Ο καφές μας.
Ο καφές μας ο πρωινός για να ξεκινήσουμε την μέρα, του γραφείου για να μπούμε στο κλίμα, ο μεσημεριανός για να παλέψουμε την νύστα, ο απογευματινός με φίλους, δεν είναι ένα απλό ρόφημα. Είναι μια αρωματική κούπα από την οποία μπορεί να εξαρτηθεί η διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή μέσα στην μέρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί από εμάς είμαστε εθισμένοι στην καφεΐνη και χωρίς αυτήν δεν κάνουμε μέρα.
Υπάρχει λοιπόν η εξής ιδέα: Αφού πίνουμε αρκετό καφέ, ποια συστατικά θα μπορούσαμε να του προσθέσουμε για να τον κάνουμε λιγουλάκι πιο υγιεινό;
Κολλαγόνο
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, το κολλαγόνο είναι σημαντικό για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, όμως οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν σταματούν εκεί. Είναι ένας εύκολος τρόπος να προσθέσουμε πρωτεΐνη στην δίαιτά μας. Σύμφωνα με το Healthline, το σώμα μας μειώνει την παραγωγή κολλαγόνου όσο περνούν τα χρόνια, οπότε αν προσθέσουμε μια δόση του στον καφέ μας μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα σωματικές λειτουργίες όπως η ανανέωση των ιστών, η βελτίωση του ανοσοποιητικού, η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, όπως και η καλή υγεία των αρθρώσεων. Αυτοί είναι και η λόγοι που προσθέτει κολλαγόνο στον καφέ της η Jennifer Aniston κάθε πρωί. Η σκόνη κολλαγόνου είναι άοσμη, άγευστη και διαλύεται εντελώς στον καφέ μας, οπότε δεν θα αλλάξει καθόλου την γεύση του.
Βούτυρο
Ναι, το ξέρουμε, το βούτυρο στο ψωμί είναι μια δοκιμασμένη ιδέα, το βούτυρο στον καφέ όμως; Η ιδέα αυτή ήρθε στο προσκήνιο ως Bulletproof coffee, και σύμφωνα με την Dave Asprey, την δημιουργό του Bulletproof, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε “ένα πολύ καλό βούτυρο ή ghee” για να λάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούμε όμως να βάλουμε και λάδι καρύδας αν αποφεύγουμε τα ζωικά λιπαρά. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά θα κρατήσουν την ενέργειά μας ψηλά για αρκετές ώρες και δεν θα έχουμε αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου ή το αναπόφευκτο post-coffee crash που έρχεται αναπόφευκτα όταν πίνουμε γλυκούς καφέδες.
Κανέλα
Η κανέλα είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόσθετο συστατικό του καφέ, βλ. καπουτσίνο και όχι άδικα. Δεν προσφέρει μόνο την υπέροχη γεύση της αλλά έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να χαμηλώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία και να βοηθήσει με την πέψη.
Προσαρμογόνα
Ίσως να μην γνωρίζετε τι είναι τα προσαρμογόνα, πολλές νέες θεωρίες όμως τα έχουν φέρει στην κορυφή των διατροφικών τάσεων τα τελευταία χρόνια. Τα προσαρμογόνα έχουν χρησιμοποιηθεί στην κινεζική και την αγιουρβεδική ιατρική εδώ και χιλιετίες, για την καλή υγεία του σώματος αλλά και για την διατήρηση ενός λαμπερού δέρματος. Είναι βότανα που μειώνουν την κόπωση και τις τοξικές επιδράσεις του στρες. Ονομάζονται προσαρμογόνα επειδή προσαρμόζονται σε αυτό που χρειάζεται το σώμα και υπάρχουν διάφορα είδη τους διαθέσιμα στην αγορά, όπως είναι τα μανιτάρια reishi ή η αλόη. Προσθέτουμε λοιπόν το κατάλληλο προσαρμογόνο στον καφέ μας, αφού φυσικά έχουμε συνεννοηθεί με τον γιατρό μας πρώτα.
Κακάο
Η γεύση του κακάο και της σοκολάτας είναι μια από τις αγαπημένες όλου του πλανήτη, οπότε δεν θα δυσκολευτούμε καθόλου να την προσθέσουμε και στον καφέ μας, αν αυτό τον κάνει πιο υγιεινό. Σύμφωνα και πάλι με το Healthline,, το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία. Μπορούμε λοιπόν να αναβαθμίσουμε τον καφέ μας προσθέτοντας μια κουταλιά του γλυκού κακάο. Επειδή αυτό θα κάνει τον καφέ μας αρκετά πιο πικρό, θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα γλυκαντικό της αρεσκείας μας.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς δεν ήταν ένα πολύ δημοφιλές μπαχαρικό στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια γιατί απλά δεν τον γνωρίζαμε. Χρησιμοποιείται όμως για τις ιαματικές του ιδιότητες εδώ και 4,500 χρόνια στην Ινδία και την Ινδονησία και τώρα πια σε όλον τον κόσμο, ως μπαχαρικό που κάνει σοβαρό καλό στην υγεία μας. Μπορούμε λοιπόν να προσθέσουμε κουρκουμά στον καφέ μας για να απολαύσουμε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και την ευεργετική του δράση ενάντια στον πόνο. Είναι επίσης γεμάτος αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να δοκιμάσετε και τον turmeric latte και αντικαταστήσετε τελείως το ένα φλυτζάνι καφέ κάνοντας πολύ καλό στην υγεία σας.
Κάρδαμο
Γνωρίζετε την έκφραση «να καρδαμώσεις»; Δεν βγήκε τυχαία. Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό που μοιάζει λίγο με την μέντα και τα οφέλη του είναι παρόμοια με αυτά της κανέλας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και επίσης βοηθάει με την πέψη. Μπορούμε λοιπόν να το προσθέσουμε στον πρωινό μας καφέ, γνωρίζοντας όμως ότι θα του αλλάξει την γεύση.
Μέλι
Τον κουρκουμά μπορεί να μην τον γνωρίζαμε καλά, το μέλι όμως εμείς οι Έλληνες το ξέρουμε και το χρησιμοποιούμε πολύ στην καθημερινότητά μας, καθώς έχουμε μερικά από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο. Γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα οφέλη του είναι πολλά για τον οργανισμό μας καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι τους βοηθάει με τις αλλεργίες, ιδιαίτερα αν παράγεται στην ίδια περιοχή όπου ζούμε. Ως γλυκαντικό δε, είναι φυσικά ανώτερο της ζάχαρης, δίνει όμως την δική του γεύση στα ροφήματα που το προσθέτουμε, οπότε αν το βάλουμε στον καφέ μας, καλό θα είναι να διαλέξουμε ένα μέλι με ήπια γεύση.
Εκχύλισμα βανίλιας
Η βανίλια στον καφέ είναι μια προφανής πρόταση, δεν μιλάμε όμως για σιρόπι βανίλιας εδώ. Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας (και όχι το συνθετικό) περιέχει δυνατά αντιοξειδωτικά, όπως επίσης μαγνήσιο και κάλιο, χωρίς να υπολογίζουμε και την καταπληκτική της γεύση.