Πώς να κρατήσετε τη σχέση σας εν μέσω lockdown σας είπαμε, τη δυσκολία του να είσαι single στην COVID-19 εποχή την αναλύσαμε και τώρα που ανοίξαμε, τι, δεν θα σας πούμε που να πάτε πρώτο ραντεβού μακριά από τον πολύ κόσμο που παίζει μουσικές καρέκλες για το ποιος θα πρωτοπρολάβει να κάτσει στο αγαπημένο του μπαρ. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με εναλλακτικές βόλτες σε μέρη της Αθήνας, άλλα προφανή, άλλα απροσδόκητα μακριά από τον πολύ κόσμο αν είστε από εκείνους που θέλουν να προσαρμοστούν σταδιακά στο άνοιγμα της εστίασης. Άλλωστε ο κορωνοϊος έβαλε και την κουλτούρα των πάρκων στις ζωές μας, κάτι που ως Έλληνες και πιο συγκεκριμένα ως Αθηναίοι, δεν περιλαμβάναμε μέχρι σήμερα στις αστικές μας συνήθειες. Οπουδήποτε με μία κουβέρτα κι ένα κουτάκι μπύρα, μπορεί να γίνει μέρος για ρομαντικό ραντεβού, αλλά πριν ή μετά μπορούν να ακολουθήσουν και μερικοί περίπατοι ή επισκέψεις.

Πνύκα / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αντί του κλασικού περιπάτου στο Θησείο, μπορείτε να συνδυάσετε μία βόλτα στην Πνύκα που να καταλήγει στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για ένα πραγματικά κινηματογραφικό πρώτο ραντεβού. Ακολουθώντας μία από τις δύο διαδρομές του Πικιώνη θα βρεθείτε στην κατάφυτη Πνύκα που βρίσκεται μεταξύ του Λόφου των Μουσών, πάνω στον οποίο δεσπόζει το Μνημείο του Φιλοπάππου και του Λόφου των Νυμφών με το ομώνυμο ιερό, όπου βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Αφού απολαύσετε τη δύση σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, σε λίγα βήματα μπορείτε να πάτε βόλτα στο φεγγάρι. Οι βραδιές κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου έχουν επιστρέψει και πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, ώρες: 21:00 – 22:30. Το προσωπικό του Αστεροσκοπείου φροντίζει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης γίνεται σε εξωτερικό χώρο και η μάσκα είναι υποχρεωτική. Ο καλοκαιρινός ουρανός είναι ό,τι πρέπει για παρατήρηση και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αστεράκια λίγες ώρες νωρίτερα. 

Αναφιώτικα

Η γραφική συνοικία της Αθήνας είναι θα έλεγε κανείς κλασική ζευγαροβόλτα – ωστόσο το γεγονός ότι έχει ανηφοριά, δεν τη βάζει και στην κορυφή της λίστας όταν σκέφτεται κανείς “πρώτο ραντεβού”. Τα Αναφιώτικα βρίσκονται σκαρφαλωμένα στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Σαν ένα νησί μέσα στην πόλη, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση διακοπών που έχουμε όλοι τόσο ανάγκη. Τα γεράνια φυτεμένα μέσα σε τενεκέδες από λάδι, οι ασβεστωμένες αυλές από τους λιγοστούς πια αυθεντικούς κατοίκους των Αναφιώτικων, οι γάτες τις περιοχής, γίνονται το απόλυτο σκηνικό για την πρώτη γνωριμία.

Ρηγίλλης

Τώρα που έχουν ανθίσει οι γιακαράντες (τα ψηλά δέντρα με τα μωβ άνθη που θα δείτε σε πολλά μέρη στην Αθήνα) μια βόλτα στην οδό Ρηγίλλης που είναι στολισμένη δεξιά – αριστερά με αυτές είναι ιδανική. Μέσα σε λίγα μέτρα έχετε και την ευκαιρία να απολαύσετε πολλά τοπόσημα της Αθήνας και έπειτα να συνεχίσετε στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας – τη λεωφόρο των πρεσβειών και των Μουσείων για μία αρχιτεκτονική βόλτα. Βολτάροντας λοιπόν στη Ρηγίλλης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη (που πολύ πιθανόν να έχετε προσπεράσει αγνοώντας τι είναι), το bauhaus κτίριο του Ωδείου Αθηνών, αλλά και μέρος του συγκλονιστικού κήπου του Βυζαντινού Μουσείου (στον οποίο φυσικά μπορείτε έπειτα να μπείτε). Προσπαθήστε να διαβάσετε τις επιγραφές των πρεσβειών άλλων χωρών, θα διασκεδάσετε εγγυημένα και θα έχετε κάνει μια από τις πιο λιγότερο mainstream, αλλά πλούσια σε εικόνες αθηναϊκή βόλτα.   

Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Κι όμως δεν είναι creepy. Το Α’ Νεκροταφείο θεωρείται από τις σημαντικότερες υπαίθριες γλυπτοθήκες της Ευρώπης. Στο παλαιότερο νεκροταφείο της Αθήνας βρίσκονται, εκτός από τη φημισμένη “Κοιμωμένη” του Γιαννούλη Χαλεπά, πολλά ακόμη μνημεία σημαντικών Ελλήνων γλυπτών, και φυσικά αναπαύεται πληθώρα σημαινόντων προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους αγωνιστές της Επανάστασης, πολιτικοί, θρησκευτικοί άρχοντες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ηθοποιοί και τραγουδιστές. Δείτε το περισσότερο λοιπόν σαν μία βόλτα σε μουσείο, κουτσομπολέψτε για το ποιος επιφανής Έλληνας/ιδα έχει το καλύτερο σποτ στο χώρο και για το τέλος μπορείτε να επεκτείνετε τη βόλτα σας στο υπέροχο Μετς. Σας επιτρέπουμε να ζηλέψετε μέχρις εσχάτων τους τυχερούς που μένουν στα υπέροχα σπίτια της Μουσούρου. 

Καλλιμάρμαρο

Και μια που θα είστε δίπλα, αφού νυχτώσει ετοιμαστείτε για μία μαγική εικόνα. Στην πίσω πλευρά του Παναθηναϊκού Σταδίου, πάνω στο λόφο του Αρδηττού, βρίσκεται το Πέταλο, στο οποίο κάτοικοι της περιοχής (και μη) πηγαίνουν για τρέξιμο και προπόνηση. Η είσοδος είναι επί της Αρχιμήδους και είναι εντελώς ελεύθερη. Υπάρχουν παγκάκια για άραγμα, η πραγματική ομορφιά όμως βρίσκεται αν σκαρφαλώσετε στο πεζούλι από το κυρτό μέρος του Σταδίου από όπου μπορείτε να έχετε την καλύτερη πανοραμική θέα αυτού του πραγματικού κοσμήματος της Αθήνας, αλλά και του Παρθενώνα και του Ηρωδείου. Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να παρατηρήσει κανείς από το τόσο κοντά τη φωτισμένη Αθήνα και ίσως να μην υπάρχει και καλύτερο σημείο για πρώτο φιλί, ε. 

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!