Όσο κι αν αγαπάμε το καλοκαίρι, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι φέρνει μαζί του πράγματα, που καταφέρνουν τουλάχιστον να μάς εκνευρίζουν. Το βασικό και σταθερό από αυτά; Ο καύσωνας, που εκτός των άλλων φαίνεται να μάς προκαλεί και ένα αρκετά μεγάλο αίσθημα κόπωσης. Όχι, τόσο καιρό δεν ήταν ιδέα σου, πράγματι ο καύσωνας έχει συνδεθεί με την πρόκληση εξάντλησης. Τι φταίει; Ότι όσο πιο πολλή ζέστη έχει, τόσο πιο πολύ το σώμα σου πασχίζει να ρίξει τη θερμοκρασία σου. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να ξοδεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας στην αύξηση της ροής του αίματος στην επιδερμίδα, ώστε να απελευθερωθεί ζέστη μέσω του ιδρώτα, και τελικά να μη μένει αρκετή ενέργεια για τον εγκέφαλο και τους μύες σου, γεγονός που σε κάνει να αισθάνεσαι σωματικά και πνευματικά κουρασμένος. 

Όχι, δεν χρειάζεται να αποδεχτείς ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και να παραδοθείς στη μοίρα σου. Υπάρχουν τρόποι να πολεμήσεις την κόπωση, που προκαλεί ο καύσωνας, και δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι. 

Πιες νερό

Στον καύσωνα είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις αφυδατωμένος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο να δυσκολεύει η διαδικασία αποβολής της ζέστης από το σώμα σου, όσο και το να μειώνεται ακόμα περισσότερο η συγκέντρωσή σου και να αυξάνεται η κόπωση. Προσπάθησε, λοιπόν, να πίνεις όσο περισσότερο νερό είναι δυνατόν. Για να σε βοηθήσουμε, αν τα ούρα σου έχουν ένα αρκετά κίτρινο χρώμα, πρέπει σίγουρα να πιεις κι άλλο νερό.

Being shameless about finishing your drink: | Cat drinking, Baby animals, Funny gif

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες

Οι ηλεκτρολύτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη ρύθμιση των χημικών αντιδράσεων στον οργανισμό μας, αλλά και για την εξισορρόπηση των υγρών εντός και εκτός των κυττάρων μας. Στον καύσωνα, όταν αυξάνονται οι ποσότητες ιδρώτα μας, είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα αυτών των απαραίτητων ηλεκτρολυτών να πέσουν απότομα και ραγδαία. Εξισορρόπησε, λοιπόν, την κατάσταση με τροφές πλούσιες σε ηλεκτρολύτες, όπως σπανάκι, αμύγδαλα, φασόλια, μπρόκολο, λαχανίδα και νερό καρύδας. Σού προτείνουμε να πιεις τα διάφορα ροφήματα με ηλεκτρολύτες, που κυκλοφορούν, μόνο αν γυμνάζεσαι πάνω από 30 λεπτά μέσα στον καύσωνα. 

Eat Spinach GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Προτίμησε ελαφριά γεύματα

Όταν έχει καύσωνα προσπάθησε να μην καταναλώνεις βαριά φαγητά. Ο λόγος είναι ότι αυτά θα απαιτήσουν περισσότερη ενέργεια και χρόνο από τον οργανισμό σου, για να τα επεξεργαστεί, δημιουργώντας σου ένα ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης. Επιπλέον, ένα ελαφρύ γεύμα θα μειώσει και τον χρόνο της πέψης, χαρίζοντας σού επιπλέον ενέργεια. Ιδανικά θα σού λέγαμε να προτιμήσεις και πιο δροσερές τροφές, που θα βοηθήσουν τη θερμοκρασία σου να πέσει. 

10 Easy Summer Salads That'll Please Everyone at the BBQ - Women.com

Μείνε όσο πιο δροσερός γίνεται

Ακούγεται προφανές, αλλά πολλές φορές δεν είναι. Πέρα από το άνοιγμα κλιματισμού/ανεμιστήρα, στα οποία μπορεί να μην έχεις πρόσβαση, υπάρχουν και πιο μικρά πράγματα, που μπορείς να κάνεις ή να προσέξεις. Για παράδειγμα, μην προτιμάς να ασκείσαι ή να κυκλοφορείς έξω τις ώρες, που ο ήλιος καίει, αλλά από αργά το απόγευμα και μετά, ακούμπησε πάνω σου κρύες κομπρέσες και κάνε συχνά κρύα ντους. 

Here's Why You Should Take A Cold Shower Every Morning

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!