Toν Μάρτη του 2019 είδαμε στο TikTok ένα από τα πρώτα workout challenges να απογειώνεται και να γίνεται viral. O λόγος για το 75 Hard Challenge, ένα “πρόγραμμα ψυχικής ενδυνάμωσης” όπως το ονόμασε ο δημιουργός του, Andy Frisella. Ο διάσημος πλέον συγγραφέας, ομιλητής και επιχειρηματίας, ξεκίνησε το συγκεκριμένο trend με ένα μακροσκελές blog post στην ιστοσελίδα του, στο οποίο μας ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται για ένα απλό πρόγραμμα άσκησης αλλά με λίγα λόγια υπόσχεται “να αλλάξει την ζωή σας, ξεκινώντας από μέσα”.

Με όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα λόγια, όλοι θα αναρωτιόμασταν τι ακριβώς πρέπει να κάνεις για να καταφέρεις αυτή την τρομερή αλλαγή. Ορίστε οι κανόνες του Frisella για το 75 Hard Challenge, όσα χρειάζεται να κάνεις κάθε μέρα δηλαδή:

“Ακολούθησε πιστά μια δίαιτα.

Κάνε 45 λεπτά γυμναστική δυο φορές την ημέρα.

Πίνε 4 λίτρα νερό την ημέρα.

Διάβασε 10 σελίδες από ένα βιβλίο (εκτός μυθιστορημάτων) κάθε μέρα.

Κάνε κρύο ντους για πέντε λεπτά.

Κράτα φωτογραφίες από την καθημερινή σου πρόοδο.

Κάνε άλλα πράγματα όπως μια καλή πράξη.”

@thearaveendran

day 1 ✅ 75 Hard Challenge, wish me luck 🤧 #75hard #75hardchallenge #fitness #fyp #foryoupage

♬ original sound – Rylee Jade

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμάς μας ακούγεται από καταπιεστικό ως μη ρεαλιστικό όλο αυτό το πρόγραμμα, τόσο από θέμα χρόνου (που για όποιον δουλεύει σίγουρα δεν φτάνει) όσο και από πλευράς βιωσιμότητας (για να μην σχολιάσουμε την λέξη “δίαιτα” που φιγουράρει πάνω πάνω και όλοι ξέρουμε πλέον πως είναι κάτι τοξικό). Στον αντίποδα λοιπόν αυτής της πρόκλησης, την οποία παρεπιπτόντως από την άνοδό της πολλοί ειδική έχουν χαρακτηρίσει μη ασφαλή, έρχεται τώρα μια νέα, πιο ωραία και το σημαντικότερο πιο ρεαλιστική.

Μιλάμε για το νέο trend του TikTok με όνομα 75 Soft Challenge, η οποία έχει την ίδια βάση, αλλά πολύ πιο ήπιες “απαιτήσεις”. Συγκεκριμένα, πρόκειται πάλι για μια πρόκληση που διαρκεί για 75 ημέρες, όμως οι “κανόνες” της είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς. Τι ακριβώς προϋποθέτει;

1. Φάε υγιεινά και πιες αλκοόλ μόνο σε ειδικές περιστάσεις.

2. Κάνε γυμναστική για 45 λεπτά την ημέρα. Μια φορά την εβδομάδα μην γυμναστείς καθόλου.

3. Πιες τρια λίτρα νερό την ημέρα.

4. Διάβασε 10 σελίδες την ημέρα από οποιοδήποτε βιβλίο.

@stephengfitness

75 soft let’s be having you #75soft #fitness #workout #75hard #fyp

♬ Deceptacon – LE TIGRE & Various Artists

Πιο νορμάλ; Σίγουρα. Πιο ρεαλιστικό; Οπωσδήποτε. Αυτό βέβαια ισχύει μόνο για όσους έχουν μια υγιή σχέση με το σώμα τους, το φαγητό και την γυμναστική. Ο λόγος είναι απλός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οποιοδήποτε challenge έχει τόσο συγκεκριμένους κανόνες, για τόσο ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν είναι ακριβώς ασφαλές για όσους στο παρελθόν έχουν παρατηρήσει εμμονική προσκόλληση σε τέτοιου είδους ρουτίνες. Αν λοιπόν θέλετε ένα κίνητρο για να γυμναστείτε και γενικά να ξεκινήσετε το 2022 με έναν πιο υγιή τρόπο, το 75 Soft Challenge είναι μια καλή ευκαιρία, και είναι οπωσδήποτε καλύτερο από το 75 Hard Challenge (του οποίου ο δημιουργός να τονίσουμε πως δεν είναι ούτε διατροφολόγος ούτε γυμναστής). Αν όμως αναγνωρίζετε στον εαυτό σας την παραπάνω περιγραφή (λίγο ή περισσότερο) καλύτερα να μείνετε μακριά από τέτοια challenges, και αν θέλετε να στραφείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ολιστικά, απευθυνθείτε καλύτερα στους ειδικούς.

Flexible Woman Doing Yoga at Home

Ένα είναι το σίγουρο, οι υπερβολικοί περιορισμοί και οι κανόνες που “ελέγχουν” από το πιάτο μας μέχρι το τι είδους βιβλίο θα διαβάσουμε, μάλλον δεν κάνουν καλό σε κανέναν. Και είναι πολύ πιθανό να τριγγάρουν ανθρώπους που έχουν την ανάγκη του ελέγχου, με τον λάθος τρόπο. Ίσως το πιο υγιές είναι να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, και να τις ικανοποιούμε όσο καλύτερα μπορούμε, σύμφωνα πάντα με την δική μας πραγματικότητα.

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!