Με όσα προβλήματα κι αν είχε, το Sex and the City ήταν μία σειρά ξεκάθαρα πιο μπροστά από την εποχή της σε κάθε επίπεδο. Ίσως για πρώτη φορά έβαλε στο τηλεοπτικό επίκεντρο τη γυναικεία σεξουαλικότητα, αλλά και τη γυναικεία φιλία ως κάτι πραγματικά δυνατό και υγιές. Κάθε πρωταγωνίστρια είχε τα ατού της, αλλά αν με ρωτούσες, πάντα η απάντησή μου ήταν πως αγαπημένη μου είναι η Miranda και πως, αν έπρεπε να είμαι σαν κάποια της τετράδας, αυτή θα ήθελα να είμαι. Δυναμική, δεν δίσταζε ποτέ να πει την άποψή της, ήταν πάντα εκεί για τις φίλες της, είχε προτεραιότητα την καριέρα της χωρίς αυτό να της απαγορεύει να έχει προσωπική και ερωτική ζωή και γενικώς ήταν goals. 

In Appreciation of Miranda Hobbes - Head Over Feels

Κάνοντας fast forward στο σήμερα, τα πράγματα για τη Miranda άλλαξαν. Όχι προς το καλύτερο. Στο πρώτο επεισόδιο του And Just Like That, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είχαμε κάποιες ελπίδες πως θα δούμε μία μεγαλύτερη και πιθανώς ωριμότερη εκδοχή της παλιάς Miranda. Εξάλλου, ένα από τα πρώτα πράγματα, που την ακούμε να λέει είναι ότι έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία, που μέχρι τώρα έχτιζε την καριέρα της, για να κάνει μεταπτυχιακό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πραγματικά να βοηθήσει τον κόσμο. Γρήγορα, όμως, το όνειρο διαλύθηκε. 

Μέσα μόλις στο πρώτο επεισόδιο, η Miranda έγινε η προσομοίωση όλων των στερεοτύπων, που έχουν φορτωθεί στις γυναίκες άνω των 50. Η γυναίκα, που είχε στο σπίτι της TiVo πολύ πριν τον υπόλοιπο κόσμο και δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς internet, ξαφνικά έχει μία απέχθεια στη σύγχρονη τεχνολογία και αρνείται να δώσει ευκαιρία στα podcasts. Παράλληλα, η ίδια γυναίκα, που αποφάσισε να παρατήσει την καριέρα της, για να βοηθήσει με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, έπεσε σε ένα λογύδριο στην πρώτη μέρα της στο πανεπιστήμιο, που την έκανε να μοιάζει γεμάτη με απόψεις φυλετικού και ηλικιακού ρατσισμού. Περιληπτικά, ήταν εντελώς αδαής σε σχέση με τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, που υποτίθεται ότι αναγνώρισε και θέλησε να υπερασπιστεί. 

Από εκεί και πέρα, το πράγμα απλά χειροτερεύει επεισόδιο με το επεισόδιο απ’ όπου κι αν το πιάσουμε. Η Miranda, που γνωρίσαμε στο SATC, δύσκολα θα είχε αφήσει απλά τον εαυτό της να βουλιάξει με τον Steve σε μία σχέση, που πιο πολύ μοιάζει με αδελφική παρά με συζυγική-ερωτική. Η Miranda του SATC δεν θα ανεχόταν ο ανήλικος γιος της να συγκατοικεί ουσιαστικά με την κοπέλα του στο σπίτι τους, ούτε απλά θα καθόταν και θα τους έβλεπε, χωρίς αυτή να κάνει τίποτα πέρα από το να το σχολιάζει σε όλους τους άλλους. Η Miranda δεν θα αυτοχαρακτήριζε υπερβολική την επιθετική αντίδρασή της αφότου κάποιος έδωσε ναρκωτικά στον ανήλικο γιο της, απλά επειδή αυτός ο κάποιος τυχαίνει να έχει χιούμορ. Η παλιά Miranda δεν θα παράταγε τη φίλη της, που μόλις χειρουργήθηκε, μόνη στη μοίρα της, για να κάνει σεξ με το αφεντικό της στην κουζίνα της. Η Miranda, που ξέρουμε, αν ανακάλυπτε ότι είναι queer και ξεκινούσε εξωσυζυγική σχέση, θα φρόντιζε να το πει όσο πιο γρήγορα γίνεται στον Steve, μετά από όσα πέρασαν στην πρώτη ταινία, και δεν θα περίμενε να το κάνει καιρό αργότερα και μόνο γιατί αλλιώς θα έχανε το Che. Η Miranda, που γνωρίσαμε στο SATC, θα έφευγε από τον γάμο της για τον εαυτό της και όχι για κάποιο άτομο, που μόλις γνώρισε και με το οποίο το μέλλον της είναι ξεκάθαρα αβέβαιο. 

Με άλλα λόγια, το And Just Like That είναι μία ξεκάθαρη σφαγή του χαρακτήρα της original Miranda και μία τρομολαγνική παρουσίαση του πώς είναι η ζωή μετά τα 50 και μέσα σε έναν γάμο. Ναι, ξεκάθαρα όλοι με τα χρόνια αλλάζουμε και κανένας δεν μένει 100% ίδιος στα 30 και τα 50 του, όπως και οι σχέσεις δεν είναι ίδιες στα πρώτα ραντεβού, στα πρώτα χρόνια γάμου και στα πολλά χρόνια μαζί και με έναν έφηβο στο σπίτι. Παράλληλα, όμως, δεν είναι δυνατόν να λάβουμε ως ρεαλιστικό ούτε και το ότι ένας άνθρωπος θα χάσει στο πλήρες την προσωπικότητά του, με τα καλά και τα κακά της, απλά επειδή άλλαξε ο αριθμός της ηλικίας του, ούτε πως ένας γάμος ή γενικά μία σχέση αλλοιώθηκαν εντελώς και εσύ το παρατήρησες τυχαία ένα πρωί μετά από χρόνια για πρώτη φορά. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο σκοπός της σειράς με τη Miranda. Πάντως, αν είναι να μάς παρουσιάσουν τον γάμο και τις ηλικίες των -ήντα ως μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής, τα πάει πολύ καλά. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!