Δυστυχώς, στην εποχή μας σε παγκόσμιο επίπεδο αισθανόμαστε ότι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντί να προχωράμε μπροστά, κάνουμε όλο και περισσότερα βήματα πίσω. Οι ΗΠΑ φαίνεται να πρωτοστατούν σε αυτό, με το Don’t Say Gay Bill να είναι ο πιο ομοφοβικός νόμος, που έχει περαστεί στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίζει ουσιαστικά ότι κάθε πολιτεία έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει εν μέρει ή και εξολοκλήρου τις αμβλώσεις, αδιαφορώντας για το πώς θα επηρεαστεί αρνητικά από αυτό η ζωή πολλών γυναικών. Οι αμβλώσεις έτσι σταδιακά δαιμονοποιούνται από πολλούς (κυρίως δεξιούς) στον δημόσιο λόγο. Στον αντίποδα και στην πάλη υπέρ της αυτοδιάθεσης των γυναικών, έχουμε τα τηλεοπτικά προγράμματα, που μέσω της μυθοπλασίας προβάλουν την πραγματικότητα των αμβλώσεων και της τεράστιας σημασίας τους για τις γυναίκες. 

Sex Education

Η Maeve κάνει άμβλωση και η σειρά καταφέρνει να το παρουσιάσει με έναν τρομερά ανθρώπινο τρόπο, δείχνοντας πόσο βαριά μπορεί να είναι η όλη διαδικασία, αλλά και ότι οι συνθήκες της δεν είναι τρομαχτικές, όπως μάς έχουν κάνει να πιστεύουμε. Η άμβλωση γίνεται σε μία φωτεινή και φιλόξενη κλινική, με απόλυτο επαγγελματισμό, αλλά και χωρίς κανένας να κάνει την πρωταγωνίστρια να αισθάνεται ότι την κρίνει και ότι πρέπει να έχει ενοχές για την απόφασή της. Παράλληλα, μάς δείχνουν ότι μόνος λόγος να κάνεις άμβλωση δεν είναι ότι είσαι νέος και δεν θες ακόμα να γίνεις γονιός, αλλά και η πιθανότητα να έχεις ήδη παιδιά και να μην γίνεται να αποκτήσεις άλλα, αν θες να φροντίσεις κατάλληλα, αυτά που έχεις γεννήσει. 

Euphoria

Η σειρά μάς έχει χαρίσει πολλές στιγμές ωμής αλήθειας και μία από αυτές ήρθε στο φινάλε της πρώτης σεζόν. Τότε η πλοκή επικεντρώθηκε στην Cassie και στη ζωή της από μικρό παιδί. Μεταξύ άλλων, βλέπουμε και την σχέση της με τον McKay, ο οποίος την έχει σε ένα σκωτσέζικο συναισθηματικο ντους και από τον οποίο καταλήγει να μένει έγκυος. Από αυτό το σημείο, βλέπουμε όλα τα ψυχολογικά πέρα δώθε, που μπορεί να βιώσει μία γυναίκα, από το να σκεφτεί την πιθανότητα να κρατήσει το μωρό, μέχρι τελικά να κάνει την άμβλωση, όταν βλέπει ότι το μέλλον της θα καταστραφεί, αν αποφασίσει διαφορετικά, αλλά και όταν ο σύντροφός της τής ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει με τίποτα να γίνει γονιός. 

Scandal

Η σειρά μάς παρουσίασε ένα ολόκληρο επεισόδιο γύρω από το δικαίωμα στην άμβλωση και την προσπάθεια να σωθούν τα κονδύλια, που την υποστηρίζουν σε έναν βαθμό οικονομικά από το κράτος. Κι όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό, το τελικό μήνυμα ήταν ακόμα καλύτερο. Προς το φινάλε, μάς αποκαλύπτεται από το πουθενά ότι η Olivia ήταν έγκυος και τώρα κάνει άμβλωση. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Διότι μάς έδειξαν ότι μία γυναίκα δεν χρειάζεται να έχει κάποιον πολύπλοκο λόγο, για να μη θέλει να κάνει παιδί. Η Olivia είχε χρήματα, σταθερή δουλειά και ήταν σε σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η Olivia απλά δεν ήθελε να γίνει μητέρα.

Glow

Με τη σειρά να διαδραματίζεται στα 80s, όταν οι αμβλώσεις ήταν ακόμα μεγαλύτερο ταμπού, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι δημιουργοί αποφάσισαν να μάς παρουσιάσουν μία άμβλωση. Η Ruth έχει σχέση με τον άντρα της φίλης της και ανακαλύπτει ότι έχει μείνει έγκυος. Γι’ αυτήν, η άμβλωση είναι μονόδρομος στο μυαλό της και το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν κανένας δεν παρουσιάζεται να την κατακρίνει και να προσπαθεί να τής αλλάξει γνώμη, άσχετα με την εποχή. Μάλιστα, η σειρά μάς δείχνει ουσιαστικά όλη τη διαδικασία της άμβλωσης, επιλογή που δεν γίνεται συχνά από τα τηλεοπτικά προγράμματα. 

Shrill

Αν δεν έχεις δει τη σειρά, πρέπει να το κάνεις άμεσα. Κανονικοποιεί πλήρως την άμβλωση και βγάζει το στίγμα από πάνω της. Η Annie κάνει άμβλωση και μετά δεν την βλέπουμε να το μετανιώνει, να περνάει δύσκολα ψυχολογικά και να γεμίζει το μυαλό της με ενοχές. Αντιθέτως, βγαίνει από την όλη διαδικασία πιο δυναμική από ποτέ, παίρνει τον έλεγχο της ζωής, υπερασπίζεται τον εαυτό της στη δουλειά και χωρίζει από την εμφανώς αδιέξοδη σχέση της.