Αν ανήκετε στη γενιά των millennials τότε σίγουρα θυμάστε να μεγαλώνετε ακούγοντας σε δελτία ειδήσεων – ούτε το infotainment, αλλά ούτε και η trash tv ζούσαν ακόμη τις μεγάλες τους δόξες – για μία 22χρονη κοπέλα, τη Monica Lewinsky, τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, 49χρονο Bill Clinton και τον περίφημο “λεκέ”, τον οποίο φυσικά το παιδικό σας μυαλό δεν μπορούσε να εξηγήσει, όμως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σας έδινε την πληροφορία ότι πρόκειται για κάτι “πονηρό”, “βρώμικο”. Σε μία εποχή που κινήματα όπως το φεμινιστικό ή το κίνημα #MeToo δεν ήταν καν στα σπάργανα, έννοιες όπως το body shaming και slut shaming δεν είχαν καν εφευρεθεί και τέτοια high profile σκάνδαλα αποτελούσαν το βούτυρο στο ψωμί μιας κοινωνίας που δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και κατανάλωνε τα μιντιακά παράγωγά τους με λαιμαργία, η Monica Lewinsky έγινε ένα δοχείο στο οποίο οποιοσδήποτε μπορούσε να ξεράσει τα σεξιστικά και τα χρονδροφοβικά του αισθήματα.

Η Monica Lewinsky, λοιπόν, δεν φτάνει που ήταν μία “τσούλα” (σε μία καθόλα συναινετική σεξουαλική σχέση, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα φυσικά), αλλά “τόλμησε” να είναι και χοντρή. Φαίνεται πως αυτό που έκανε εντύπωση στην κοινωνία των late 90s’ είναι το πώς κατάφερε η “χοντρή” Monica να ρίξει κοτζάμ Πρόεδρο των ΗΠΑ. Αν φυσικά δει κανείς φωτογραφίες και οπτικό υλικό της εποχής, βλέπει μια όμορφη 22χρονη κοπέλα, με κανονικό σωματότυπο που απλά δεν είναι αδύνατη με βάση τα πρότυπα που ορίζουν ακόμη και σήμερα το πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα. Δεν είναι η στερεοτυπική αδύνατη, ξανθιά ενδεχομένως γυναίκα που αναμενόταν από την τότε κοινωνία να φαίνεται ελκυστική στα μάτια ενός άνδρα και πόσο μάλλον στα μάτια του Clinton.

Το 2019, η Lewinsky ερωτήθηκε με ένα tweet (το οποίο έχει πλέον διαγραφεί) αν το γεγονός ότι τη χαρακτήριζαν τσούλα ή το ότι άκουγε διαρκώς στα media να τη λένε χοντρή, την επηρέασε περισσότερο. Εκείνη απάντησε ότι φυσικά, το fat shaming ήταν εκείνο που επηρέασε περισσότερο την αυτοπεποίθησή της, καθώς και τη σχέση της με την εικόνα της.

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε πώς είναι για ένα κορίτσι 22 χρονών που είχε την απόλυτη κυριαρχία της διάθεσης του σώματός της με όποιον τρόπο θέλει, να στοχοποιείται διεθνώς ως “πουτάνα” και ταυτόχρονα να πρέπει να ακούει “αστειάκια” όπως αυτό του Jay Leno, ο οποίος σχολίασε πως “η Lewinsky ξαναπήρε πρόσφατα βάρος, θα μπορούσε βέβαια να κλείσει το στόμα της, αλλά μπα, αυτό θα επηρέαζε τη σεξουαλική της ζωή” ή να παρακολουθεί τηλεοπτικά ρεπορτάζ να μεταδίδουν με σοκ, ότι μικρή είχε πάει σε κατασκήνωση για παχύσαρκα παιδιά;

H Monica Lewinsky, μέσα στα πυρά του σκανδάλου, αναδείχθηκε σε τηλεοπτική περσόνα, κυκλοφόρησε μία σειρά με tote bags με το όνομά της κι έγινε ακόμη και το πρόσωπο διαφημιστικής καμπάνιας ινστιτούτου αδυνατίσματος, υποστηρίζοντας πως έχασε κάποια κιλά χάρη στο πρόγραμμα διατροφής τους. Σύντομα, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δημοσιότητα και μέσα από ένα υποστηρικτικό δίκτυο επαγγελματιών ψυχικές υγείας κατάφερε θεραπεύσει το τραύμα του διασυρμού. Έκανε μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στο Λονδίνο και από το 2014 δραστηριοποιείται ως κοινωνική ακτιβίστρια ενάντια στο cyber bullying.

Στις 7 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε από το FX το 3ο μέρος της δημοφιλούς σειράς “Impeachment: American Crime Story” που καταπιάνεται αυτή τη φορά με το σκάνδαλο Clinton – Lewinsky και ήδη πριν προβληθεί προκάλεσε με μερικές του επιλογές. Πιο συγκεκριμένα, στον ρόλο της Linda Tripp, της γυναίκας που υπέκλεψε τις συνομιλίες μεταξύ των δύο παράνομων εραστών και φίλη της Lewinsky, βρίσκεται η ηθοποιός Sarah Paulson. Για να μπορέσει να την υποδυθεί, η Paulson αναγκάστηκε να βάλει προσθετική μύτη και δόντια, αλλά και να πάρει περίπου 15 κιλά, τα οποία δεν ήταν αρκετά. Εν τέλει, έπρεπε να βάλει ένα “fat suit”, μία στολή που θα της έδινε τα παραπάνω κιλά που της έλειπαν. Σαν επιλογή των συντελεστών της σειράς και της ηθοποιού όμως μεταφράστηκε ως, το λιγότερο, αμφιλεγόμενη. Η ίδια η Paulson δήλωσε σε συνέντευξή της πως δεν θα κάνει την ξανά αυτήν την επιλογή στο μέλλον.

Παράλληλα όμως, η σειρά δεν αποφεύγει να αναφέρει τη χονδροφοβία και τις εμμονές με τις δίαιτες που σημάδεψαν τη ζωή της Lewinsky. Όταν συναντάμε για πρώτη φορά την Lewinsky (Beanie Feldstein) στη σειρά, είναι σε ένα μάθημα να λαχανιάζει υπό τους ήχους των Ace of Base, ενώ περιβάλλεται από ξανθές γυναίκες με λίκρα. Ενώ μάλιστα όταν η Linda Tripp (δηλαδή η Sarah Paulson) όταν ακούει ότι ο Lewinsky ασκείται, της λέει πάνω – κάτω ότι αυτό την κάνει να νιώθει “σαν φλόμπα”. Και οι δύο γυναίκες, σωματικά, απέχουν αρκετά από το πρότυπο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην τηλεόραση, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, το υπονοούμενο εδώ, είναι ότι τουλάχιστον ο Lewinsky κάνει κάτι για αυτό.

Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η σειρά προσπαθεί, αλλά δεν καταφέρνει να εξαλείψει προβληματικές κοινωνικές πεποιθήσεις του παρελθόντος, αντίθετα φαίνεται να τις διαιωνίζει κόντρα μάλιστα και στο όλο πνεύμα της επανεφεύρεσης της Lewinsky, η οποία είναι και παραγωγός στη σειρά (συνεπώς μπορεί να έχει άλλη άποψη). Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι τη σωστή απεικόνιση παχύσαρκων ανθρώπων ή ανθρώπων που έχουν θεωρηθεί “χοντροί” από τα μέσα, όπως η Monica Lewinsky, και τη σωστή αφήγηση της ιστορίας τους.