Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι κάποια πράγματα, όπως οι επιχειρήσεις, είναι μόνο για άντρες; Και πόσες φορές έχεις αισθανθεί μία τεράστια ικανοποίηση, επειδή ως απάντηση έδωσες παραδείγματα γυναικών, που αποδεικνύουν πόσο μακριά από την αλήθεια είναι αυτή η άποψη; Τέτοιες γυναίκες βρήκαμε κι εμείς. Γυναίκες, που έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, έχουν ρίξει σε αυτές όλο το μεράκι, τη δημιουργικότητα και την αγάπη τους και έχουν πετύχει.

Αυτές τις γυναίκες ερχόμαστε τώρα να σου συστήσουμε. Όχι μόνο με τα δικά μας λόγια, αλλά και μέσα από τα δικά τους, καθώς μάς μιλάνε για το πώς ξεκίνησαν, τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς, τις χαρές που τους προσφέρει η επιχείρησή τους και τις συμβουλές που δίνουν σε όλες τις άλλες γυναίκες, που ονειρεύονται να κάνουν και αυτές το επόμενο βήμα και να δημιουργήσουν κάτι ολοδικό τους.

Μιρκέτα Βιδάλη – No Thinkin 

Αν έχεις αδυναμία στα 90s, τότε θα λατρέψεις τη No Thinkin, μία εταιρεία ρούχων, με κομμάτια σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένα από εκείνη τη δεκαετία. Παράλληλα, θα την αγαπήσεις για το ενδιαφέρον της ως προς το περιβάλλον, τα εργατικά δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και -φυσικά- τον ενθουσιασμό του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Η Μιρκέτα Βιδάλη φρόντισε να δημιουργήσει ένα brand μακριά από τη φιλοσοφία του fast fashion, με την Ελλάδα να αποτελεί χώρα σχεδιασμού και παραγωγής και με ένα τρομερά fun στιλ.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση;  

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν στην προσπάθεια μου να βρω το ιδανικό τζιν για εμένα, ανακάλυψα πως δεν υπήρχε! Είχα από μικρή έντονη προσωπικότητα και ήθελα αυτό να βγαίνει και στα outfit μου. Έτσι, εκείνη τη περίοδο, απογοητευμένη από τις επιλογές που είχα από την ελληνική αγορά ως προς το “τζιν με προσωπικότητα” που έψαχνα,  αποφάσισα να αγοράσω κάποια vintage κομμάτια, να τα μεταποιήσω και να τα διακοσμήσω μόνη μου μέσα στο εφηβικό μου δωμάτιο. Ε, αυτό ήταν! Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Marketing, αποφάσισα να δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία που θα εξειδικευόταν στη κατασκευή denim ενδυμάτων. Έτσι γεννήθηκε η No Thinkin 

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει; 

Οι δυσκολίες ξεκίνησαν από την αρχή και πλέον έχω εξοικειωθεί με την ιδέα πως πάντα θα υπάρχουν! Όταν άνοιξα την εταιρεία, το budget μου ήταν εξαιρετικά χαμηλό, ενώ η έδρα της για δύο χρόνια ήταν η εφηβική μου κρεβατοκάμαρα! Επικρατούσε ένα χάος, αλλά εγώ ήμουν  αφοσιωμένη στο όνειρο μου. Γενικά, η όλη διαδικασία παραγωγής ρούχων και ειδικότερα denim ενδυμάτων στη Ελλάδα, εμπεριέχει αρκετές δυσκολίες. Όμως όλα είναι διαχειρίσιμα εφόσον υπάρχει πείσμα και υπομονή.  

Ποιες είναι οι χαρές που σου προσφέρει; 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βλέπεις ένα μικρό “μωρό” να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο για να μπορεί να “παίξει” και περισσότερα άτομα να συμβάλλουν για την ανάπτυξη του! Κάπως έτσι τα γραφεία της No Thinkin στεγάζονται σήμερα στη Γλυφάδα σε ένα όμορφο cozy περιβάλλον, αποτελούμενο από τέσσερις γυναίκες που εργάζονται καθημερινά μαζί μου συντελώντας μια σούπερ δυναμική ομάδα! Επίσης, δεν κρατιέμαι να αναφέρω την χαρά που με διακατέχει ειδικότερα αυτή τη στιγμή, καθώς μόλις λανσαρίστηκε η νέα μας ιστοσελίδα και η νέα μας συλλογή! Ένα project που εργαστήκαμε όλοι πολύ σκληρά! Θα χαρώ όσοι διαβάζουν τώρα να μπουν να τη δουν και να μου στείλουν τις εντυπώσεις τους! 

Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Αρκετά συχνά επικοινωνώ με κοπέλες που σκέφτονται να κάνουν ένα επιχειρηματικό ξεκίνημα και με ρωτάνε τα βήματα κα τις δυσκολίες, ενώ μου αναφέρουν τους ενδοιασμούς τους. Γι’ αυτό το λόγο, πριν 2 περίπου χρόνια πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας event LOVE. THINK. DO με στόχο να μεταλαμπαδεύσω στις No Thinkers, που παρευρέθηκαν, την έως τώρα γνώση και εμπειρία μου στο χώρο του επιχειρείν. Θα ακολουθήσει σίγουρα και επόμενο LOVE. THINK. DO event, σύντομα! Έως τότε, έχω να σας πω να έχετε αυτοπεποίθηση, να αγαπάτε τον εαυτό σας και να στηρίζετε τις επιλογές σας. Να αναγνωρίζετε τη δύναμη σας και να πιστεύετε πως για όλα είστε ικανοί και ικανές.  

Μπορείς να βρεις τη No Thinkin της Μιρκέτας Βιδάλη στο Instagram, στο Facebook και στην ιστοσελίδα της.

Αθηνά Αλεξιάδου & Μαριλένα Βαϊνανίδη – ThinkPig 

Είτε αποφασίσεις να κάνεις μία “βόλτα” στα προϊόντα του ThinkPig, είτε στο feed του στο Instagram, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα χαμόγελο θα σχηματιστεί στο πρόσωπό σου. Οι ατάκες της Αθηνάς Αλεξιάδου και της Μαριλένας Βαϊνανίδη είναι αστείες, έξυπνες και χαριτωμένες. Κι αν δεν βρεις έστω μία να ταυτιστείς, θα σοκαριστώ. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν εκδοθεί κιόλας. Προσωπική μου άποψη; Χρειάζεσαι στη ζωή σου τουλάχιστον ένα αντικείμενο να γράφει “Άι Σιχτίρ”. Δεν μάς νοιάζει αν είναι κούπα, scrunchie, μάσκα, σουβέρ ή νεσεσέρ.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση; 

Γνωριστήκαμε στις αρχές του 2015 σε μία φωτογράφιση στο εργαστήριο της Αθηνάς και, χωρίς να καταλάβουμε πώς, αρχίσαμε να στέλνουμε η μία στην άλλη χιουμοριστικά καδράκια που φτιάχναμε και σκεφτήκαμε: Μήπως ν’ αρχίσουμε να τα πουλάμε να δούμε πώς θα πάνε; Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πώς βρήκαμε το θάρρος και τη δύναμη να κάνουμε κάτι που θεωρητικά φαινόταν τόσο δύσκολο όσο και μάταιο. Και ευτυχώς δεν ήταν.  

Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει; 

Οι δυσκολίες ήταν πάντα κυρίως οικονομικές, καθώς δεν είχαμε καθόλου budget όταν ξεκινήσαμε, και κάναμε μικρές παραγγελίες υλικών γιατί τα χρήματά μας δεν έφταναν για κάτι παραπάνω. Ήταν δύσκολο να συντηρήσουμε τον εαυτό μας, πόσο μάλλον μια επιχείρηση. 

Αργότερα, όταν αρχίσαμε να πηγαίνουμε καλά, η βασική δυσκολία ήταν, κι εξακολουθεί να είναι, το μικρό κέρδος που έχουμε, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων το δίνουμε στο κράτος. Είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί μια νόμιμη επιχείρηση στην Ελλάδα. 

Ποιες είναι οι χαρές που σάς προσφέρει; 

Η μεγαλύτερη χαρά είναι η χαρά της δημιουργίας. Μπορούμε να ζούμε απ’ αυτό που μας αρέσει να κάνουμε, κι αυτό είναι τεράστιο κέρδος, γιατί δε μοιάζει με δουλειά. Επίσης, αν κάποιος έχει δουλέψει ως υπάλληλος, και μάλιστα με κακές συνθήκες, μπορεί ακόμα περισσότερο να εκτιμήσει το πόσο ευχάριστο είναι για την ποιότητα της ζωής να ξυπνάς το πρωί με χαρά για να πας στη δουλειά σου και να τη ρυθμίζεις όπως θέλεις εσύ, χωρίς να στο επιβάλλει κανείς. 

Τι συμβουλή θα δίνατε σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Καταρχάς να είναι διατεθειμένες να περάσουν δύσκολα, κυρίως οικονομικά. Να κάνουν μεθοδική οργάνωση σε όλους τους τομείς, από τη λειτουργικότητα και την αισθητική του brand τους μέχρι και το τελευταίο post στα social. Να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα brands που θαυμάζουν για να μαθαίνουν απ’ αυτά, να ρωτάνε ειδικούς στον κάθε τομέα, να ενημερώνονται καθημερινά για το τι γίνεται τριγύρω, να έχουν υπομονή και να είναι αποφασισμένες να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους εκεί. 

Μπορείς να βρεις το ThinkPig της Αθηνάς Αλεξιάδου & της Μαριλένας Βαϊνανίδη στο Instagram, στο Facebook και στην ιστοσελίδα του.

Νικολέττα Στρελτσόβα – Anthophile Vintage 

Το Anthophile Vintage της Νικολέττας Στρελτσόβα έχει μόλις μερικούς μήνες ζωής, κι όμως έχει ήδη μπει στις καρδιές μας. Ίσως φταίει ότι “μιλάει” σε μία πιο ρομαντική πλευρά του εαυτού μας και κάθε κομμάτι φαίνεται ότι είναι προσεχτικά επιλεγμένο. Και πράγματι είναι, με τη Νικολέττα να έχει διαλέξει αποκλειστικά κομμάτια με τη δική της λουλουδάτη αισθητική.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση; 

Το Anthophile Vintage ξεκίνησε με έναν υπέρτατο αυθορμητισμό και με μια εσωτερική ανάγκη για αλλαγή. Ήθελα πολλά χρόνια να δημιουργήσω κάτι δικό μου και ως έναυσμα υπήρξε η αγάπη μου προς την φύση αλλά και τα vintage ρούχα. Μια μέρα του Οκτωβρίου πήρα την απόφαση να ξεκινήσω το Anthophile και μέσα σε πέντε ημέρες βρισκόμουν στην Αγγλία τρέχοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ με μια βαλίτσα στο χέρι, ψάχνοντας τα πιο ιδιαίτερα vintage ρούχα. Γιατί Αγγλία; Απλή διαίσθηση. 

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει;  

Μία από τις βασικότερες δυσκολίες είναι η αναζήτηση vintage ρούχων που να μην έχουν υποστεί κάποια φθορά μέσα στον χρόνο. Όσο πιο πίσω πας σε δεκαετίες, τόσο πιο πιθανό είναι το ρούχο να μην βρίσκεται σε τέλεια κατάσταση. Στην περίπτωση μου, το γεγονός ότι ψάχνω ένα-ένα τα ρούχα που θα φέρω και δεν επιλέγω το vintage wholesale, με βοηθάει ώστε να αποφύγω τον κίνδυνο που ανέφερα.  

Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφέρω τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει ο Covid. Δυστυχώς, από το ξεκίνημα μου έχω κλειστεί σε ένα στούντιο, βγάζοντας φωτογραφίες τα ρούχα και προσπαθώντας να βάλω μια έξτρα πινελιά δημιουργικότητας, αλλά για μένα προσωπικά είναι δύσκολο. Ανυπομονώ να βγω στην φύση και να αντλήσω όση έμπνευση είναι δυνατόν. 

Ποιες είναι οι χαρές που σου προσφέρει; 

Ξεκινώντας το Anthophile τον Δεκέμβρη του 2020 δεν περίμενα ότι μπορεί να μου δώσει τόση απερίγραπτη χαρά. Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κατάλαβα ότι έφερα ένα κύμα vintage και floral ρομαντισμού που έλειπε απ΄ την ελληνική αγορά. Έχω λάβει πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από κόσμο που θαυμάζει τη δουλειά μου και, όταν απαντάω σε αυτά, πολύ συχνά κάποιος θα με δει να έχω βουρκώσει από την χαρά μου. Επίσης, με χαροποιεί, αλλά και με ιντριγκάρει ταυτόχρονα όταν κάποια πελάτισσα ψάχνει έναν συγκεκριμένο τύπο vintage ρούχου και μπορώ να την βοηθήσω σε αυτό. Αυτό είναι το καλύτερο μου. 

Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Να μην το σκέφτονται πολύ. Να κάνουν μια μελέτη πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση που επιθυμούν, αλλά να μην παγιδευτούν στην υπερανάλυση. Αυτό μόνο δημιουργεί φόβο και αδράνεια. Επίσης, να μην επηρεάζονται από το τι θα πει ο κόσμος. Το ξέρω πως το λένε πολλοί, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια. Προερχόμενη από περιβάλλοντα από τα οποία έχω υποστεί έντονη κριτική για το στυλ μου, δημιουργώντας το Anthophile Vintage έκανα μια μεγάλη προσωπική υπέρβαση και είπα ως εδώ. Ξέρω ποια είμαι, πιστεύω στον εαυτό μου και θα δημιουργήσω κάτι όμορφο και μοναδικό. 

Όπου τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως σημαντικός παράγοντας στο να τα καταφέρω έπαιξε η μητέρα μου, καθώς βοηθάει πολύ στο τελικό αποτέλεσμα που βλέπει ο κόσμος. 

Μπορείς να βρεις το Anthophile Vintage της Νικολέττας Στρελτσόβα στο Instagram και στο Depop.

Ειρήνη Βιτώρου – Κουμπάκι 

Αν με ρωτάς, είναι σχεδόν αδύνατο να μπεις στο Κουμπάκι και να μην βρεις κάτι, με το οποίο θα ταυτιστείς απόλυτα. Η Ειρήνη Βιτώρου έχει γεμίσει tank tops, t-shirts, φούτερ, κούπες, καρφίτσες και τσάντες με υπέροχα σχέδια και έξυπνα και αστεία λογοπαίγνια ή φράσεις. Έχω πολλά αγαπημένα. Αν πρέπει, όμως, να διαλέξω ένα, τότε θα διαλέξω δύο: “Και τα κουλ τυπάκια χαβ φίλινγκς μπρο” και “Είσαι στο σημείο της ταινίας πριν τα καταφέρεις”.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση; 

Είναι 2014, είμαι 29 ετών, δεν έχω δουλειά, έχω αποφασίσει ότι θέλω να κάνω κάτι δημιουργικό στη ζωή μου και αφού έχω δουλέψει σε διάφορους τομείς σχετικούς με την τέχνη, σκέφτομαι πως ίσως είναι η ώρα να κάνω κάτι δικό μου. Έχω κάποια χρήματα στην άκρη, έναν παιδικό φίλο λογιστή να μου πει δύο κουβέντες στο τι να κάνω και μέχρι πού με παίρνει για αρχή, είχα και έχω άγνοια κινδύνου με τα λογιστικά, και δύο τρομερά υποστηρικτικούς γονείς έτοιμους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Και φίλους. Και τύχη. Και αστερόσκονη. Και βρήκαμε χώρο μια μέρα του Ιούνη και ήταν το πιο diy μαγαζί με το πιο low budget ever. Τα κάναμε όλα μόνοι μας, άνοιξε και είχε τρία έπιπλα όλα κι όλα, αλλά με τον καιρό η ίδια η επιχείρηση σου δείχνει τι έχει ανάγκη, πώς πρέπει να προχωρήσει, ποια είναι τα επόμενα βήματα. Αρκεί να την ακούσεις και να έχεις το θάρρος να κάνεις το επόμενο βήμα. 

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει; 

Οϊμέ! Βασικά συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μπορεί να σε δυσκολέψουν που δεν τους είχες υπολογίσει. Π.χ βρέχει μια μέρα καταρρακτωδώς; Είναι μια μέρα που δε θα έχει κόσμο στο μαγαζί. Έχουν παρκάρει μπροστά στην είσοδο; Νταμν, δεν βλέπουν την βιτρίνα σου! Υπάρχουν δημιουργοί που μοιάζουν οι δουλειές σας; Έχεις το άγχος μην αντιγράψεις και αντιγραφείς. Πηγαίνει καλά η επιχείρησή σου; Μια πανδημία για αλλαγή, τι λες κι εσύ;  

Αλλά έχω καταλήξει πως όλα αυτά αν υπάρχει καλή διάθεση λύνονται. Μετά την βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο, βάζεις σλόγκαν ψηλά στη βιτρίνα για να τραβήξεις την προσοχή, ο καθένας μας είναι διαφορετικός κ ακόμα κ αν έχουμε ίδια θεματική αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης, πανδημία είναι θα περάσει! Όλα όσα υπολογίζεις θα συμβούν και ακόμα περισσότερα. Θέλει γερό στομάχι, εμπιστοσύνη και αγάπη σ’ αυτό που κάνεις και να εστιάζεις στη δουλειά σου. Και ψυχοθεραπεία, πολλή ψυχοθεραπεία! 

Ποιες είναι οι χαρές που σου προσφέρει; 

Είναι μέρες που λες “γιατί το κάνω όλο αυτό;”. Γιατί κακά τα ψέματα αφιερώνεις τη ζωή σου εδώ, έτσι; Και εκείνες τις μέρες συνήθως κάτι μαγικό γίνεται. Παίρνεις ένα μήνυμα στα social από κάποιον άνθρωπο που σου λέει ότι χάρηκε με την παραγγελία του, ταυτίστηκε με κάτι που ανέβασες, μοιράζεται κάτι προσωπικό μαζί σου ή, όταν ακόμα ερχόταν κόσμος στο μαγαζί, τα ωραία εκείνα χρόνια, έρχονταν άνθρωποι και άφηναν σημειωματάκια ή μου έφερναν δώρα “έτσι για το ευχαριστώ” και χτίζαμε σχέσεις. Έχω γνωρίσει φίλους αγαπημένους μέσα απ’ το μαγαζί και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Οι σχέσεις που δημιουργούνται με τους πελάτες δεν είναι σχέσεις απρόσωπες. Είναι σχέσεις εμπιστοσύνης, σχέσεις ανθρώπινες και αυτό ήταν και είναι κομβικός στόχος απ’ την αρχή. Να ενώνει ανθρώπους. Κάτι σαν το Πάμε Πακέτο με μπλουζάκια φάση. 

Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Κορίτσια, αν είναι το όνειρό σας να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση, πάρτε μια βαθιά ανάσα, πολλές βιταμίνες, καλό λογιστή, οπλιστείτε με υπομονή κι επιμονή και τη μέρα που το πάρετε απόφαση, πάρτε και μια γλάστρα. Φυτέψτε μέσα έναν σπόρο και φροντίστε το μέρα με τη μέρα, έτσι θα κάνετε και για την επιχείρησή σας. Τίποτα δε θα γίνει σε μία μέρα, μπορεί να χρειαστεί να μην ποτίζετε το φυτό σας πολύ, μπορεί να θέλει φως, μπορεί να μη θέλει τόσο, θα σου δείξει αυτό τι θέλει, απλά άκουσέ το, είναι δικό σου, είναι μαζί σου, είναι μέρος σου. Καλή επιτυχία και καλή μας άνοιξη! Την χρειαζόμαστε! 

Μπορείς να βρεις το Κουμπάκι της Ειρήνης Βιτώρου στο Instagram και στο Facebook.

Μαγδαληνή Κλειώ Ευταξιοπούλου – m.k.e textiles 

Τα σχέδια της Μαγδαληνής Κλειώς Ευταξιοπούλου είναι αφαιρετικά, γεμάτα με πολύπλοκους συδνυασμούς και έχουν πάντα να πουν μία ιστορία. Φουλάρια, clutches, pouches, πετσέτες θαλάσσης, τσάντες και πλέον και μάσκες δημιουργούν συλλογές με βασικές πηγές έμπνευσης την αρχιτεκτονική και τη φύση της Ελλάδας, την θάλασσα και την στεριά. Άλλωτε με πολύχρωμους και άλλωτε με ασπρόμαυρους συνδυασμούς, που “κουμπώνουν” σε ελληνικό μετάξι, βαμβάκι και πολυεστερικό.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση; 

Το brand m.k.e ιδρύθηκε το 2014 με την επιστροφή μου στην Ελλάδα από τις σπουδές στον τομέα του Textile Design που έλαβα στο Edinburgh College of Art του University of Edinburgh.  

Το πάθος μου για το σχέδιο και ο ενθουσιασμός μου για τη μεταξοτυπία στο ύφασμα έφερε την οργανική δημιουργία του m.k.e, ενός brand γεμάτο patterns, το οποίο ειδικεύεται σε limited edition μεταξωτά φουλάρια και unisex αξεσουάρ. 

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει;  

Θεωρώ ότι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετώπισα στα αρχικά στάδια της δημιουργίας του brand ήταν να βρω προμηθευτές για τα υλικά των συλλογών μου και στη συνέχεια να χτίσω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μου. 

Η οικονομική δυσχέρεια των τελευταίων ετών, αλλά και η έναρξη της πανδημίας έχει φέρει επιπλέον αντιξοότητες στην ολοκλήρωση των συλλογών και το να καταφέρω να παραμείνω δημιουργική/παραγωγική εν μέσω αυτών των συνθηκών είναι ένα προσωπικό challenge. Στόχος μου μέσω του brand είναι να προσφέρω στην αγορά προϊόντα τα οποία μπορεί ναι μεν να μην είναι είδη πρώτης ανάγκης, αλλά φέρνουν χαρά σε αυτόν/ή που τα αγοράζει και τα χρησιμοποιεί. Είναι αισιόδοξο και ελπιδοφόρο όταν ο καταναλωτής επιλέγει τα νέα ελληνικά brands για τις αγορές του και επενδύει συνειδητά/συστηματικά σε αυτά.  

Ποιες είναι οι χαρές που σου προσφέρει;  

Θεωρώ ότι ένα τέτοιο επάγγελμα όσες δυσκολίες και να έχει, πάντα θα σου φέρνει χαρές. Από μικρές μέχρι μεγάλες. 

Η χαρά μπορεί να ξεκινάει από το να βλέπεις ένα αρχικό σχέδιο σου να παίρνει μορφή και να καταλήγει σε ένα τελικό προϊόν, μέχρι να δεις την collection σου στην βιτρίνα κάποιου μαγαζιού, είτε να γραφτεί κάποιο άρθρο για σένα και το project σου σε κάποιο περιοδικό. 

Όμως για μένα η μεγαλύτερη χαρά είναι όταν καταφέρνω να μεταφέρω την αγάπη μου και την ενέργεια μου για την δουλειά μου σε ανθρώπους που δεν με γνωρίζουν ώστε να αρχίσουν σιγά σιγά να κατανοούν περισσότερο αυτό που κάνω και να το εκτιμούν.  

Η υποστήριξη και η αλληλοεκτίμηση είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που με ωθούν στη δημιουργία της κάθε collection 

Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Με βάση τις δυσκολίες που προανέφερα, θα έλεγα ότι βασικό βήμα είναι να χτίσουν σωστές βάσεις με τους συνεργάτες τους και να είναι ψύχραιμες στις δυσκολίες ή αναποδιές που μπορεί να προκύψουν ειδικά στο ξεκίνημά τους. Επίσης να παίρνουν ρίσκα και να τολμούν παρόλα τα λάθη, διότι μέσα από τα λάθη θα μάθουν περισσότερα. 

Φυσικά μέσα στις συμβουλές που θα έδινα είναι να αγαπούν και να πιστεύουν στη δουλειά τους, να λαμβάνουν υπόψιν το feedback που παίρνουν και να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που θα τους “σπρώχνουν” για το καλύτερο αποτέλεσμα.  

Μπορείς να βρεις το m.k.e textiles της Μαγδαληνής Κλειώς Ευταξιοπούλου στο Instagram, στο Facebook και στην ιστοσελίδα του.

Ελίνα Κακούρου – Kakuru  

Κάθε συλλογή της Ελίνας Κακούρου για το brand της, Kakuru, είναι κυριολεκτικά ξεχωριστή. Διαφορετικά συναισθήματα, διαφορετικά υλικά και διαφορετικές πηγές έμπνευσης. Σταθερός κοινός παρονομαστής κάθε δημιουργίας; Η μοναδική αισθητική των κοσμημάτων της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση. Είτε μιλάμε για δαχτυλίδια, είτε για βραχιόλια, είτε για σκουλαρίκια, είτε για καρφίτσες, είτε για κολιέ, είτε -αυτή την περίοδο- για μαρτάκια.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση; 

Το κατάστημα και εργαστήρι με το brand KAKURU άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2018. Με το κόσμημα πήρα την απόφαση να ασχοληθώ full time το 2013, τότε που, μαζί με την σχολή αργυροχρυσοχοΐας, έκανα και την πρακτική μου σε χυτήριο κοσμημάτων. Σιγά σιγά ξεκίνησα να δημιουργώ τα δικά μου κοσμήματα και να τα εκθέτω σε εκθέσεις του εξωτερικού.

Συνέχισα να εργάζομαι σε άλλα εργαστήρια, όμως γρήγορα κατάλαβα ότι αν δεν αφοσιωνόμουν 100% σε αυτό που ήθελα να δημιουργήσω, δεν θα είχα ποτέ το αποτέλεσμα που ονειρευόμουν. Έτσι άρχισα να προετοιμάζω το brand και αποφάσισα ότι χρειαζόταν ένα σπίτι να το φιλοξενήσει, γιατί μέχρι εκείνη την στιγμή φίλοι μου παραχωρούσαν τον χώρο τους για να κατασκευάζω τα κοσμήματά μου. Το όνειρό μου άρχισε σταδιακά να πραγματοποιείται και σήμερα, τρία χρόνια μετά, βρισκόμαστε στην οδό Πετράκη, όπου κατασκευάζουμε και παρουσιάζουμε τα κοσμήματα μας. 

Τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει; 

Οι δυσκολίες όταν θέλεις να δημιουργήσεις μια δική σου επιχείρηση ξεκινούν και μόνο με την σκέψη. Ευτυχώς όμως πάντα βρίσκεται ο τρόπος να τις αντιμετωπίσεις. Τις περισσότερες δυσκολίες τις έχουμε ζήσει αυτό το διάστημα της πανδημίας, μιας και είμαστε νέα επιχείρηση. Η προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, εβδομάδα με την εβδομάδα, το να βρεθεί τρόπος να υπάρχει ένα πλάνο, ή δύο-τρία, ώστε να ρυθμίσουμε σωστά την παραγωγή μας και τα νέα μας σχέδια, να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων που ήταν ένα ιδιαίτερο απαιτητικό διάστημα, είναι μόνο μερικά από αυτά που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το δυσκολότερο πάντως παραμένει το να διατηρούμε, παρά τις έντονες καταστάσεις, μια θετική ψυχολογία ώστε να ξεπερνάμε ό,τι έρχεται μπροστά μας και να συνεχίζουμε να κάνουμε με το ίδιο πάθος αυτό που αγαπάμε!  

Ποιες είναι οι χαρές που σου προσφέρει;  

Οι χαρές είναι πάρα πολλές και είναι αυτές που μας επαναφέρουν όταν υπάρχουν δύσκολες στιγμές. Παρά τη δύσκολη χρονιά η πίστη μας σε αυτό που κάνουμε αλλά και η συνεχόμενη δουλειά μας, δημιούργησε τις συνθήκες ώστε πολλοί άνθρωποι να μας γνωρίσουν αλλά και να μας στηρίξουν με κάθε τρόπο. Είτε με κάποια αγορά τους, είτε με ένα τηλέφωνο για να μας ευχαριστήσουν για την εξυπηρέτηση, είτε με ένα μήνυμα για να μας πουν πόσο αγαπούν τα κοσμήματά μας, και αυτό μας γεμίζει χαρά.

Αυτή η επαφή και η ανταλλαγή συναισθημάτων είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να σου προσφέρει αυτή η “δουλειά”. Το να σου πει κάποιος/κάποια το πόσο τον εκφράζει αυτό που φοράει, το τι του θυμίζει, ότι θέλει να το κάνει δώρο σε κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, αυτά είναι που με γεμίζουν και με κάνουν περήφανη ώστε να συνεχίζω. Από εκεί και πέρα η δημιουργία ενός κοσμήματος ή μιας συλλογής είναι από μόνο του μια διαδικασία κατά την οποία μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και δεν σταματάς να αναζητάς το μέσα σου. Ίσως είναι και ο βασικός λόγος που με έκανε να θέλω να ασχοληθώ με αυτό τον χώρο. 

Τι συμβουλή θα έδινες σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Θα έλεγα να κάνουν αυτό που αγαπούν με όλη τους την καρδιά έχοντας ένα πλάνο, άλλα κυρίως να βασιστούν στην ψυχή και στο στομάχι τους! Δεν κάνεις ομελέτα, αν δεν σπάσεις αβγά! Θα τις προέτρεπα να σπάσουν τα αβγά χωρίς να σκέφτονται πάρα πολύ το αποτέλεσμα. Δεν είναι εύκολο αλλά όταν θα βρουν τις δυσκολίες, θα βρεθεί και ο τρόπος για να τις αντιμετωπίσουν. Ό,τι και αν τις κρατάει να το αποτινάξουν γρήγορα από πάνω τους και να πέσουν με τα μούτρα σε αυτό που κάνει το μέσα τους να χαμογελά. Μπορεί να βγει, μπορεί και να μην βγει. Γι’ αυτές, όμως, πραγματικά θα έχει εκπληρωθεί ένα όνειρο! 

Μπορείς να βρεις το Kakuru της Ελίνας Κακούρου στο Instagram, στο Facebook και στην ιστοσελίδα του.

Αλεξάνδρα Μυλωνά & Αλεξάνδρα Δεσποτίδου – Alessandra Sandals 

Το brand Alessandra Sandals είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, δημιουργημένη από δύο ξαδέρφες, την Αλεξάνδρα Μυλωνά και την Αλεξάνδρα Δεσποτίδου. “Γεννήθηκε” το 2014 και από τότε κάθε καλοκαίρι ανυπομονούμε για τα νέα κομμάτια που θα φέρει στις ζωές μας. Κάθε νέο ζευγάρι σανδάλια είναι μοναδικό, με πηγή έμπνευσης διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, όπως ο Μπάλος στην Κρήτη και η Ελίντα στη Χίο. Βασικό κοινό στοιχείο όλων τους; Είναι χειροποίητα, δερμάτινα και κατασκευασμένα βάσει παραδοσιακών τεχνικών.

Πώς ξεκίνησε η επιχείρηση; 

Έχοντας σαν βάση και πηγή έμπνευσης την οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με το χώρο του υποδήματος εδώ και τέσσερις δεκαετίες, θελήσαμε να το εξελίξουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας brand.  

Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει; 

Οι δυσκολίες είναι αρκετές, ειδικά στην αρχή και αν λάβουμε υπόψιν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όταν όμως υπάρχει αγάπη, επιμονή και πίστη σε αυτό που κάνεις τότε βρίσκεις και το κίνητρο για να συνεχίσεις και να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο. 

Ποιες είναι οι χαρές που σάς προσφέρει; 

Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι η δημιουργικότητα που μας χαρίζει η δουλειά που κάνουμε. Το να ψάχνεις και να ανακαλύπτεις συνέχεια νέα πράγματα είναι κάτι που σε κρατάει σε εγρήγορση και αυτή είναι και η μαγεία. Κατ’ επέκταση η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου είναι η κινητήριος δύναμή μας.  

Τι συμβουλή θα δίνατε σε άλλες κοπέλες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση; 

Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις κάτι σήμερα και ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Το μόνο σίγουρο όμως είναι τα νέα παιδιά να μη φοβηθούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Το πιο σημαντικό  στην πορεία που θα έχει κάποιος είναι το πόσο πολύ το θέλει και το πιστεύει. 

Μπορείς να βρεις το Alessandra Sandals της Αλεξάνδρας Μυλωνά & της Αλεξάνδρας Δεσποτίδου στο Instagram, στο Facebook και στην ιστοσελίδα του.