Πολλές φορές σας έχουμε μιλήσει για την σημασία της βιωσιμότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο και άλλος ένας τρόπος να είμαστε περιβαλλοντικά συνειδητοί όταν μιλάμε για την ντουλάπα μας. Ο χρόνος ζωής των ρούχων μας είναι επίσης πολύ σημαντικός αφού όσο παραμένουν στην ντουλάπα μας σε καλή κατάσταση τόσο μειώνεται η πιθανότητα να καταλήξουν σε κάποια χωματερή μαζί με σκουπίδια. Σε αυτό πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το να έχουμε επιλέξει κομμάτια καλής ποιότητας τα οποία θα αντέξουν αναπόδραστα στο χρόνο. Το ίδιο σημαντικό είναι βέβαια να φροντίζουμε τα ρούχα μας ώστε να αντέξουν για όσο το δυνατόν περισσότερο. Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Παρακάτω σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα τιπς, σκρόλαρε λοιπόν και μάθε.

Ακολούθησε τις οδηγίες πλυσίματος κάθε ρούχου κατά γράμμα

Πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή διατήρηση ενός ρούχου είναι ο τρόπος που το πλένουμε. Και για καλή μας τύχη, το κάθε κομμάτι έχει λεπτομερείς οδηγίες για το πως πρέπει να πλένεται πάνω στο υφασμάτινο ταμπελάκι στο εσωτερικό του. Είναι λοιπόν σίγουρο πως αν ακολουθήσουμε κατά γράμμα αυτές τις οδηγίες, τα ρούχα μας θα μείνουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε καλή κατάσταση. Προσοχή, ορισμένα κομμάτια θα πρέπει να πλένονται μόνο με στεγνοκαθάρισμα στο καθαριστήριο, επομένως μην λυπηθείτε τα χρήματα εφόσον έχετε αγοράσει ένα τέτοιο ρούχο, δείτε το σαν μια επένδυση, αφού αν δεν το κάνετε το κομμάτι αυτό είναι πολύ πιθανό να μην φοριέται έπειτα από 2-3 πλύσεις.

Επένδυσε σε καλές κρεμάστρες

Απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρηθούν τα ρούχα μας σε καλή κατάσταση είναι να τα φυλάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και καθώς τα περισσότερα ξοδεύουν πολύ παραπάνω χρόνο στην ντουλάπα παρά επάνω μας, η κρεμάστρα στην οποία τα έχουμε τοποθετήσει είναι πολύ σημαντική. Φρόντισε λοιπόν να κρεμάσεις το κάθε ρούχο στην σωστή κρεμάστρα, και διώξε οπωσδήποτε τις κλασσικές λεπτές μεταλλικές αφού μπορούν με μια απρόσεχτη κίνηση να σκίσουν κάποιο ρούχο. Διάλεξε για τα παλτώ, τα σακάκια και τα πουκάμισα φαρδύτερες κρεμάστρες, ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους και για τα υπόλοιπα επέλεξε λεπτές μαλακές κρεμάστρες όπως πχ βελούδινες. Όσο για τα πλεκτά σου, φρόντισε αντί να τα κρεμάσεις να τα διπλώσεις, αφού στην πρώτη περίπτωση είναι πιθανό λόγω της σύστασής τους να τραβηχτούν και να ξεχειλώσουν.Free Hanged White Shirts on Black Clothes Hangers Stock Photo

Προμηθεύσου τα σωστά εργαλεία

Κάποια ρούχα χρειάζονται λίγη παραπάνω φροντίδα. Πιο συγκεκριμένα όσα περιέχουν μαλλί στην σύστασή τους τείνουν να μαζεύουν στην επιφάνειά τους γρομπαλάκια με τον καιρό, κάτι που σίγουρα δεν είναι ιδανικό για την όψη του ρούχου. Φρόντισε λοιπόν να προμηθευτείς το ειδικό ξυραφάκι για τα μάλλινα ρούχα και πέρασε με αυτό ανά τακτά διαστήματα τα πουλόβερ σου, τα παλτώ σου και ό,τι άλλο περιέχει μαλλί, όπως παντελόνια και πλεκτά φορέματα. Παράλληλα και το σίδερο που θα διαλέξεις είναι πολύ σημαντικό να είναι το σωστό. Επέλεξε ένα που να έχει μεγάλη κλίμακα θερμοκρασιών και φρόντισε να σιδερώνεις τα συνθετικά σου ρούχα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Free Rail with garments near steamer Stock Photo

Συντήρησε τα δερμάτινά και τα σουέντ κομμάτια σου

Τόσο το δέρμα όσο και το σουέντ είναι υλικά που θέλουν παραπάνω φροντίδα αφού είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Βασικός εχθρός τους, ιδίως όταν μιλάμε για σουέντ, είναι το νερό. Προμηθεύσου λοιπόν το ειδικό σπρέυ που τα κάνει αδιάβροχα και πέρασε όλα τα ευαίσθητα κομμάτια σου με αυτό, από παλτώ μέχρι παπούτσια και τσάντες. Το εν λόγω σπρέυ βοηθάει επίσης στο να αφαιρούνται οι λεκέδες από αυτά τα υφάσματα πιο εύκολα.

Φύλαξε τις τσάντες και τα παπούτσια σωστά

Μια ξεχωριστή κατηγορία είναι οι τσάντες και τα παπούτσια και ο τρόπος που θα τα φυλάξεις είναι πολύ σημαντικός για να διατηρηθούν στο χρόνο. Κόψε φύλλα από παλιές εφημερίδες και δημιούργησε μικρές μπάλες. Στην συνέχεια τοποθέτησέ τις μέσα σε τσάντες και παπούτσια ώστε να κρατήσουν το αρχικό τους σχήμα και να μην τσαλακώσει ανεπανόρθωτα το δέρμα.

Βαπόνες

Ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός των ρούχων είναι ο σκόρος. Ένα μόνο τέτοιο έντομο μπορεί να τρυπήσει πολλά κομμάτια και να τα καταστρέψει χωρίς επιστροφή. Φρόντισε λοιπόν να γεμίσεις με βαπόνες τόσο τις τσάντες όπου φυλάς τα καλοκαιρινά ή χειμερινά που έχεις αποθηκεύσει όσο και πολλές από τις κρεμάστρες στην ντουλάπα σου.

 

 

 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!