Αν και τα αρώματα ή τα αποσμητικά μας δίνουν συνήθως μια ωραία μυρωδιά, η πραγματικές οσμές του ανθρώπινου σώματος σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν λουλούδια ή πράσινα λιβάδια. Όλοι μας ιδρώνουμε, λιγότερο ή περισσότερο και όλοι, μα όλοι μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που δεν θα μυρίζουμε τόσο ωραία. Μια ιδιαίτερα άσκημη ή ασυνήθιστη σωματική οσμή όμως, μπορεί να είναι ένδειξη μιας ασθένειας ή να αποκαλύπτει κάποια προσωπική μας συνήθεια που κάνει το σώμα να μυρίζει με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Η πληροφορία της ημέρας όμως είναι ότι ο ίδιος ο ιδρώτας είναι άοσμος. Τι προκαλεί λοιπόν την κακοσμία; Ο ιδρώτας μας είναι πλούσιος σε λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά ταΐζουν τα βακτήρια του δέρματος που τα διασπούν και κάπως έτσι δημιουργούνται οι διάφορες σωματικές οσμές. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι γύρω μας που έχουν μόνιμα κάποια κακοσμία, άσχετα αν είναι πολύ ιδρωμένοι ή όχι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Αν σου συμβαίνει κι εσένα, ας δούμε μερικές αιτίες της άσκημης σωματική μυρωδιάς.

Έχεις άγχος

Όπως είναι γνωστό, έχουμε δύο τύπους ιδρωτοποιών αδένων: τους εκκριτικούς και τους αποκρινείς. Οι εκκριτικοί δίνουν τον ιδρώτα που χρειαζόμαστε για να δροσιστούμε και αυτός είναι κυρίως νερό. Ο ιδρώτας των αποκρινών αδένων εκκρίνεται όταν είμαστε ταραγμένοι ή έχουμε άγχος και είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνουν τα βακτήρια το πάρτι της ζωής τους. Αν λοιπόν καταλάβεις ότι μυρίζεις άσκημα μετά από ένα δύσκολο meeting στην δουλειά, τότε δεν φταις σε κάτι, απλά αγχώθηκες αρκετά.

Τρως συγκεκριμένα φαγητά και πίνεις αλκοόλ

Έχεις ακούσει τον όρο “booze sweat”; Αν όχι φαντάζεσαι περί τίνος πρόκειται. Είναι η μυρωδιά που προκαλείται μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και βρίσκεται μέσα στα συμπτώματα του hangover. Κάποιες τροφές μπορούν να αλλάξουν την σωματική μας μυρωδιά επίσης και τέτοια είναι το μπρόκολο ή το κουνουπίδι, το λάχανο ή όσα λαχανικά περιέχουν αρκετό θείο που συσσωρεύεται στον ιδρώτα μας και μυρίζει. Οι ειδικοί λένε ότι μπορείς να μειώσεις αυτή την παρενέργεια βράζοντάς τα σε αλατισμένο νερό.

Ίσως να έχεις διαβήτη ή προβλήματα με το συκώτι και τα νεφρά

Όπως λένε οι ειδικοί, κάποιες μεταβολικές ανωμαλίες, όπως ο διαβήτης, μπορούν να αλλάξουν την σωματική οσμή ενός ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα τους δυσκολεύεται να διασπάσει την γλυκόζη στο αίμα και γι’ αυτό μπορεί να μυρίζει η αναπνοή τους ή ακόμα και ο ιδρώτας τους.

Υπάρχει επίσης η περίπτωση, ένα άτομο που έχει πρόβλημα με το συκώτι ή τα νεφρά να αντιμετωπίζει προβλήματα με την σωματική του οσμή, διότι η κακή τους λειτουργία αφήνει ουσίες να εκκρίνονται με τον ιδρώτα τους, που κανονικά δεν θα έπρεπε αν βρίσκονται εκεί, όπως είναι η ουρία ή η μεθυλική θειόλη. Οι ουσίες αυτές μυρίζουν με συγκεκριμένο τρόπο και μπορεί να βοηθήσουν τον γιατρό να εντοπίσει το πρόβλημα υγείας που μπορεί να υπάρχει. Γι’ αυτό δεν είναι άκυρη ιδέα να μιλήσουμε με τον γιατρό μας αν δούμε μια μόνιμη και έντονη αλλαγή στην σωματική μας οσμή.

Ίσως να έχεις ένα μεταβολικό σύνδρομο

Το σύνδρομο αυτό είναι σπάνιο και ονομάζεται τριμεθυλαμινοουρία. Πρόκειται για μια γενετική ανωμαλία που συνεπάγεται την έλλειψη ενός ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την διάσπαση της τριμεθυλαμίνης και έτσι αυτή συσσωρεύεται και βγαίνει από τους πόρους. Η μυρωδιά μοιάζει με ψαρίλα, δυστυχώς.

Μπορεί να έχεις πρόβλημα θυροειδούς

Υπάρχει μια πάθηση του θυροειδούς η οποία ονομάζεται νόσος του Graves και κάνει το σώμα να ιδρώνει περισσότερο και όπως γνωρίζουμε, περισσότερος ιδρώτας σημαίνει περισσότερες οσμές. Τα άτομα τα οποία πάσχουν από αυτήν έχουν ουσιαστικά έναν υπερενεργό θυροειδή και ιδρώνουν συνήθως, περισσότερο την νύχτα.

Παίρνεις κάποια φάρμακα

Το ότι ο ιδρώτας είναι ο κύριος υπαίτιος μιας κακής σωματικής οσμής είναι αδιαμφισβήτητο. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες που προκαλούν μεγαλύτερη εφίδρωση ως μια από τις παρενέργειές τους. Τέτοιες μπορεί να είναι κάποια αναλγητικά, κάποια αντικαταθλιπτικά, ορμονολογικές θεραπείες ή κάποια χάπια για την καρδιά.

Έχεις κάποια ορμονική δυσλειτουργία

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο που ιδρώνουμε, οπότε μια δυσλειτουργία των ορμονών ίσως να είναι ο λόγος που βρίσκουμε τον εαυτό μας ιδρωμένο πιο συχνά. Τέτοιες περίοδοι αλλαγών στις ορμόνες είναι η εφηβεία (είναι γνωστή η κακοσμία των εφήβων) και η εμμηνόπαυση στην οποία η οι γυναίκες έχουν διάφορα συμπτώματα όπως το να ζεσταίνονται περισσότερο και να λούζονται ξαφνικά στον ιδρώτα, ιδιαίτερα την νύχτα. Και κάποιες έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να βιώσουν κύματα ιδρώτα.

Αν λοιπόν η σωματική οσμή σου έχει αλλάξει ξαφνικά χωρίς προφανή λόγο, τότε καλό θα είναι να το αναφέρεις στον γιατρό σου, διότι μπορεί να είναι δείγμα μιας αλλαγής στην κατάσταση της υγείας σου.