Πλέον σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό έχει φτάσει η στιγμή που πολλοί από εμάς περιμέναμε στη διάρκεια του lockdown. Όχι, δεν εννοούμε το άνοιγμα της εστίασης, αλλά το γεγονός ότι μπορούμε να ταξιδεύουμε ξανά. Εντός της χώρας στο 100%, ενώ στις χώρες του εξωτερικού βλέπουμε σιγά σιγά τα σύνορα να ανοίγουν. Ένα ερώτημα μένει, λοιπόν. Πού θα ταξιδέψουμε και πώς; Κι ενώ πάντα υπάρχουν προσωπικές προτιμήσεις και υποθετικά είναι ακόμα αρκετά νωρίς, βλέπουμε τις ταξιδιωτικές τάσεις του 2021 ήδη να έχουν αρχίσει να σχηματίζονται. 

Οτιδήποτε σε εξωτερικό χώρο

© cottonbro / Pexels

Αυτό φαίνεται να μεταφράζεται σε επιλογές από ελεύθερο ή οργανωμένο camping μέχρι και glamping. Η αλήθεια είναι δεν μάς κάνει τρομερή εντύπωση. Βγαίνουμε από έναν χρόνο, που μάθαμε να προστατευόμαστε και ότι οι εξωτερικοί χώροι και η απόσταση είναι από τα καλύτερα μέσα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Πολλοί, λοιπόν, δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν αυτή την ασφάλεια. Οπότε επιλέγουν διακοπές σε εξωτερικούς χώρους και με τη δυνατότητα να κρατάνε αρκετή απόσταση από άλλους ταξιδιώτες. 

Με βάση πτυχές της πανδημίας

© Lukas / Unsplash

Τι σημαίνει αυτό; Αρκετά πράγματα. Κατ’ αρχάς, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για εξωτερικό, η πλειοψηφία θα αναζητήσει προορισμούς με χαμηλά κρούσματα και με καλά ποσοστά επιτυχίας αναφορικά με τα μέτρα προστασία που έλαβαν τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, για πολλούς θα παίξει ρόλο και το πόσο η κάθε χώρα προορισμού έχει προχωρήσει με τους εμβολιασμούς και έχει αρχίσει να χτίζει ένα ποσοστό ανοσίας μεταξύ των πολιτών της. Παράλληλα, κάποιοι δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν κάνουν οι ίδιοι και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Από την άλλη, ρόλο φαίνεται ότι θα παίξουν και τα μέτρα του κάθε προορισμού για τους τουρίστες. Αυτό σημαίνει τόσο το από ποιες χώρες και με ποια κριτήρια (τεστ, εμβόλια, μάσκες κ.ο.κ.) δέχεται κόσμο, όσο και το αν οι ίδιοι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα φτάνοντας ή επιστρέφοντας από την χώρα. 

Κρουαζιέρες

© Miguel Ángel Sanz / Unsplash

Ίσως να μην το περίμενες, κυρίως γιατί μιλάμε για συνεχή παραμονή σε έναν κλειστό ουσιαστικά χώρο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς ούτε ότι ένα μεγάλο μέρος των κρουαζιερόπλοιων είναι ανοιχτό, ούτε ότι δεν θα δεχτούν τους πάντες ανεξαιρέτως. Για το 2021, φαίνεται ότι οι κρουαζιέρες θα γίνουν πιο προστατευμένα. Δηλαδή; Θα δούμε κρουαζιέρες αποκλειστικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή για άτομα μόνο από μία χώρα. Οι πιθανότητες λένε ότι θα δούμε να ανοίγουν τα εισιτήρια τους σε περισσότερους επιβάτες από το 2022 και μετά.  

Road Trips

© Jonathan Borba / Pexels

Είναι από αυτά που δεν μάς κάνουν καθόλου εντύπωση. Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου αισθάνεται αρκετή ανασφάλεια να μπει σε κάποιο μέσο μεταφοράς με πολύ κόσμο είτε είναι αεροπλάνο, είτε πλοίο, είτε ΚΤΕΛ, είτε τρένο. Το αυτοκίνητο δίνει την ασφάλεια ότι ταξιδεύεις μόνος σου με λίγους ανθρώπους που ξέρεις και γνωρίζεις πάνω κάτω με ποιους έχουν έρθει σε επαφή. Επιπλέον, σου δίνει το περιθώριο να κατευθυνθείς σε προορισμούς, που δεν θεωρούνται τουριστικοί και τους ξέρει λιγότερος κόσμος. Το μόνο πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει αυτή η τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι βλέπουμε σταδιακά τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων να φτάνουν στα ύψη. 

Σχεδιασμός και ταξιδιωτικές ασφάλειες

© Scott Graham / Unsplash

Μπορούμε να ταξιδέψουμε ξανά, αλλά σε καμία περίπτωση ακόμα δεν μπορούμε να το κάνουμε όσο αυθόρμητα μπορούσαμε παλιότερα. Τόσο γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι πρακτικά δυνατό λόγω των μέτρων, όσο και γιατί δεν νιώθουμε αρκετά ασφαλείς να το κάνουμε. Αυτό έχει οδηγήσει τους περισσότερους σε δύο πράγματα. Το ένα είναι να προγραμματίζουν κάθε λεπτομέρεια του ταξιδιού από νωρίς. Όχι μόνο εισιτήρια, διαμονή και ημερομηνίες, αλλά και το πού θα τρώνε, πώς θα μετακινούνται και τι ακριβώς (με όλη τη σημασία της λέξης “ακριβώς”) θα κάνουν. Το άλλο είναι να έχουν πληρώσει από πριν ταξιδιωτικές ασφάλειες, ώστε σε περίπτωση που κάτι ιατρικό τύχει ενώ βρίσκονται σε άλλη χώρα, να είναι καλυμμένοι.