Για άλλη μια σχεδιαστική σεζόν καλωσορίζουμε την Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής για την άνοιξη του 2021 η οποία έφερε αναμφισβήτητα υπέροχες εικόνες. Εικόνες που μας κάνουν να ταξιδεύουμε και δημιουργίες που μας κάνουν να ονειρευόμαστε, αυτό δηλαδή που ξέρει καλύτερα να κάνει η Haute Couture. Και παρ’ όλη την αναταραχή που έχει φέρει η πανδημία, οικονομική και ψυχολογική, οι σχεδιαστές έβγαλαν την μόδα ασπροπρόσωπη για άλλη μια φορά, δημιουργώντας πολύπλευρες ιστορίες και μαζί τους συγκλονιστικά ρούχα. Όλοι λοιπόν έδειξαν τις λαμπρές τους ικανότητες τόσο στο καλλιτεχνικό κομμάτι όσο και στην τεχνογνωσία που χαρακτηρίζει την Υψηλή Ραπτική. Κάποιοι από αυτούς ωστόσο δε στάθηκαν απλά στο ύψος των περιστάσεων, αλλά μπορούμε  να πούμε πως το ξεπέρασαν κατά πολύ, χάρη σε ποικίλους παράγοντες, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν να κάνουν μόνο με το “πόσο όμορφα” είναι τα ρούχα. Αυτούς λοιπόν μαζέψαμε παρακάτω καθώς και τους λόγους που τους καθιστούν πραγματικούς masters της τέχνης τους.

 

Schiaparelli

images source: Vogue Runway

Ο νικητής κατά την γνώμη μας -με διαφορά- της φετινής ανοιξιάτικης σεζόν Haute Couture, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Schiaparelli, Daniel Roseberry. Ο σχεδιαστής, παρ’ όλη την μικρή χρονικά παρουσία του στον γαλλικό οίκο, έχει ήδη χτυπήσει διάνα όσον αφορά το κοινωνικοπολιτισμικό momentum, αρχικά με την εκπληκτική δημιουργία που σχεδίασε εδικά για την ΚΚW τα Χριστούγεννα και αμέσως μετά με το αριστούργημα που φόρεσε η Lady Gaga στην Ορκωμοσία Biden-Harris στις αρχές του Γενάρη. Θα έλεγε λοιπόν κάποιος πως η αντένα του όσον αφορά την αίσθηση των καιρών είναι τουλάχιστον οξυμένη. Να ενισχύσει αυτή μας την γνώμη έρχεται λοιπόν η τελευταία του συλλογή Υψηλής Ραπτικής την οποία παρουσίασε digitally μέσω φωτογραφικής παρουσίασης και όχι πασαρέλας -άλλο ένα δείγμα σωστών αντανακλαστικών στην οποία έδωσε ρεσιτάλ πρωτοτυπίας από όλες τις απόψεις. Η κολεξιόν λοιπόν ήταν μικρή με περιορισμένα κομμάτια και το βασικό χαρακτηριστικό ήταν το σταθερό σκληρό bustier με six pack, που είδαμε σε πολλές εκδοχές και το οποίο, όπως δήλωσε ο Roseberry στο VogueRunway.com, είναι μια ωδή στην ιδρύτρια του οίκου Elsa Shciaparelli καθώς δημιουργήθηκε με βάση δυο κούκλες-μανεκέν που άνηκαν σε εκείνη. Μέσα από το bustier, το οποίο επίσης παραπέμπει σε στολή υπερηρωίδας, ο σχεδιαστής δηλώνει την κατεύθυνση του προς την ενδυνάμωση των γυναικών, και όπως λέει ο ίδιος, την επιθυμία του για αλλαγή πορείας στην Υψηλή Ραπτική. Προτείνει λοιπόν την ανακατεύθυνση των σχεδιαστικών προτύπων, από φορέματα φτιαγμένα για damzels in distress προς δημιουργίες πολυτελείς μεν, αλλά πιο κοντά στην σύγχρονη γυναίκα, δυναμικές και πρωτοποριακές, έξω από τα προδιαγεγραμμένα και τις νόρμες.

 

Iris van Herpen

images source: Vogue Runway

Είναι ευρέως γνωστό στα σαλόνια της μόδας πως η Iris Van Herpen είναι μια εκ των ευφυέστερων σχεδιαστών της γενιάς της, πάντα πρωτοποριακή και σίγουρα μοναδική. Για άλλη μια φορά λοιπόν αποδεικνύει την δικαίως υπάρχουσα φήμη της, και φέρνει μια συλλογή που είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή το δίχως άλλο. Βασική πηγή έμπνευσης της Ολλανδής σχεδιάστριας για αυτή την άνοιξη αποτέλεσε το βιβλίο του Merlin Sheldrake, Entangled Life στο οποίο ο συγγραφέας μιλάει για τους μύκητες και το πως διατηρούν την ζωή μέσω ενός παγκόσμιου υπόγειου συστήματος επικοινωνίας , το οποίο, ειδικά λόγω της περιόδου κοινωνικής απομόνωσης που διανύουμε, συγκίνησε την Herpen. Την έκφραση της έμπνευσή της παρατηρούμε στα πλισαρίσματα των δημιουργιών της που θυμίζουν τις πτυχές στο εσωτερικό του μανιταριού. Κάτι ακόμα που μας έκανε πολύ καλή εντύπωση είναι η αμετάκλητη αφοσίωση της σχεδιάστριας προς την περιβαλλοντική ευσυνειδησία, καθώς παρά την φύση της Υψηλής Ραπτικής η οποία απαιτεί τα πιο ποιοτικά υφάσματα, εκείνη τόλμησε να χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένο πλαστικό που έχει ξεβραστεί σε παραλίες, σε συνεργασία με τον οργανισμό Parley for the Oceans, δηλώνοντας έτσι κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει δικαιολογία για ανεύθυνες πρακτικές στο χώρο της μόδας, τουλάχιστον για εκείνους που μπορούν οικονομικά να το στηρίξουν.  Άψογη συλλογή, ίσως ο τέλειος συνδυασμός αισθητικής λαμπρότητας και αρτιότατου κοινωνικού μηνύματος.

 

Fendi

images source: Vogue Runway

Από τους λίγους σχεδιαστές της γενιάς του, ικανούς να αναμετρηθούν με τον προκάτοχό του Karl Lagerfeld, ο Kim Jones έκανε με αυτή την συλλογή το σχεδιαστικό του ντεμπούτο σαν καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Fendi. Και στην πρώτη του αυτή προσπάθεια σίγουρα απέδειξε την αξία του. Με βασικό άξονα έμπνευσης την Virginia Wolf και το Charleston Farmhouse, το κέντρο συνάντησης των διανοούμενων μποέμ του Bloomsbury club, o σχεδιαστής δημιούργησε μια κολεξιόν που εξερευνάει τα 20s με έναν καινούργιο τρόπο, ενώνοντας δηλαδή τα δυο φύλα και καταρρίπτοντας σχεδιαστικά την διτότητά τους, παρασκευάζοντας ένα από τα πιο εμπνευσμένα androgyne που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό. Άλλη μια από τις προτεραιότητές του, όπως δηλώνει ο Jones στο Vogue Runway  ήταν να σχεδιάσει ρούχα ρεαλιστικά φορέσιμα από αληθινές γυναίκες και όχι μόνο για το κόκκινο χαλί, για το οποίο όπως είπε,  άντλησε ιδέες από τις γυναίκες στην ζωή του και τον τρόπο που ντύνονται καθημερινά. Και χαρήκαμε πολύ που είχαμε την ευκαιρία να δούμε κάποιες από αυτές τις γυναίκες- powerhouse μοντέλα και όχι μόνο- στην πασαρέλα του show, όπως η Kate και η Lily Moss, η Naomi Cambel, η  Adwoa και η Kesewa Aboah, και η κόρη της κας Fendi, Leonetta Fendi, που με την παρουσία τους ενίσχυσαν το μήνυμα του σχεδιαστή για την αναγκαιότητα και την σημασία της οικογένειας και της κοινότητας.