Κρίνοντας από την ιστορία μας, αν κάτι μεταξύ άλλων χρειαζόταν πάντα ο άνθρωπος, είναι ένα είδωλο, κάποιον να θαυμάζει και να ταυτίζεται, κάποιον να προσπαθεί να μιμηθεί, έναν πλοηγό για την “ιδανική ζωή”. Στο σήμερα το ρόλο αυτό ενσαρκώνουν μεταφορικά και ενίοτε κυριολεκτικά οι celebrities, τα καυτά ονόματα του τώρα, ορισμένοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες και δημιουργοί που χάρη στο χάρισμά τους, κερδίζουν την αγάπη και την εύνοια του κόσμου, έστω και πρόσκαιρα, με αποτέλεσμα οι καλά υπολογισμένες κινήσεις τους να επηρεάζουν ολάκερες αγορές.

 

Μέρος λοιπόν αυτής της επιρροής αποτελεί οπωσδήποτε και η εικόνα του κάθενός, ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την επιτυχία οποιουδήποτε ανερχόμενου αστέρα. Μάλιστα τέτοια είναι η σημασία της εμφάνισης σε αυτό το χώρο που δεν υπάρχει πλέον μεγάλος σταρ για δείγμα χωρίς τον προσωπικό του στυλίστα ή έστω έναν σύμβουλο εικόνας. Το αποτέλεσμα; Η άνοδος ενός νέου επαγγέλματος ή μάλλον η εξέλιξή του.

Ο στυλίστας που φλερτάρει με την έννοια του image maker, φεύγει πια από το παρασκήνιο και βγαίνει στο προσκήνιο κραδαίνοντας την δύναμη και την επιρροή  την οποία μοιράζεται πια σε έναν βαθμό με τον celebrity πελάτη του. Ένα μοίρασμα λογικό αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η διαδρομή ενός στάρλετ απογειώνεται χάρη στις εμφανίσεις σε κόκκινα χαλιά που μπαίνουν συστηματικά στις λίστες των πιο καλοντυμένων, σε προβοκατόρικα εξώφυλλα μόδας που δημιουργούν το απόλυτο μιντιακό buzz, σε καλοπληρωμένα συμβόλαια κύρους με μεγάλους οίκους, και η λίστα δεν τελειώνει. Αν μη τι άλλο, η εικόνα είναι ένα από τα πιο επιδραστικά και άμεσα εργαλεία για όλους, αλλά πόσο μάλλον για τους ανθρώπους που βρίσκονται κυριολεκτικά σε δημόσια θέα.

 

Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν που δείχνουν το δρόμο και επηρεάζουν με τις τωρινές τους ενδυματολογικές επιλογές τα αυριανό στιλιστικό γίγνεσθαι; Είτε μας αρέσει είτε όχι, η επόμενη νεότερη γενιά, η Gen Z, είναι πλέον το δυναμικό κοινό, και όπως είναι λογικό, οι σταρ που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι οι πλέον επιδραστικοί. Είναι αυτοί που αφενός ορίζουν τις mainstream τάσεις, και αφετέρου γίνονται πρέσβεις των μεγάλων οίκων, μην αφήνοντας έτσι ούτε σπιθαμή της αγοράς ανεπηρέαστη από τις κινήσεις τους.

Δηλαδή; Τις κινήσεις που κάνουν σε συνεργασία με τους στυλίστες τους ανοίγοντας ένα φρέσκο μονοπάτι για αυτό το νέο είδος δημιουργού, ενός υβριδικού επαγγελματικού μοντέλου που κάθεται ανάμεσα στον fashion expert και τον media expert. Και που με αυτόν τον τρόπο αντάμα με το νεαρό πελάτη του ορίζει έμμεσα ή και άμεσα την σκηνή της μόδας.

 

Για κάποιους από αυτούς σας έχουμε μιλήσει εκτενώς, σε άλλους έχουμε αναφερθεί ονομαστικά, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρετε τους πελάτες τους. Παρακάτω λοιπόν σας έχουμε μαζέψει κάποια από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα celebrity με τεράστια επιρροή και τους στιλίστες τους και μαζί λίγα λόγια για το πως προσεγγίζουν την πολύ δύσκολη δουλειά τους, σαν δείγμα της επιτυχίας τους.

 

Zendaya /  Law Roach

Ο Law Roach είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματικής ανέλιξης που ήρθε μαζί με αυτήν των πελατών του. Η μούσα που τον ανέδειξε στο celebrity που είναι σήμερα, είναι σίγουρα η Zendaya, με την οποία πραγματικά έχουν δημιουργήσει αισθητικά αριστουργήματα. Από κόκκινα χαλιά μέχρι editorial φωτογραφίσεις, κάθε επιλογή τους προκαλεί πάντα εντυπώσεις.

Το αποτέλεσμα; Η νεαρή ηθοποιός κέρδισε φέτος το πολυπόθητο τίτλο του fashion icon της χρονιάς στα βραβεία CFDA, (κάτι σαν τα Oscar της μόδας). Με όλη αυτή την επιτυχία, το πελατολόγιό του έχει βέβαια μεγαλώσει, περιλαμβάνοντας πια μια στρατιά από A-listers.

Μιλώντας στο PopSugar για το σκεπτικό με το οποίο προσεγγίζει την κάθε εμφάνιση είπε,

 

“Για μένα ένα στοιχείο πάντα κεντρικό είναι το vintage. Είναι πιστεύω ο πιο εύκολος τρόπος να πάμε τον διάλογο για την βιωσιμότητα παρακάτω. Αν έχετε την ευκαιρία να φορέσετε ρούχα που έχουν ήδη φορεθεί από κάποιον άλλο -της μαμάς, της γιαγιάς σας κλπ- και να τους δώσετε μια νέα ζωή, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε λίγο πιο ευγενικοί προς τον πλανήτη μας. Υπάρχουν επίσης πολλά νέα άτομα που έχουν επιλέξει επιχειρηματικά την vintage αγορά, οπότε είναι επίσης πολύ σημαντικό να στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις.”


Lil Nas X / Hodo Musa

Άλλη μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση ενός GenZ καλλιτέχνη που εκτιμήθηκε προφανώς για το μεγάλο του μουσικό ταλέντο αλλά ξεχώρισε χάρη στην ευφυή διαχείριση της εικόνας του. Η συνεργός του στις ενδυματολογικές του αποστολές, που πάντα πετυχαίνουν, δεν είναι άλλη από την 𝑯𝒐𝒅𝒐 𝑴𝒖𝒔𝒂, το mastermind πίσω από αυτό το μιντιακό φαινόμενο που λέγεται Lil Nas X.

Ο country raper, που μεταξύ άλλων έχει σπάσει μέσα σε μόλις δυο χρόνια και κάμποσα παγκόσμια μουσικά ρεκόρ, τοποθετείται αυτή την στιγμή στην κορυφή της σκηνής της μόδας, με τα προβοκατόρικα πλην δε αισθητικά άψογα σύνολά του να γίνονται κάθε φορά αντικείμενο συζήτησης και θαυμασμού.

Μιλώντας λοιπόν για το στυλ που πλάθουν μαζί , η στυλίστρια έχει πει στην Vogue, “(επιλέγουμε κομμάτια) ηλεκτρικά, παιχνιδιάρικα, πολύχρωμα και φουτουριστικά”. Συμπληρώνοντας την αισθητική του καλλιτέχνη, θα λέγαμε πως το βασικό συστατικό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι στα σύνολά του παίρνει το western στυλ και το φέρνει στο τώρα, προσθέτοντας μία μεγάλη τζούρα glam. Παράλληλα η image architect έχει πει στο I-D πως ανάμεσα στις βασικές τις αναφορές βρίσκονται ο Prince και η Grace Jones (και τώρα βγάζει νόημα όλο αυτό το μωβ και οι τόνοι από λάτεξ). Συνέχισε ωστόσο τονίζοντας πως καμία εμφάνισή του δεν είναι αντιγραφή,

“Είμαι παιδί των ’80ς. Έχουμε σίγουρα εμπνευστεί από αυτά τα θρυλικά είδωλα, αλλά δεν προσπαθήσαμε βέβαια ποτέ να τους αντιγράψουμε. Και πιστεύω αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος ανταποκρίνεται με τέτοιο ενθουσιασμό σε όλες τις εμφανίσεις του, το ότι κάνουμε κάτι νέο, κάτι ολόδικό μας.”


 

Billie Eilish / Samantha Burkhart

Η επιτομή του GenZ καλλιτέχνη που επηρεάζει τα πάντα στο πέρασμά του, συμπεριλαμβανομένων των mainstream τάσεων είναι αν μη τι άλλο η Billie Eilish. Το κορίτσι, που πρόσφατα μας είπε πως έγινε γυναίκα, χρησιμοποιώντας την εμφάνισή της  στο τελευταίο εξώφυλλό της στην Vogue σαν μοχλό για αυτή τη μετάβαση, έχει αυτό που λέμε το άγγιγμα του Μήδα.

Αυτή της την μοναδικότητα, την αρχικά καλλιτεχνική, εντόπισε η πλεόν στιλίστριά της από το 2015, όταν η Eilish με το ζόρι είχε πατήσει τα 14 χρόνια, και δεν είχε καν συμβόλαιο με δισκογραφική. Η Burkhart είναι από τις πιο αναγνωρισμένες και επιτυχημένες επαγγελματίες στον χώρο, με μακρύ πελατολόγιο που περιέχει μεταξύ άλλων ονοματα όπως  Billie Eilish, Diplo, Katy Perry, Sia, Christina Aguilera, Rosalía. Το εντυπωσιακό της βιογραφικό χτίστηκε όπως λέει η ίδια χάρη στην πρώτη της μεγάλη συνεργασία με την Sia, όπου μαζί δημιούργησαν μια εικόνα που φλερτάρει με τα όρια του ριζοσπαστικού(σε ό,τι αφορά την έννοια της δημοσιότητας και της ανωνυμίας), αφού ακόμα δεν έχουμε δει το πρόσωπο της καλλιτέχνη.

Η Burkhart λοιπόν, που έχει αναλάβει την Billie από το πολύ ξεκίνημά της, είναι μέσες άκρες υπεύθυνη για κάθε αισθητικό κύμα που έχει προκαλέσει η καλλιτέχνης με τις εμφανίσεις της, κάτι που εννοούμε με τον καλύτερο τρόπο. Και καθώς αν αναλύσουμε εδώ τη σημασία της ενδυματολογικής της διαδρομής, δε θα τελειώσουμε ποτέ, ορίστε τι έχει πει για την ίδια και την συνεργασία τους η στυλίστριά της στο Fashionista,

“Είναι ένα κορίτσι για ειδικές παραγγελίες. Πραγματικά, δεν υπάρχει άλλη σαν και αυτή, όπότε το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα της. Δεν το λέω με χροιά ελιτίστικη. Απλά είναι τόσο μοναδική οπότε τα custom made κομμάτια είναι τα μόνα που βγάζουν νόημα για τις εμφανίσεις της. “