Στην Ελλάδα η Άνοιξη έρχεται σαν καταιγίδα: εντελώς ξαφνικά. Εκεί που την μια μέρα φοράμε μάλλινα και μποτάκια, την επόμενη ψάχνουμε να βρούμε τα μαγιό μας γιατί ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στου 32 βαθμούς. Κατά συνέπεια, η υπόθεση “μαζεύω τα μάλλινα και κατεβάζω τα καλοκαιρινά” μπορεί να χρειαστεί να γίνει γρήγορα και υπό πίεση. Είναι λοιπόν φυσικό να φτάσει κάποια στιγμή που όλα μας τα ρούχα είναι μπερδεμένα, με πρωταγωνιστές του χάους τα άπλυτα μάλλινα αλλά και τα καλοκαιρινά που έχουμε εκτάκτως τραβήξει από το πατάρι της ντουλάπας μας για να μπορέσουμε να ντυθούμε χωρίς να βγάλουμε την μπέμπελη.

Να μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μην πελαγώσεις μέσα στο χάος αυτό και να κάνεις την μετάβαση από τον χειμώνα στο καλοκαίρι χωρίς υπερβολικό κόπο:

Σακούλες, κουτιά και τσάντες φύλαξης

Πριν καν ξεκινήσουμε, ελέγχουμε αν μας βρίσκονται σακούλες ρούχων για κοντά και μακριά ρούχα, αν έχουμε αρκετές τσάντες φύλαξης, απ’ αυτές με το φερμουάρ ή αρκετά κουτιά φύλαξης παπουτσιών αλλά και ρούχων. Υπάρχουν άφθονες εκδοχές όλων των παραπάνω στα σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα με εποχιακά είδη.

Ξεκινάμε από τα χοντρά

Παλτό, μπουφάν, χοντρά γιλέκα είναι τα πρώτα που πρέπει να φύγουν από την μέση διότι πιάνουν τον μεγαλύτερο χώρο. Αν είναι καθαρά, τα περνάμε μόνο με την βούρτσα των ρούχων, τα βάζουμε στις ανάλογες σακούλες και τα αποθηκεύουμε πρώτα πρώτα. Θα ελευθερώσουμε έτσι μεγάλο τμήμα της ντουλάπας μας γρήγορα. Τα παλτό, ιδιαίτερα όσα δεν έχουν φορεθεί πολλές φορές, δεν θέλουν καθαριστήριο κάθε χρόνο γιατί φθείρονται χωρίς λόγο. Το ίδιο ισχύει και για τα καλά φορέματα ή τα ανδρικά κοστούμια που φορέθηκαν μόνο μια δυο φορές.

Ξεχωρίζουμε τα βρώμικα από τα καθαρά

Είναι βέβαιο ότι όλα μας τα χειμωνιάτικα δεν θα είναι βρώμικα. Κάποια δεν θα τα έχουμε φορέσει καθόλου, ενώ κάποια θα έχουν πλυθεί πρόσφατα και δεν θα έχουν φορεθεί έκτοτε. Διαλέγουμε πια από αυτά αξίζουν την αγάπη μας για άλλη μια χρονιά και ποια έχουν φάει τα ψωμιά τους. Τα τελευταία τα τοποθετούμε σε μια καθαρή τσάντα για να τα δωρίσουμε ή αν είναι εντελώς φθαρμένα, τα πετάμε.

Στην γραμμή για πλύσιμο

Επειδή δεν είναι δυνατό να πλύνουμε και να στεγνώσουμε όλη μας την γκαρνταρόμπα σε μια δυο μέρες, βρίσκουμε ένα σημείο του σπιτιού όπου δεν θα μας ενοχλούν (στο πλάι του καναπέ μας ή στην αποθήκη αν έχουμε) και φτιάχνουμε μια ωραία στοίβα, διότι στο καλάθι των άπλυτων δεν θα χωράνε. Από εκεί κατηγοριοποιούμε ανά χρώμα ή ευαισθησία υφάσματος και σιγά σιγά τα πλένουμε. Αυτό μπορεί να πάρει λίγες μέρες, θα έχουν φύγει όμως από τα συρτάρια και την ντουλάπα μας και δεν θα μας εμποδίζουν.
Χαλαρά, δεν υπάρχει βιασύνη, δεν μας κυνηγάει κανείς!

Ζητάμε βοήθεια

Αν κάποιο άλλο πρόσωπο όπως η μαμά, ο-η σύντροφος ή ένας φίλος-η έχει λίγο χρόνο, ζητάμε την βοήθεια και την συμμετοχή τους. Φτιάχνουμε καφέ, βάζουμε και λίγη μουσική και μετατρέπουμε την σπαστική αυτή δουλειά σε κάτι ελαφρώς πιο διασκεδαστικό. Φυσικά μπορεί να χρειαστεί να ανταποδώσουμε την χάρη, όμως αξίζει τον κόπο.

Η στιγμή της βόμβας

Όσο οργανωμένα και να έχουμε προχωρήσει, αυτή η στιγμή μοιραία θα έρθει. Είναι το σημείο της μετάβασης όπου έχουμε αδειάσει τελείως την ντουλάπα μας, έχουμε απλώσει τα καλοκαιρινά σε κάθε επιφάνεια που μπορεί να τα φιλοξενήσει και είμαστε κοντά στο σημείο πανικού. Ψυχραιμία!
Καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό της ντουλάπας και ξεκινάμε να γεμίζουμε με τα ρούχα που είναι ήδη έτοιμα σε κρεμάστρες ή αυτά που δεν θέλουν σιδέρωμα. Όσα θέλουν σιδέρωμα, καλό θα είναι να μην μπουν μέσα γιατί δεν θα το κάνουμε μαζικά ποτέ και απλά θα εκνευριζόμαστε κάθε φορά που παίρνουμε ένα ρούχο για να ντυθούμε και βλέπουμε ότι δεν γίνεται να το φορέσουμε γιατί είναι τσαλακωμένο.
Σε αυτό εδώ το σημείο λοιπόν, αξίζει να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια και να φωνάξουμε ένα άτομο να σιδερώσει τα πάντα. Αν μάλιστα είναι καλά οργανωμένη η φάση, μπορεί να βρίσκεται ήδη στο σπίτι μας την στιγμή της βόμβας και να δουλεύουμε παράλληλα. Αυτά θα είναι και τα πιο άξια δοσμένα χρήματα του μήνα, πιστέψτε με.

Επινοούμε χώρους

Είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε πού να βάλουμε τα χειμωνιάτικα όταν θα έχουμε τελειώσει και τότε να πρέπει να επινοήσουμε χώρους αποθήκευσης. Αν έχουμε αποθήκη, μπορούμε να αγοράσουμε ένα όρθιο υφασμάτινο ντουλάπι με φερμουάρ και εκεί να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια τα μακριά κομμάτια όπως παλτό και φορέματα. Δεν ξεχνάμε τα αντισκοριακά φακελάκια. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε υφασμάτινα κουτιά κάτω από κρεβάτια και φυσικά στο πατάρι. Αποφεύγουμε να φυλάξουμε παπούτσια σε ντουλάπες εξωτερικού χώρου πχ στην βεράντα μας, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ξεραίνουν τα δέρματα.

Vintage party

Όταν το χάος έχει πια μπει σε τάξη κι έχουμε ρητώς αποφασίσει τι θα δωρίσουμε από την γκαρνταρόμπα μας, μπορούμε να οργανώσουμε ένα vintage party. Θα καλέσουμε την κοντινή μας παρέα να διαλέξουν τι από τα ρούχα που δεν θα φορέσουμε πια είναι πιθανό να επιθυμούν. Αν μάλιστα φέρουν κι εκείνες-οι τα δικά τους, θα κάνουμε ωραίες ανταλλαγές. Ταυτόχρονα μπορεί να έχουμε μια στιγμή τύπου Sex and the city όπου η Carrie ετοιμάζεται να φύγει για το Παρίσι και έχει φωνάξει τις φίλες της για να αποφασίσουν ποια από τα ρούχα της αξίζουν να ταξιδέψουν μαζί της.

Έχετε θάρρος και καλό καλοκαίρι!