Το gaslighting δεν είναι σπάνιο να συγχωνευτεί στο μυαλό μας με την απλή διαφωνία, μιας και φαινομενικά οι δύο καταστάσεις έχουν κοινά σημεία. Κι αυτό έχει δύο πλευρές. Από τη μία, είναι δυνατόν απλά επειδή κάποιος έχει διαφορετική οπτική από εσένα προς μία κατάσταση, να θεωρήσεις ότι σού κάνει gaslighting, ενώ αυτός απλά στηρίζει την άποψή του και διαφωνεί μαζί σου. Από την άλλη, μπορεί να πειστείς ότι ο άλλος δεν σού ακυρώνει την πραγματικότητα, μεταφράζοντας την τακτική gaslighting ως απλά διαφορετικές απόψεις. Και οι δύο πιθανότητες είναι επικίνδυνες για τις σχέσεις σου και για την ψυχική σου υγεία. Βοηθά, λοιπόν, να ξεδιαλύνεις στο μυαλό σου ποιες καταστάσεις είναι gaslighting και ποιες διαφωνία. 

Οι διαφορετικές απόψεις

Gaslighting: Κάποιος έχει διαφορετική άποψη από εσένα και ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά σου σε αυτήν. Έτσι, αρχίζει να κάνει επίθεση στον τρόπο, που βλέπεις τα πράγματα, και σε κατηγορεί γι’ αυτό που πιστεύεις.

Διαφωνία: Κάποιος έχει διαφορετική άποψη από εσένα και άσχετα με το αν τού αρέσει ή όχι, τη σέβεται. Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι η στάση του είναι αυτή του “Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε”. 

Best I Disagree GIFs | Gfycat

Η παύση της συζήτησης

Gaslighting: Δεν θέλει ή δεν μπορεί να συνεχίσει τη συζήτηση. Η λύση του είναι να την τερματίσει απότομα, άσχετα με το αν εσύ ακόμα μιλάς. Μάλιστα, δεν θα πάρει τις ευθύνες για το τέλος της συζήτησης, αλλά θα σε κατηγορήσει ότι εξαιτίας σου σταμάτησε, μιας και είσαι πολύ συναισθηματικός, για να τη διαχειριστείς. 

Διαφωνία: Βλέπει ότι η συζήτηση έχει φτάσει σε υψηλές εντάσεις και γι’ αυτό πιστεύει ότι είναι καλύτερο να την σταματήσετε για την ώρα. Δεν την κόβει απότομα, αλλά σού προτείνει να την αναβάλλεται μέχρι και οι δύο να ηρεμήσετε και να μπορείτε να τη συνεχίσετε με μεγαλύτερη ψυχραιμία. 

Im Done Talking To You GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ποιος πρέπει να ακούσει

Gaslighting: Έχει διαφορετική άποψη από εσένα, αλλά δεν την παρουσιάζει ως τέτοια. Μιλά για την άποψή του σαν να πρόκειται για αντικειμενικά γεγονότα και τον απόλυτα σωστό τρόπο να αντιληφθείς την κατάσταση. Γι’ αυτό και κάνει ό,τι μπορεί, για να την υιοθετήσεις.

Διαφωνία: Όσο κι αν διαφωνεί μαζί σου, δεν παρουσιάζει την άποψή του ως την απόλυτη αλήθεια του σύμπαντος. Μάλιστα, είναι διατεθειμένος και να ακούσει τι έχεις να του πεις και να προσπαθήσει να μπει στη θέση σου και να κατανοήσει την οπτική σου. 

I'm Listening GIFs | Tenor

Η πραγματικότητα

Gaslighting: Όπως είπαμε, γι’ αυτόν η οπτική του είναι η μόνη αντικειμενική πραγματικότητα. Έτσι, σε χειραγωγεί ώστε να οδηγηθείς στην ίδια άποψη, κάνοντάς σε να αμφισβητείς τη δική σου αλήθεια και οπτική προς τα πράγματα, αλλά ακόμα και το νοητικό σου επίπεδο. 

Διαφωνία: Δεν συμφωνεί με το πώς βλέπεις τα πράγματα ή μία συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά δεν πάει να σε βγάλει και τρελό. Αντιθέτως, στο τέλος της ημέρας σέβεται ότι εσύ αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα με έναν τρόπο, ακόμα κι αν είναι άκρως αντίθετος από τον δικό του. 

You Have No Idea What Youre Talking About GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ο στόχος

Gaslighting: Στόχος του είναι να σε κάνει να αμφισβητείς τον εαυτό σου, τη λογική σου, την μνήμη σου και τη γενικότερη αντίληψή σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα χάσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και θα μπορεί να σε χειραγωγεί πιο εύκολα. 

Διαφωνία: Ο βασικός στόχος είναι να τα βρείτε, να φτάσετε σε μία συμφωνία και να βρείτε έστω μία μέση λύση. Αν αυτά δεν είναι δυνατά, τότε επόμενος στόχος είναι έστω να καταφέρει να ακουστεί η οπτική του, ακόμα κι αν διαφωνήσεις και πάλι με αυτήν.

Stop Trying To Manipulate Me Mind Games GIF - Stop Trying To Manipulate Me Mind Games Manipulator - Discover & Share GIFs