Λοιπόν το νέο αδερφάκι του Sex And The City, το And Just Like That…, μόλις σήκωσε αυλαία. Και όποιος το είδε, μαζί με εμάς, εικάζουμε πως βρίσκεται σε κάποιο από τα εφτά στάδια του πένθους. Προς αποφυγή spoilers, δε θα πούμε άλλα. Όμως εσείς που είδατε τα δυο πρώτα επεισόδια ξέρετε πολύ καλά τι εννοούμε. Και αν χρειάζεστε μία υπενθύμιση, ιδού.

 

Μιλώντας λοιπόν για την σειρά που περιμέναμε με μανία εδώ και ένα χρόνο, και που κρίνοντας από τα μέχρι στιγμής τεκταινόμενα, δεν (μας) απογοήτευσε, σίγουρα υπάρχει ένα συστατικό που του αξίζει ολόδικό του άρθρο. Αν όπως λεγόταν και στην original σειρά η Νέα Υόρκη είναι η πέμπτη φίλη, τότε η μόδα είναι σίγουρα η έκτη, ή ακόμα και ο κρυφός εραστής. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η Carrie απευθύνει το λόγο στα Manolos της λέγοντας “Ηello lover”. Mε αυτά κατά νου, έφτασε επιτέλους η ώρα να αναλύσουμε (σε μια πρώτη φάση) τα κοστούμια της νέας σειράς, και να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνονται σε αυτά του SATC, εκείνα που καθόρισαν σε ένα βαθμό το ενδυματολογικό γίγνεσθαι των late ’90s και των early zeros, (για εμάς είναι ναι).

 

Να ξεκινήσουμε όμως από την αρχή. Η ερώτηση στο μυαλό όλων (όσων ασχολούνται); Πώς στο καλό θα μπορούσαν τα κοστούμια να συναγωνιστούν την ενδυματολογική εξυπνάδα και πρωτοπορία αυτών του SATC, εφόσον δεν υπάρχει στη εικόνα η Patricia Fields, το mastermind πίσω από τα απίστευτα συνολάκια της παλιάς σειράς. Και επίσης πώς στο καλό οι νέοι ενδυματολόγοι, που θεωρητικά δεν έχουν καμία οικειότητα με τις εμβληματικές ηρωίδες, θα έφερναν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Όπως φαίνεται, οι σχεδιαστές κοστουμιών Molly Rogers, και ο Danny Santiago, μέσα από τα outfits που είδαμε μέχρι στιγμής, απαντούν ένα δυνατό “πανεύκολα!”. Εν συντομία. Για την πιο εκτενή ανάλυση σκρόλαρε παρακάτω.

Η ηλικία δεν έπαιξε ρόλο

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό μέσα από την συνέντευξη της SJP για τη Vogue, με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του ΑJLT και όσο φτάναμε στην πρεμιέρα, πολλά ήταν τα σχόλια, ειδικά στα social media που με ευγένεια θα αποκαλούσαμε μισογυνιστικά (για να μην πούμε τίποτα άλλο) σε ό,τι αφορά τον ηλικιακό ρατσισμό. Αυτό είναι τουλάχιστον λυπηρό εν έτει 2021 (και όχι μόνο), όμως το θετικό της υπόθεσης είναι πως το κεφάλαιο “ηλικία” δεν πέρασε καν από το μυαλό των ενδυματολόγων στην διαδικασία της ενδυματολογικής σκιαγράφησης. Αντιθέτως, όπως είπε η Molly Rogers στο Nylon, “Αγνοήσαμε με έναν τρόπο την ηλικία τους. Κατευθυνθήκαμε κυρίως προς ό,τι είναι νέο στη μόδα (σύμφωνα με το προσωπικό στιλ της καθεμίας). Απλά όταν βρίσκαμε κάτι που νιώθαμε πως ταιριάζει με το στιλ τους, πηγαίναμε με αυτό. Ειδικά με την Sarah Jessica, που είναι τόσο εκλεκτική (…), και ντύνεται εντελώς διαφορετικά σύμφωνα με την διάθεσή της.  Τολμάει τα πάντα. Και έτσι τα κορίτσια είναι απλά αυτές που είναι.

 

Νέοι σχεδιαστές και Instagram

Ένα μεγάλο μέρος της γοητείας της σειράς είναι και αυτή η αίσθηση απόδρασης που προσφέρει δίχως φειδώ το μπουρζουά γεμάτο χλιδή lifestyle των κοριτσιών, τόσο στην παλιά σειρά όσο και στις ταινίες. Κομμάτι αυτού και τα πανάκριβα ρούχα των μεγαλύτερων οίκων παγκοσμίως. Και παρ’ ότι όλοι μπορούμε να εκτιμήσουμε μια Fendi Baguette, ένα ζευγάρι Manolos, και (για να μιλήσουμε και με σύγχρονους όρους) μια Jacquemus Mini Chiquito, δεν μπορούμε παρά να αναλογιστούμε την ευκαιρία ορατότητας που δυνητικά θα είχαν τα μικρά brands και μάλιστα αυτά που ανήκουν σε people of color, μέσα από την σειρά. Ευτυχώς για όλους, αυτό είναι κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ενδυματολόγους, αφού σύμφωνα με το ντούο η προσπάθειά τους για την ανάδειξη των τελευταίων ήταν συνειδητή. Σε αυτό, όπως είπε Rogers, τους βοήθησε πολύ το Instagram, από όπου ανακάλυψαν πολλούς ενδιαφέροντες up-and-coming δημιουργούς, όπως Rodney Patterson και ο Brandon Blackwood.

 

Μπόλικο vintage

Από την σκηνή που η Carrie ψάχνει σε ένα θριφτάδικο “ένα φόρεμα των 7 ευρώ για να το συνδυάσω με τα παπούτσια μου των 300 ευρώ”, μέχρι την τουτού των τίτλων αρχής που σύμφωνα με την Fields, ήταν second hand και κόστισε μερικά δολάρια, το vintage στοιχείο σε ό,τι αφορά τα κοστούμια είναι σίγουρα πρωταγωνιστής από τα θεμέλια του Sex and the City. Όποτε όπως λέει η Rogers δεν μπορούσαν παρά να το συμπεριλάβουν και στο ΑJLT. Μάλιστα η ενδυματολόγος τονίζει, “Η Sarah Jessica ήθελε μπόλικο vintage. Στ΄αλήθεια τα λατρεύει (…).” Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως τα vintage κομμάτια που πρόσθεσαν δεν αποτελούν ούτε νύξη στο παρελθόν ούτε κάποια ανάγκη για νοσταλγία. “Δεν πάμε το χρόνο πίσω και δεν θέλουμε να ξαναφτιάξουμε ένα look των ’90ς. Απλά χρησιμοποιούμε ένα ενδιαφέρον κομμάτι για να δημιουργήσουμε κάτι αληθινά σύγχρονο.”

 

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που φοβόμασταν σε ό,τι αφορά τα κοστούμια της νέας προσθήκης, ήταν να μην είναι μια κακοφτιαγμένη ρέπλικα της original σειράς. Και κάτι τέτοιο προς μεγάλη μας χαρά ευτυχώς δεν έγινε. Το στιλ του Sex And The City μέσα από το And Just Like That… ζει και βασιλεύει, έτσι όπως το θυμόμασταν και το περιμέναμε, στην κόψη του ξυραφιού της μόδας του τώρα, φλερτάροντας με τα όρια των συνόρων του ενδυματολογικού χάρτη που ξέραμε μέχρι σήμερα.