Αν κοιτάξεις τα στατιστικά, θα δεις ότι οι millennials δεν τρελαίνονται να γίνουν γονείς. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η γενιά κάνει κατά 15% λιγότερα παιδιά από την προηγούμενη, ενώ από το 2020 (aka από την αρχή της πανδημίας) και μετά το 15% των millennials δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται γενικά να κάνουν παιδιά. Χρονιά με την χρονιά, αυτά τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται. Είναι, όμως, παράλογο. Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Εξάλλου, οι λόγοι, που οι millennials δεν θέλουν να γίνουν γονείς βγάζουν τεράστιο νόημα.
Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα ενός παιδιού
Το οικονομικό είναι ο βασικός λόγος, που 3 στους 4 millennials δηλώνουν ότι δεν θέλουν ή αναβάλουν την απόκτηση ενός παιδιού. Από τα πιθανά έξοδα, που θα προκύψουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι τη συντήρηση του παιδιού τουλάχιστον 18 χρόνια μετά τη γέννησή του, τα ποσά που συγκεντρώνονται είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, στατιστικά του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ υπολογίζουν ότι το κόστος ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 18 του ακουμπάει περίπου τα 233.610 δολάρια. Στην εποχή μας, με τον καθαρό βασικό μισθό να μην ακουμπάει ούτε τα 600 ευρώ, το νούμερο αυτό φαντάζει τουλάχιστον τρομακτικό.
Φοβούνται ότι θα κληρονομήσουν στο παιδί κάποια ψυχική ασθένεια
Στην εποχή μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι πάσχουν από μία ψυχική ασθένεια και παίρνουν διάγνωση γι’ αυτήν. Το στίγμα σταδιακά φεύγει, αλλά όταν έχεις ζήσει με την ψυχική ασθένεια όλη σου τη ζωή και την έχεις κληρονομήσει από έναν γονιό, δεν μπορείς παρά να φοβάσαι στην σκέψη ότι θα φέρεις στον κόσμο ένα παιδί και αυτό θα καταλήξει να έχει τις ίδιες ψυχικές δυσκολίες με εσένα.
Ο υπερπληθυσμός
Πολλοί millennials έχουν τεράστια οικολογική συνείδηση. Γι’ αυτό και γνωρίζουν ότι ο υπερπληθυσμός του πλανήτη είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή περιβαλλοντική κρίση. Δεν θεωρούν, λοιπόν, ηθικά και οικολογικά σωστό να προσθέσουν κι άλλα παιδιά στη Γη, επιβαρύνοντας επιπλέον την κατάσταση. Η πιθανότητα να γίνουν γονείς, αν περνάει από το μυαλό τους, γίνεται μόνο μέσω της υιοθεσίας.
Θέματα γονιμότητας
Υπολογίζεται ότι γύρω στο 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν θέματα γονιμότητας και ότι το 19% δεν καταφέρνει να αποκτήσει παιδιά στον πρώτο χρόνο προσπάθειας. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά με τη βοήθεια της ιατρικής ή μέσω της υιοθεσίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει οδηγήσει πολλούς millennials στο να αναλύσουν περισσότερο το πόσο πραγματικά θέλουν τελικά ένα παιδί, με αποτέλεσμα πολλοί να αποφασίζουν ότι δεν θέλουν να μπουν σε μία πιθανώς ψυχοφθόρα, κοστοβόρα και μακροχρόνια διαδικασία.
Οι σωματικές επιπτώσεις της εγκυμοσύνης
Ναι, στο 2022 έχεις αρκετά λιγότερες πιθανότητες να πάθεις κάτι σοβαρό στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης ή ενός τοκετού. Οι πιθανότητες, όμως, δεν είναι μηδενικές. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι γύρω στο 6% με 8% των εγκυμοσύνων είναι υψηλού κινδύνου και ότι στις 100.000 εγκυμοσύνες προκύπτουν 17,3 θάνατοι. Το νούμερο μπορεί να φαντάζει μικρό, αλλά είναι ανεβασμένο, σε σχέση με τους 7,2 θανάτους, που είχαμε το 1987. Σε κάθε περίπτωση, τέτοια στοιχεία έχουν κάνει πολλές γυναίκες να μη θέλουν να πάρουν το ρίσκο για την υγεία και τη ζωή τους, οπότε και να μη θέλουν να αποκτήσουν παιδί.
Η πίεση των σωστών επιλογών
Ως γενιά, οι millennials είχαν πάντα από πάνω τους μία συνεχή πίεση να αριστεύσουν και να διαπρέψουν στα πάντα. Να έχουν καλούς βαθμούς, να περάσουν στο καλύτερο πανεπιστήμιο, να βρουν μία καλή δουλειά, να μπουν σε μία μακροχρόνια σχέση κ.ο.κ.. Ένα παιδί θα έβαζε απλά μία ακόμα μεγαλύτερη πίεση πάνω από το κεφάλι τους. Αποφασίζουν, λοιπόν, πως αφού δεν μπορούν να είναι τέλειοι, ούτε να βάζουν πάντα πρώτο το παιδί τους και να παίρνουν σωστές αποφάσεις γι’ αυτό, είναι προτιμότερο να μην κάνουν καθόλου παιδιά.
Ο κόσμος μας δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος
Κάποιοι millennials θα ήθελαν υποθετικά να κάνουν παιδιά. Δεν θεωρούν, όμως, δίκαιο για κανένα παιδί να το φέρουν σε έναν κόσμο, που συχνά γίνεται τόσο άσχημος όσο ο δικός μας. Bullying, ανισότητες, ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία, κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις, πόλεμοι και πανδημίες είναι κάποιοι από τους λόγους, που τούς αποτρέπουν από το να γίνουν γονείς.
Επαγγελματικές φιλοδοξίες
Είναι συχνά ο αμέσος πιο συχνός λόγος μετά το οικονομικό. Οι millennials έχουν διαπιστώσει, συχνά από τα δικά τους παιδικά χρόνια, ότι δεν είναι εφικτό να κάνεις οικογένεια και να αποκτήσεις μία αρκετά πετυχημένη καριέρα. Ειδικά αν είσαι γυναίκα, μιας και ζούμε ακόμα σε έναν αρκετά πατριαρχικό κόσμο. Έτσι, κάποια στιγμή βάζουν στον εαυτό τους το δίλημμα: Επαγγελματική επιτυχία ή παιδί; Και ναι, σε αρκετές περιπτώσεις η επαγγελματική επιτυχία κερδίζει.
Ένα παιδί δεν ταιριάζει στο lifestyle τους
Ή, διαφορετικά, στα όνειρα που έχουν, επαγγελματικά και μη. Ένα παιδί συχνά μπορεί να λειτουργήσει ως εμπόδιο σε αυτά τα όνειρα. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να ταξιδέψεις όλο τον κόσμο, όταν έχεις ένα μωρό στο σπίτι ή ένα παιδί που πηγαίνει σχολείο. Ούτε είναι εύκολο να στηρίξεις ένα παιδί, αν έχεις αποφασίσει ότι εσύ θες να ξοδεύεις μεγάλα ποσά, για να κάνεις δώρα στον εαυτό σου. Παλιότερα, το παιδί έμοιαζε μονόδρομος, οπότε μονόδρομος ήταν και ότι τελικά τα προσωπικά μας όνειρα έπρεπε να παραμεριστούν. Οι millennials έχουν βγει από αυτή τη λογική και γι’ αυτό πολλές φορές επιλέγουν τα όνειρά τους, οπότε ή δεν κάνουν παιδί ή αποφασίζουν να το κάνουν σε μεγαλύτερη ηλικία.