετ πλεκτό Παντελόνι: Karavan Clothing / Σκουλαρίκια και κολιέ: September Athens

Πού μπορείτε να δείτε και να ακούσετε τη Νεφέλη Μεγκ:

Κάθε Τετάρτη στις 21:00 ζεσταίνει το κοινό πριν την παράσταση του Κώστα Μαλιάτση στο Λοσάντζελε.  Εισητήρια εδώ.

Tα πρωινά Τρίτης και Πέμπτης θα την ακούσεις στο Ρυθμό 94,9 στην εκπομπή Μόρνι Κρου, κατά τις 08:00.

3. Μείνε συντονισμένος για τη νέα της σειρά στο YouTube που έρχεται κάπου τον Δεκέμβρη.

4. Βρες την και στα social αν θες, στο ΥΤ κανάλι της, στο Instagram, και στο TikTok.

*Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου

*Styling: Μυρτώ Μάργαρη

*Ευχαριστούμε τα brands Karavan, Adelie Pengu, και September Athens για τα ρούχα και τα αξεσουάρ.

*Ευχαριστούμε το Kick στην Κυψέλη για την φιλοξενία.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!