Πριν λίγες εβδομάδες, στην καθιερωμένη μετακίνηση 6 (Κουκάκι-Θησείο-Μοναστηράκι-Πλάκα-Κουκάκι) μαζί με μία φίλη, γειτόνισσα και συντρόφισσα foodie, ξεκινήσαμε να κάνουμε λίστα με είδη εστιατορίων και στριτφουντάδικων που λείπουν από το ‘χωριό’ μας. Καταλήξαμε στο ότι δεν είναι και πολλά, το Κουκάκι έχει τα πάντα από σουσάδικα και οριεντάλ μέχρι τρομερά μπαρ και μπραντσάδικα, cookie spots, υγιεινό φαστ φουντ, pasta bars και γκουρμέ φούρνους. Ενώ προσπαθούσαμε να συγκεντρωθούμε για να εντοπίσουμε πραγματικές ελλείψεις στον γευστικό χάρτη μας, εκείνη ξαφνικά αναφώνησε “παγωτό!” και σταματήσαμε και οι δύο να περπατάμε.
“Ένα καλό παγωτατζίδικο, αυτό μας λείπει”
Τότε κάτι τέτοιο ίσχυε, όμως ήταν θέμα (ελάχιστου) χρόνου μέχρι να καλυφθεί και αυτή η τρύπα. Σε λίγο καιρό θα άνοιγε το Django και θα ήμασταν πλήρεις.

Φωτογραφία: Foteini Zaglara

Όσοι έχουν κάνει καλοκαιρινές διακοπές στην Σύρο, σίγουρα ήδη γνωρίζουν για ποιο πράγμα μιλάω. Το Django αποτελεί μία από τις πιο must εμπειρίες σε σχέση με το φαγητό όταν επισκέπτεσαι το νησί και οι ουρές που σχηματίζονται κάθε βράδυ έξω από την πόρτα του το επιβεβαιώνουν. Το γλυκό εγχείρημα του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη μετράει χρόνια στα Συριανά στενάκια, αποδεικνύοντας την αξία του από την αρχή με κάθε νέα σεζόν.

Foteini Zaglara

Ο ίδιος βρέθηκε στην Αγγλία για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, όμως τελικά οι γνώσεις που τον βοήθησαν περισσότερο ήταν γαστρονομικές, καθώς εκεί ήρθε σε επαφή με μία τελείως διαφορετική κουλτούρα φαγητού. Αγάπησε το concept των εστιατορίων και street food σταθμών που είχαν να πουλήσουν ένα μόνο πιάτο, σε εξαιρετική ποιότητα και με τα πιο ποιοτικά υλικά και, ερχόμενος ξανά στην Σύρο, αποφάσισε να εφαρμόσει την ίδια φιλοσοφία σε κυπελάκια και χωνάκια. Μέχρι τότε βοηθούσε μία οικογενειακή επιχείρηση φτιάχνοντας παγωτό με τον καθιερωμένο τρόπο, σχεδόν μηχανικά, χωρίς καμία προσωπική πινελιά ή ιδιαίτερες συνταγές.
Ξεκινώντας τα πειράματα, το διάβασμα σχετικών βιβλίων από το εξωτερικό και τις εκατοντάδες δοκιμές, το Django απέκτησε σταδιακά την φήμη του “γκουρμέ” παγωτού στην Σύρο και σιγά-σιγά έγινε ανάρπαστο.

Φυσικά, αυτό δεν σταμάτησε την φόρα του Κωνσταντίνου, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε έναν χώρο με ανοιχτή κουζίνα, έτσι ώστε ο κάθε πελάτης να βλέπει live πώς φτιάχνεται το παγωτό του και παράλληλα δεσμεύτηκε στο ότι θα παράγει ένα προϊόν χωρίς καθόλου χημικά ή άλλα επεξεργασμένα συστατικά (με εξαίρεση την σοκολάτα Valrhona, γαλλικής προελεύσεως). Φυσικά ήταν μία ριψοκίνδυνη απόφαση, γεμάτη από εμπόδια (για παράδειγμα, στην αρχή δεχόταν παράπονα πως το τελικό αποτέλεσμα μύριζε έντονα αβγό) που όμως τελικά τον δικαίωσε και με το παραπάνω. Πέρσι το καλοκαίρι, το Django σέρβιρε σχεδόν 600 άτομα καθημερινά ενώ έχει γραφτεί σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς εφημερίδων και περιοδικών, όχι μόνο εγχώριων.

Foteini Zaglara

Φέτος λοιπόν, ο Κωνσταντίνος και το team του ήρθαν να “δέσουν” στην Αθήνα, με σκοπό να προσφέρουν ένα τελείως διαφορετικό παγωτό σε όλους εμάς, 100% pure και τρομερά φρέσκο. Όπως λέει και ο ίδιος, υπάρχει πλέον το σωστό “έδαφος” για αυτήν την επιχείρηση, καθώς το αθηναϊκό κοινό είναι πια πολύ ψαγμένο και ενημερωμένο στο θέμα και το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά από άλλους συναδέλφους που προσφέρουν εξίσου ποιοτικό και νόστιμο παγωτό. Εκείνος ευελπιστεί να πάει την όλη εμπειρία ένα σκαλί παραπάνω, φέρνοντας μία νέα κουλτούρα παγωτού στην πόλη.

Foteini Zaglara

Στο Django θα μπορείς καθημερινά να βρεις δεκαέξι γεύσεις, οχτώ σορμπέ και οχτώ gelato, οι οποίες είναι φτιαγμένες με βιολογικά υλικά άριστης ποιότητας και οφείλουν να καταναλώνονται on the spot, καθώς δεν έχει νόημα να χάνουν την φρεσκάδα τους. Επίσης, μην παραξενευτείς αν πας αργά και το μισό μαγαζί έχει γίνει sold out, καθώς όλα τα παγωτά παράγονται επιτόπου και οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Με μία λογική ‘ηθικής πάνω από το κέρδος’, το μαγαζί έχει μία zero waste προσέγγιση την οποία υπηρετεί στα πάντα, από τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί μέχρι και τα κουτάλια τα οποία δίνει στους πελάτες (όλα ανακυκλώσιμα), ενώ σχεδόν όλες οι γεύσεις που προσφέρει είναι vegan.

Foteini Zaglara

Το μεγαλύτερο hit είναι σίγουρα το φιστίκι, με μία τρομερά απαλή υφή που δύσκολα πιστεύεις ότι δεν έχει μέσα βούτυρο (κι όμως!), ενώ τον Αύγουστο ο κόσμος παθαίνει μία δικαιολογημένη φρενίτιδα με την γεύση σύκο. Προσωπικό αγαπημένο είναι και το mango, που δεν λείπει από κανένα κυπελάκι που παραγγέλνω.
Στον χώρο επίσης θα υπάρχει και μία γωνία deli, όπου θα πωλούνται συριανά προϊόντα και σνακ, ενώ αναμένουμε τα καλοκαιρινά βράδια για να γευτούμε και τα floaters, ειδικά κοκτέιλ συνδυασμένα με σορμπέ, όπως για παράδειγμα ανανά με ρούμι.

Στο Django για παγωτό λοιπόν!

 

Βεΐκου 15, Κουκάκι