Όταν κάποιος ακούει “anime” ίσως το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι μεγάλα μάτια, πολύχρωμα σκηνικά και μία γενικότερη έντονη παιδικότητα που μάλλον δεν του ταιριάζει. Τι συμβαίνει όμως αν μέσα σε όλα αυτά βάλεις και λίγο υπαρξισμό, χέρια να κόβονται, σεξ, ναρκωτικά και περίπλοκες ιστορίες μυστηρίου; Προφανώς, πλέον έχεις ένα anime/cartoon για ενήλικες. Αν από την άλλη δεν είσαι τόσο της βίας στα media που παρακολουθείς, υπάρχουν και για εσένα οι κατάλληλες επιλογές χωρίς φρικτές σκηνές και αίμα. Κάποια animation στην λίστα μας δηλαδή είναι απλώς είναι πιο ρεαλιστικά, πάντα ως προς το περιεχόμενο και κάποια θίγουν θέματα που δε θα έβλεπες, ας πούμε, στην Ντόρα Την Μικρή Εξερευνήτρια. Με το Netflix να είναι η πιο γνωστή πλατφόρμα παρακολούθησης προγραμμάτων, προφανώς είχαμε και την ένταξη τέτοιου περιεχομένου και εκεί. Ιδού ορισμένες ταινίες για να διευρύνεις τους κινηματογραφικούς σου ορίζοντες:
Devilman Crybaby
Για πολλούς κριτικούς, η συγκεκριμένη ταινία θεωρείται “αριστούργημα” και σίγουρα αξίζει να το δεις. Πρόκειται για ένα anime που είναι βασισμένο στο manga (ιαπωνικό comic, για όσους αναρωτιούνται) Devilman του Go Nagai, το οποίο κυκλοφόρησε το 1972. Οι νέοι συντελεστές του παρόλα αυτά το “έφεραν” στο 2018 με ένα νέο φιλμ, παραμένοντας πιστοί όμως στην αρχική πλοκή. Πρόκειται για την ιστορία δύο φίλων που προσπαθούν να σώσουν την ανθρωπότητα από την αρχαία φυλή των δαιμόνων. Ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές, ο πιο αλλέγκρος, θεωρεί ότι για να τους νικήσουν πρέπει και οι ίδιοι να γίνουν δαίμονες. Τι μπορεί να πάει στραβά; Πολλά, αλλά με το να θίγει τα θέματα της εφηβείας, της σεξουαλικότητας, της ενηλικίωσης και της αγάπης, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα που μάλλον δεν έχεις δει.
Castlevania
Κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζετε το franchise ήδη από τα βιντεοπαιχνίδια που βγαίνουν εδώ και δεκαετίες. Σε αυτό το καρτούν η ιστορία ξεκινάει από το τρίτο παιχνίδι στη σειρά, Castlevania: Draculas’s Curse. Δεν είναι ακριβώς πιστό στην ιστορία του αλλά έχουμε τους ίδιους κεντρικούς χαρακτήρες (πλην ενός), δηλαδή τους Trevor Belmont, Sypha Belnades και τον γιο του Dracula, Alucard. Οι τρεις τους ενώνονται για να σταματήσουν την οργή του Πρίγκιπα του Σκότους από το να εξαπλωθεί σε όλη την ανθρωπότητα. Το καλό σε αυτήν την σειρά είναι ότι ο κακός δεν απεικονίζεται ως ένα αιμοδιψές τέρας, αλλά ο θεατής έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τα κίνητρά του και να τον κάνει πιο ανθρώπινο. Αντίστοιχα δίνει βάθος στις διαφορετικές πτυχές όλων των χαρακτήρων και δεν διστάζει να θίξει μέχρι και πολύπλοκα θέματα ηθικής.
BoJack Horseman
Δεν θα πούμε ψέματα, θα ήταν καλό να δείτε το Bojack Horseman του Raphael Bob-Waksberg όταν θα είστε καλά ψυχολογικά, αλλιώς καταστραφήκαμε. Η ιστορία έχει ως εξής: Σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου ανθρωπόμορφα ζώα και άνθρωποι ζουν ειρηνικά μεταξύ τους, ο BoJack είναι ένας ηθοποιός πολύ γνωστού sitcom των 90’s ο οποίος, λόγω κατάθλιψης και διαφόρων εθισμών, κατάφερε να καταστρέψει την φήμη του και να μην έχει δουλειά. Προσπαθεί και πάλι στην επικαιρότητα με το να κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του, την οποία και δεν έχει σκοπό να γράψει ο ίδιος, αλλά χρησιμοποιεί μία συγγραφέα-φάντασμα. Είναι αρκετά “βαρύ” και καλό θα ήταν να είστε έτοιμοι ψυχολογικά για ένα ταξίδι σε μέρη του μυαλού σας που δε θα θέλατε ποτέ να ταξιδέψετε ή και να επιστρέψετε. Όμως από την άλλη πρόκειται για μία από τις πιο καλογραμμένες, έξυπνες, πρωτότυπες, εντυπωσιακά σκηνοθετημένες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Big Mouth
Η εξαιρετική δημιουργία των Andrew Goldberg, Nick Kroll, Mark Kevin και Jennifer Flackett που αξίζει να δεις. Σε αυτό το καρτούν, κύριο θέμα είναι η σεξουαλικότητα. Ένα μάτσο από προ-εφηβικά παιδιά ζουν την ζωή τους ανέμελα κι ωραία, όταν σιγά-σιγά κάνουν την εμφάνισή τους τα εφηβικά τέρατα. Πρόκειται για κάποια τρομακτικά πλάσματα που αναλαμβάνουν τον κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές και τους βοηθούν στο να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και το σώμα τους ώστε να οδηγηθούν σταδιακά στην ενηλικίωση. Όχι μόνο είναι ιδιαίτερα επιμορφωτικό, αλλά και εξαιρετικά διασκεδαστικό, με τις απαραίτητες δόσεις drama και awkward σκηνών που σίγουρα θα σε κάνουν να ταυτιστείς.
Disenchantment
Μόλις είδαμε το όνομα του δημιουργού της σειράς, ξέραμε ότι θα γίνει μεγάλη επιτυχία. Ο Matt Groening είναι ο δημιουργός των The Simpsons και Futurama και εδώ μας δίνει την δική του εκδοχή ενός επικού παραμυθιού. Κι όπως κάθε παραμύθι έτσι κι αυτό περιλαμβάνει μικρά δαιμόνια, ξωτικά, κάστρα, μαγεμένα δάση και προφανώς μία πριγκίπισσα. Αλλά δεν είναι μία συνηθισμένη πριγκίπισσα. Απομακρύνεται σχεδόν αμέσως από το στερεοτυπικό κομψό πλάσμα που μας έχουν μάθει τα παραμύθια των γιαγιάδων μας και αντιθέτως, μας παρουσιάζεται μία έφηβη που βγαίνει τα βράδια από το κάστρο για να πάει να γίνει στουπί στην ταβέρνα της πόλης με τους απλούς πολίτες. Είναι ένα καρτούν που έχει δεχτεί αρκετά mixed reviews και ειδικά για το χιούμορ του. Γιατί δεν του ρίχνετε κι εσείς μία ματιά; Ένα πράγμα ξέρουμε, πως δε θα χάσετε τον χρόνο σας.
Archer
Adam Reed, σε ευχαριστούμε. Το Archer μας φέρνει σε έναν κόσμο λίγο-πολύ σαν τον δικό μας, ειδικά με τον χαμό που κάνει το 2020. Η μητέρα του Sterling Archer, Malory, έχει ένα γραφείο κατασκόπων και ο ίδιος λένε ότι είναι ο πιο τρομερός κατάσκοπος στον πλανήτη Γη. Η ιστορίες του λαμβάνουν χώρα μέσα στο γραφείο αλλά και κατά τη διάρκεια κάποιας αποστολής, στην οποία πάντα κάτι κάνει λάθος (τα περισσότερα), αλλά την φέρνει εις πέρας με κάποιον μαγικό τρόπο. Είναι μία σειρά με αρκετά κάφρικο και ιδιαίτερο χιούμορ το οποίο δεν έχει στόχο να προσβάλει, αλλά να σατιρίσει κινηματογραφικά στερεότυπα και χαρακτήρες όπως ο James Bond και οι μεταγενέστεροι μυστικοί πράκτορες. Έχει δέκα σεζόν οι οποίες βλέπονται αβίαστα και η μουσική στην αρχή θα σου κολλήσει για πάντα.
Aggretsuko
Θα κλείσουμε με ένα ακόμα anime. Το Aggretsuko μας δείχνει τη ζωή ενός ανθρωπόμορφου κόκκινου panda και το όνομα αυτής, Retsuko. Η ίδια δουλεύει ως λογίστρια σε μία εταιρεία και, σαν ένα απλό ανθρωπόμορφο κόκκινο panda, μετά τη βαρετή δουλειά της θέλει κάπου να ξεσπάσει. Για αυτόν τον λόγο πάει σε ένα karaoke-bar και βγάζει τα νεύρα της τραγουδώντας και κάνοντας χαμό υπό τον ρυθμό της death metal μουσικής. Και σας ρωτάμε, ποιο είναι το καλύτερο είδος μουσικής για να ξεσπάσεις τα νεύρα σου, αν όχι η death metal; Όλο αυτό σε συνδυασμό με το σουρεαλιστικό χιούμορ της σειράς, θα σας κάνει σίγουρα να αγαπήσετε αυτό το relatable θυμωμένο πλασματάκι.