Θα το πάω λίγο προσωπικά, αλλά νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείτε να ταυτιστείτε. Την έχουμε συνηθίσει τη νέα συνθήκη της πανδημίας, ξυπνάμε, δουλεύουμε, κάνουμε παύση για φαγητό, δουλεύουμε λίγο περισσότερο κι έπειτα στριμάρουμε ταινίες και σειρές. Καμία έκπληξη, καμία ανατροπή. Αν σκεφτώ όλα όσα μου λείπουν από τη ζωή πριν τον κορωνοϊό δεν μελαγχολώ απλά, νιώθω εγκλωβισμένη. 

Μου λείπουν τα μπαρ μας και οι άνθρωποί τους, τα πάρτι και αγαπημένα εστιατόρια, αλλά μου λείπουν πολύ και οι περίπατοι στην Αθήνα. Οι απρόσμενοι. Εκείνοι που προκύπτουν όταν κάνεις τα πιο πεζά πράγματα και διαστέλλουν το χρόνο. Χρειάζεσαι κάτι από την οδό Αθήνας και καταλήγεις χαμένος στα αρώματα της Ευριπίδου, να αγοράζεις εκτός πλάνου (ίσως και budget) μπαχάρια και αλλαντικά. Έχεις μια δουλειά κοντά στη Μητροπόλεως και κόβεις από τα γραφικά στενά της Πλάκας, έτσι για τη βόλτα. Πετάγεσαι για μια υπογραφή μέχρι τη Βικτώρια και φτάνεις να χαζεύεις τις τρομερές κυψελιώτικες εισόδους. 

Μέχρι να ξαναγίνουμε οργανικό και αναπόσπαστο κομμάτι του αστικού τοπίου, 14 Instagram accounts που αγαπούν την Αθήνα, καταφέρνουν και μας πάνε καθημερινά, πίσω εκεί που ανήκουμε. Στην πόλη μας, την Αθήνα μας.

Athensville

Ο γραφίστας Τάσος Χαλκιόπουλος ξεκίνησε το Athensville ως blog το 2009 και πλέον μοιράζεται τις φωτογραφικές του ιστορίες στο Instagram. Ένα account ευαίσθητο που αγαπά αυθεντικά την Αθήνα και μας δίνει σχεδόν καθημερινά μερικές από τις πιο όμορφες και τρυφερές εικόνες της.

In Athens

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του In Athens καταγράφουν την πιο όμορφη όψη της Αθήνας. Τα πιο διάσημα και τα λιγότερο γνωστά τοπόσημα της πόλης, δοσμένα στην πιο λαμπερή μορφή τους μας υπενθυμίζουν την ομορφιά της, που ίσως και να θεωρούσαμε δεδομένη όταν είχαμε την ευκαιρία να την περαπατάμε καθημερινά.

This is Athens

Ο επίσημος τουριστικός οδηγός της Αθήνας, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα δυνατό Instagram. O λογαριασμός του This is Athens είναι γεμάτος φωτογραφίες που απεικονίζουν την πραγματική ψυχή της Αθήνας, όχι μόνο μέσα από τοπία, αλλά και μέσα από τα πορτρέτα των ανθρώπων της, που την κάνουν, εδώ που τα λέμε, αυτή τη φανταστική πόλη που είναι. 

Athens Vibe

Το Instagram του blog Athens Vibe δεν περιορίζεται μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά μας πάει βόλτα σε διάφορες γειτονιές της μέσα από όμορφες, ρεαλιστικές λήψεις και αποσπάσματα της πραγματικής αθηναϊκής καθημερινότητας. 

Streets in Athens

Ο φωτογράφος Γιώργος Μποζούρης διαχειρίζεται τον λογαριασμό “Streets In Athens” χαρίζοντάς μας τις πιο κινηματογραφικές γωνιές της Αθήνας. Το TL του μοιάζει με μία βόλτα το πιο γλυκό, ανοιξιάτικο απόγευμα.

Fading Athens

Ο φωτογράφος, Instagramer και μεταφραστής Steven Beijer, μισός Ολλανδός – μισός Αμερικανός με αθεράπευτη αγάπη για την πόλη μας ξεκίνησε ένα Instagram account για την Αθήνα που “ξεθωριάζει” ή καλύτερα για τα απομεινάρια άλλων εποχών που βρίσκονται παντού στην πόλη, βάζοντάς μας τις λήψεις του σε ένα νοσταλγικό trip.

Doors of Athens

O σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φωτογράφος και χειριστής drone Alexander Jaschik ήρθε στην Αθήνα το 2015 και ξεκίνησε διάφορα φωτογραφικά και weblog projects, ανάμεσά τους και το “The Doors of Athens”, που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή Instagram accounts, καθώς καταγράφει ένα από τα πιο όμορφα αστικά χαρακτηριστικά, τις πόρτες που κοσμούν τις εισόδους της Αθήνας.

Designed by Athens

Αρχιτεκτονικά προσανατολισμένο Instagram account που αναδεικνύει λεπτομέρειες από τυπικές αθηναϊκές πολυκατοικίες, απροσδόκητα αρχιτεκτονήματα, σουρεάλ κτίρια, τέντες πορτοκαλί και πράσινες, σήμα κατατεθέν της πόλης μας, και φερφορζέ ξεχασμένα στις βεράντες.

My Secret Athens

Bits and pieces της Αθήνας, σημεία συνάντησης, κοινά αθηναϊκα μυστικά που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, αλλά και πιο γνωστά “μυστικά” γεμίζουν το account του “My Secret Athens” που αποτελεί ένα θησαυρό για όποιον επιθυμεί να ανακαλύψει που χτυπά πραγματικά η καρδιά της Αθήνας.

Lost Athina

Ιστορίες από την Αθήνα έτσι όπως ακριβώς είναι, θα βρει κανείς στο account του Lost Athina που τολμάει να δείξει όλα τα πρόσωπα της πόλης, αλλά εν τέλει να ξύσει την επιφάνεια και να βρει την ομορφιά ακόμα και στα πιο αναπάντεχα σημεία.

Athens Laundry Bougada

Η εικαστικός Θεοδώρα Μαλάμου στο πλαίσιο της υπαίθριας έκθεσης “Bougada Art Project”, την οποία και επιμελείθηκε, ξεκίνησε μία ερευνητική καταγραφή των πολύχρωμων μπουγάδων στις γειτονιές γύρω από την πλατεία Βικτωρίας, από τον Σταθμό Λαρίσης και τον Άγιο Παύλο, την πλατεία Αττικής, τον Άγιο Παντελεήμονα ως τις αρχές της Κυψέλης την οποία παρακολουθούσαμε και μέσα από το Instagram του project. Το hype γύρω του οδήγησε τους followers να στέλνουν τις μπουγάδες που εντοπίζουν οι ίδιοι στα μπαλκόνια της Αθήνας και έτσι το Bougada από μία έκθεση έγινε ινσταγκραμική εμμονή. 

Yuccaland Athens

Ενδεχομένως να μη το έχετε παρατηρήσει όμως σε κάθε γωνιά της Αθήνας υπάρχει και ένα γιούκα. Το φυτό που όλοι λάτρεψαν στα ‘80s και τα ‘90s και άφησαν παρακαταθήκη σε μπαλκόνια, αίθρια και πεζοδρόμια. Μέσα από τον λογαριασμό που καταγράφει τα λησμονημένα γιούκα παίρνουμε και ατμόσφαιρα αυθεντικής Αθήνας.

Athens Beats

Μερικές από τις καλύτερες φωτογραφίες της Αθήνας θα βρείτε συγκεντρωμένες στο “Athens Beats” που φανερώνουν ότι όντως αυτή η πόλη έχει ρυθμό, τον δικό της μοναδικό, πολυπολιτισμικό και αλλοπρόσαλλο ρυθμό.

Athens Street Art

Όλη η street art που ομορφαίνει την Αθήνα σε ένα account. Γνωστά murals, μικρά διαμαντάκια που μπορεί να μην έχουμε εντοπίσει ποτέ σε τοίχους, ΚΑΦΑΟ και κολώνες της πόλης, χρώματα και σχήματα και το ισχυρό αποτύπωμα των Αθηναίων street artists που έβαλαν την πινέζα της καλλιτεχνικής έκφρασης και έξαρσης πριν από μερικά χρόνια πάνω στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.