Δεν είναι άγνωστο ότι συχνά τα social media, με πρωτοστάτη το Instagram, όχι απλά δεν βοηθούν την ψυχολογία μας, αλλά την επιδεινώνουν, με τα εξωπραγματικά στάνταρ και πρότυπα, που μάς επιβάλλουν, και με το συνεχές άγχος να πάρουμε την επιβεβαίωση των likes. Ωστόσο, αυτό δεν αντιπροσωπεύει το 100% των λογαριασμών, που θα βρεις σε αυτά. Στο Instagram υπάρχουν αρκετοί, ελληνικοί και μη, λογαριασμού που βασικό σκοπό τους δεν έχουν να σού προβάλουν ένα άπιαστο lifestyle, αλλά να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ψυχολογία και τη γενικότερη ψυχική σου υγεία. 

Dr Emma Hepburn (@thepsychologymum)

Είναι κλινική ψυχολόγος, που μετατρέπει την επιστήμη της σε illustrations. Σκοπός της είναι να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχική μας υγεία και κατ’ επέκταση να ανακαλύψουμε πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε. 

Diamantopoulou Katerina (@psy.thinking)

Έχει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι ψυχολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αυτή την στιγμή είναι και εκπαιδευόμενη συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Μέσα από το Instagram, προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γύρω από θέματα ψυχικής υγείας.

My Therapist Helps (@mytherapisthelps)

Ο λογαριασμός αποτελεί ένα συνονθύλευμα από πληροφορίες γύρω από θέματα ψυχικής υγείας, από ενδυναμωτικά memes και quotes, αλλά και από χιούμορ, που μπορεί να κάνει κάπως πιο εύπεπτη τη συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία. 

Κατερίνα Λειβαδάρου (@psychotherapy.path_)

Χαριτωμένα memes, χρωματιστά γραφήματα και illustrations είναι όλα όσα αποτελούν τις δημοσιεύσεις αυτού του λογαριασμού. Σκοπός της ψυχολόγου και γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπεύτριας είναι να μάς ενημερώσει για θέματα ψυχικής υγείας και να βάλει το λιθαράκι της, για να τα ξεπεράσουμε. 

Dear My Anxiety / Stef (@dearmyanxiety)

Η ίδια δεν είναι επαγγελματίας σε θέματα ψυχικής υγείας. Ο λογαριασμός προέκυψε από τη δική της εμπειρία με αυτά και στην ουσία κάθε δημοσίευση απευθύνεται είτε στον ίδιο της τον εαυτό, είτε στην αγχώδη διαταραχή της.

Ευαγγέλου Εύα, Ψυχολόγος MSc (@psychotherapy_world)

Αν τα infographics και τα χρώματα είναι συνδυασμός, που λατρεύεις πρέπει να την ακολουθήσεις. Η ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία και τρέχουσα εκπαίδευση στην γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, έχει γεμίσει με αυτά τον λογαριασμό της, για να βοηθήσει όσο περισσότερο γίνεται διαδικτυακά την ψυχολογία και την ψυχική μας υγεία. 

Whitner Goodman LMFT (@sitwithwhit)

Είναι ψυχοθεραπεύτρια και έχει κυριολεκτικά γράψει βιβλίο σχετικά με την τοξική θετικότητα. Στο Instagram της δεν μιλάει μόνο γι’ αυτήν, βέβαια, αλλά για πολλά διαφορετικά θέματα ψυχικής υγείας, επικεντρωμένη συχνά σε πιο ειδικές περιπτώσεις, όπως τα άτομα που έχουν μεγαλώσει σε τοξικές οικογένειες ή που έχουν κακή σχέση με το σώμα τους.

Psychology Blog (@psych.blog_)

Φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, η δημιουργός αυτού του Instagram συχνά δεν περιορίζεται στο να μιλήσει γενικά για θέματα ψυχικής υγείας. Βλέπουμε τις δημοσιεύσεις του να εστιάζουν συχνά σε συγκεκριμένες διαταραχές και ψυχικές νόσους, αλλά και σε θέματα σχετικά με το τραύμα. Όλα μέσα από infographics. 

Miss Mental Kim (@miss_mental0)

Το Instagram αυτό είναι γεμάτο με πολύχρωμα illustrations και infographics γύρω από θέματα ψυχικής υγείας. Συχνά εστιάζει στην ενδυνάμωση και την προώθηση αντικειμενικών πληροφοριών, ενώ πιο σπάνια μοιράζεται και συμπεράσματα από τη δική της εμπειρία με την ψυχική υγεία. 


Υ.Γ. Κανένας λογαριασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επίσκεψη σε έναν πιστοποιημένο ψυχοθεραπευτή. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!