Ναι, δεν υπάρχουν τάσεις μόνο στα ρούχα και στο μακιγιάζ. Τάσεις υπάρχουν ακόμα και στα βιβλία. Πώς διαμορφώνονται αυτές; Προφανώς, όχι από τις πασαρέλες. Στην ουσία, προκύπτουν από δύο στοιχεία. Το ένα είναι το περιεχόμενο της πλειοψηφίας των βιβλίων, που εκδίδονται μία περίοδο, και το δεύτερο το περιεχόμενο της πλειοψηφίας των βιβλίων, που αγοράζονται από το αναγνωστικό κοινό την ίδια περίοδο. Από αυτόν τον συνδυασμό, λοιπόν, προκύπτουν τέσσερις βασικές τάσεις για τη σεζόν, που διανύουμε, ανάμεσα στις οποίες μπορείς να διαλέξεις ποια βιβλία θα πάρεις μαζί σου στην παραλία

Στον κόσμο των βιβλίων

Μυθιστορήματα, που η πλοκή τους τοποθετείται στον κόσμο των βιβλίων. Κάποια λαμβάνουν χώρα σε βιβλιοπωλεία, όπως το The Paris Bookseller της Kerri Maher. Εναλλακτικά, αρκετά τοποθετούνται και στον χώρο των εκδόσεων, όπως το The Other Black Girl της Zakiya Dalila Harris. 

The Other Black Girl by Zakiya Dalila Harris

Στην περίοδο του κορωνοϊού

Πολλά βιβλία έχουμε δει να παίρνουν έμπνευση από την παγκόσμια πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων και να τοποθετούν την πλοκή τους στην εποχή του κορωνοϊού, βάζοντας τον στους παράγοντες της ιστορίας. Για παράδειγμα, το Our Country Friends του Gary Shteyngart χρησιμοποίησε τον κορωνοϊό ως κινητήριο γεγονός της κεντρικής ιστορίας, ενώ το Lockdown on London Lane της Beth Reekles είναι μία ρομαντική ιστορία στη διάρκεια της καραντίνας. 

Our Country Friends: A Novel: Shteyngart, Gary: 9781984855121: Amazon.com: Books

Σε reality shows

Όλο και περισσότερα βιβλία τοποθετούνται μέσα σε κάποιο τηλεοπτικό reality show. Για παράδειγμα, το The Charm Offensive της Alison Cochrun αφορά ένα show αντίστοιχο του Bachelor, ενώ το Fake It Till You Bake It της Jamie Wesley ένα παρόμοιο με το Bake Off

Amazon.com: Fake It Till You Bake It: 9781250801852: Wesley, Jamie: Books

Πένθος

Το θέμα του πένθους και της επεξεργασίας του φαίνεται να είναι από τους πρωταγωνιστές των μυθιστορημάτων, που πλέον κυκλοφορούν, με σχεδόν όλα να το συμπεριλαμβάνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το Boy Friends του Michael Pederson και το Book Lovers της Emily Hendry είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά δεν θα σού πούμε το γιατί, για να μην κάνουμε spoilers.

Book Lovers: Henry, Emily: 9780593440872: Amazon.com: Books