Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν μερικές μέρες στο Instagram της γιαγιάς των Kardashians, MJ Shannon, ανέβηκε μία φωτογραφία της Khloé. Η φωτογραφία έγινε σχεδόν αμέσως viral για έναν πολύ απλό λόγο. Ήταν μία από τις λίγες φορές που είδαμε μία από τις Kardashians εντελώς φυσική και αρετουσάριστη. Συγκεκριμένα, έδειχνε την Khloé με ένα λεοπάρ μαγιό, το σώμα της  φαινόταν αδύνατο και γυμνασμένο, αλλά συγχρόνως είχε μικρά “ψεγάδια” και δεν φάνταζε ψεύτικο ή άπιαστο. 

Οι αντιδράσεις ήταν σχετικά μοιρασμένες. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν άσχημα για το θέαμα και να την κατηγορήσουν ότι αυτό που δείχνει τόσο καιρό είναι ψεύτικο και γενικώς να την κοροϊδέψουν. Πολλοί, μάλιστα, έσπευσαν να σχολιάσουν ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα χειρουργικό και δεν έχει προσπαθήσει γι’ αυτό. Από την άλλη, είχαμε εκείνους που μίλησαν θετικά. Ανέφεραν ότι την νιώθουν πιο κοντά τους τώρα που την είδαν με ‘ατέλειες’, αλλά και ότι ακόμα και αρετουσάριστο το σώμα της είναι “φωτιά”.  

Σε κάθε περίπτωση, υπήρχε ένα πρόβλημα. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε κατά λάθος και, μάλιστα, ούτε καν από την ίδια την MJ, αλλά από κάποιον βοηθό που χειρίζεται τα social media της. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον έχει κατέβει από τον λογαριασμό της. Επιπλέον, η ίδια έχει βάλει δικηγόρους να επικαλεστούν πνευματικά δικαιώματα και να κατεβάσουν την φωτογραφία απ’ όπου έχει αναδημοσιευτεί. Η Khloé προσπαθεί επίσης να την κατεβάσει από παντού, να κάνει ότι δεν υπήρξε ποτέ. 

Η απάντηση της Khloé Kardashian 

Εκτός της νομικής οδού, η Khloé έπιασε και τα social media. Κατ’ αρχάς, έκανε ένα live στο Instagram, για να αποδείξει ότι το σώμα της είναι 100% αληθινό και αυτό που δείχνει στις φωτογραφίες δεν είναι ψεύτικο. Η διαφορά; Εξήγησε ότι δεν είναι το ίδιο να το βλέπεις αμέσως μετά την γυμναστική, με τις σωστές πόζες και φωτισμούς, με το να το βλέπεις σε μία χαλαρή στιγμή του με όλο το φως πάνω του. 

Αργότερα δημοσίευσε και ένα κείμενο-ανακοίνωση, όπου εξηγούσε γιατί ήθελε να κατέβει η φωτογραφία. Δεν θεωρεί το σώμα της άσχημο, αλλά το παρελθόν τής έχει αφήσει αρκετές ανασφάλειες. Δεν εννοούμε μόνο τα κιλά, αλλά κυρίως τα σχόλια των media και μεγάλης μερίδας του κοινού για αυτά. Εξηγεί, επίσης, ότι το γεγονός ότι είναι δημόσιο πρόσωπο δεν θα έπρεπε να δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να κοινοποιεί φωτογραφίες της χωρίς τη δική της συγκατάθεση, ούτε την καθιστά λιγότερο ευαίσθητη στα αρνητικά και ειρωνικά σχόλια του κόσμου. 

Γεια σας, αυτή είμαι εγώ και το αρετουσάριστο και αφιλτράριστο σώμα μου. Η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα είναι όμορφη. Είμαι κάποια, όμως, που παλεύει όλη της τη ζωή με την εικόνα του σώματος της. Όταν κάποιος σε τραβάει μία φωτογραφία που δεν είναι σε κολακευτικό φωτισμό ή δεν αποτυπώνει το σώμα σου, όπως είναι μετά τη γυμναστική, -αφότου έχεις δουλέψει τόσο για να φτάσεις σε αυτό το σημείο- και μετά τη μοιράζεται με τον κόσμο, θα πρέπει να έχεις κάθε δικαίωμα να ζητήσεις να μη δημοσιευτεί, άσχετα με το ποιος είσαι.  

Στην πραγματικότητα, η πίεση, ο συνεχής εξευτελισμός και η κριτική όλη μου τη ζωή, για να είμαι τέλεια και να φτάσω τα πρότυπα των άλλων για το πώς πρέπει να δείχνω, είναι πολύ βαριά. ‘Η Khloé είναι η χοντρή αδερφή’. ‘Η Khloé είναι η άσχημη αδερφή’. ‘Ο μπαμπάς της μάλλον δεν είναι ο πραγματικός της πατέρας, γιατί είναι εντελώς διαφορετική’. ‘Ο μόνος τρόπος να έχασε το βάρος είναι με χειρουργείο’.   

Να συνεχίσω; ‘Ποιος νοιάζεται πώς αισθάνεται, αφού μεγάλωσε προνομιούχα’. ‘Είναι και σε reality, οπότε έχει συμφωνήσει σε όλα αυτά’. Φυσικά, δεν ζητάω συμπόνια, αλλά ζητάω να αναγνωριστεί ότι είμαι άνθρωπος. 

Δεν είμαι τέλεια. Υπόσχομαι, όμως, να προσπαθώ κάθε μέρα να ζω όσο πιο ειλικρινά γίνεται και με συμπόνια και ευγένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάνει λάθη. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι ασήκωτο βάρος να προσπαθώ να ζήσω βάσει των απίθανων προτύπων που ο κόσμος έχει θέσει για εμένα.  

Για πάνω από μία δεκαετία πλέον, στις φωτογραφίες, για κάθε ψεγάδι και ατέλεια γίνεται μικροανάλυση και κοροϊδεύουν ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια και μου τις θυμίζουν κάθε μέρα. Και όταν παίρνω αυτή την κριτική και την χρησιμοποιώ ως κίνητρο για να βελτιώσω την φόρμα μου και να βοηθήσω όσους βιώνουν τις ίδιες δυσκολίες, μου λένε ότι δεν το έκανα με σκληρή δουλειά και ότι πρέπει να πλήρωσα για όλα.  

Δεν συνηθίζεις ποτέ να σε κρίνουν και να σε κομματιάζουν και να σου λένε πόσο μη ελκυστική είσαι, αλλά αν ακούσεις κάτι αρκετά, τότε αρχίζεις να το πιστεύεις. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς με έχουν προγραμματίσει να αισθάνομαι ότι δεν είμαι αρκετά όμορφη όντας απλά εγώ. 

Μου αρέσει ένα καλό φίλτρο, ένας καλό φωτισμός και μερική επεξεργασία σε κάποια σημεία. Με τον ίδιο τρόπο, που βάζω μακιγιάζ, φτιάχνω τα νύχια μου ή βάζω τακούνια, για να παρουσιάσω τον εαυτό μου όπως θέλω να με βλέπει ο κόσμος. Και αυτό ακριβώς θα συνεχίσω να κάνω χωρίς μετάνοιες. Το σώμα μου, η εικόνα μου και πώς επιλέγω να δείχνω και τι θέλω να μοιραστώ είναι επιλογή μου. Κανένας πια δεν μπορεί να αποφασίσει ή να κρίνει τι είναι αποδεκτό“.

Τι λένε οι επικριτές της αντίδρασής της; 

Εκτός από εκείνους που σχολίασαν αρνητικά την φωτογραφία της, υπήρξαν πολλοί -ίσως και περισσότεροι- που σχολίασαν αρνητικά την αντίδρασή της. Τα επιχειρήματά τους έχουν πάνω κάτω να κάνουν με την ιδιότητά της ως reality star, με το πώς η οικογένειά της έχει ‘βάλει το χεράκι της’ στο να εδραιωθούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς και με το πώς τώρα περνάει ένα ακόμα κακό μήνυμα. 

Ουσιαστικά το βασικό που λένε είναι ότι η ίδια έχει κάνει τον εαυτό της δημόσιο πρόσωπο. Γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να παραπονιέται ούτε για φωτογραφίες που δημοσιεύονται, ούτε για τις κριτικές. Παράλληλα, δεν θεωρούν ότι έχει δικαίωμα σε ανασφάλειες την στιγμή που τα πρότυπα ομορφιάς, που προωθεί η οικογένειά της, έχουν δημιουργήσει πολλές ανασφάλειες σε άλλες νέες γυναίκες. Μάλιστα, αναφέρουν ότι η τωρινή της αντίδραση οδηγεί σε ακόμα χειρότερα πρότυπα, μιας και δείχνει να μην της αρέσει μία εικόνα της, που το σώμα της φαίνεται αρκετά πιο fit από αρκετών άλλων ανθρώπων.  

Έχει όμως δικαίωμα της Khloé Kardashian να πλασάρει όπως θέλει τον εαυτό της;

Ναι, η Khloé είναι δημόσιο πρόσωπο και η συμπεριφορά της είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει μία αρκετά μεγάλη μερίδα του κοινού της. Εκεί, όμως, που κάποιοι βλέπουν εκείνη να περνάει λάθος μηνύματα για τα σωματικά πρότυπα, κάποιοι άλλοι έχουν ενστάσεις για τα δικαιώματα του καθενός από εμάς στην εικόνα του.  

Γιατί να δούμε απλά μία reality star, που υποτίθεται έχει δώσει το δικαίωμα να κανιβαλίζουμε τις φωτογραφίες της και να τις μοιραζόμαστε όπως θέλουμε; Μπορούμε να δούμε μία γυναίκα, που ο κόσμος της λέει ότι δεν έχει δικαίωμα στην εμφάνισή της και στο πώς θα την παρουσιάζει. Μία γυναίκα που, όπως συχνά συμβαίνει, ακούει ότι δεν έχει δικαίωμα στην ανασφάλεια, γιατί το σώμα της θεωρείται πιο κοντά στα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς. Μία γυναίκα που την έκαναν να πιστεύει ότι είναι η χοντρή και άσχημη και τώρα την κατηγορούν που δεν τους λέει και ευχαριστώ για την “εποικοδομητική” κριτική. Μία γυναίκα που δούλεψε σκληρά για να καταφέρει κάτι που ήθελε και ακούει τους πάντες να την αμφισβητούν.  

Και αν πιάσουμε όλα τα παραπάνω, ξέρεις τι βλέπουμε; Μία γυναίκα που περνάει ό,τι σχεδόν κάθε άλλη γυναίκα. Γιατί το πραγματικό θέμα δεν είναι ότι η Khloé είναι διάσημη. Το πραγματικό θέμα είναι πως είναι γυναίκα και ακούει ό,τι λίγο πολύ έχουμε ακούσει κάποια στιγμή όλες. Ότι πρέπει να αδυνατήσουμε ή να γίνουμε πιο χυμώδεις ή να σφίξουμε ή να γίνουμε λιγότερο μυώδεις. Όλες έχουμε ακούσει πώς πρέπει να ντυνόμαστε. Και όλες έχουμε ακούσει ότι δεν πρέπει να παρεξηγούμαστε, γιατί μάς τα λένε για το καλό μας, για να γίνουμε πιο ελκυστικές και θηλυκές. Και όλες έχουμε ακούσει ότι δεν πετύχαμε κάτι με προσπάθεια και ικανότητες, αλλά λόγω άλλων κριτηρίων, όπως η εμφάνισή μας. 

Ίσως λοιπόν είναι η στιγμή να μην αντιμετωπίσουμε την Khloé ως αυτό που αντιπροσωπεύουν οι Kardashians. Είναι η στιγμή να την αντιμετωπίσουμε ως μία ακόμα γυναίκα, που έχει κάθε δίκιο να διεκδικεί το δικαίωμα να ορίζει πώς θα προβάλλεται το σώμα της. Χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα. 

Υ.Γ. Όταν εμάς μας ταγκάρουν σε μία φωτογραφία στα social χωρίς να την έχουμε εγκρίνει φρικάρουμε ή όχι; Νομίζω φρικάρουμε.

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!