Αν καταλάβαμε κάτι στην διάρκεια του 2020 είναι ότι το φαγητό μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους  στην ζωή και την καθημερινότητά μας, με ή άνευ πανδημίας. Μπορεί να μας θρέψει, να μας παρηγορήσει, να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Να αποτελέσει αφορμή για παιχνίδι, για ενδοσκόπηση, για επανένωση με τις ρίζες μας, με τις προηγούμενες γενιές. Το φαγητό λοιπόν που υπήρξε πραγματικά σωτήριο για πολλούς από εμάς είτε ως απόλαυση, είτε ως ενασχόληση ή έμπνευση κατά την διάρκεια του τρελού χρόνου που ζήσαμε, θα συνεχίσει όπως φαίνεται να πρωταγωνιστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και στην διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Ας δούμε μερικούς:

Χορτοφαγικά πιάτα

Τα χορτοφαγικά πιάτα και αρκετές vegan συνταγές θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν σκαλιά στις προτιμήσεις του κοινού, όπως συνέβη και πέρσι. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι έχουν μειώσει την ζωική πρωτεΐνη και την έχουν αντικαταστήσει με φυτική. Η σαλάτες οσπρίων και τα μεσογειακά πιάτα βρίσκουν πια τον δρόμο τους προς το  menu πολλών εστιατορίων, ενώ στην κούρσα του πιο υγιεινού καταλόγου, έχουν μπει για τα καλά και τα street food μαγαζιά. Ο κόσμος κατάλαβε αρκετά πράγματα για την κακή χρήση που κάνουμε στον πλανήτη μας και επιθυμεί να λάβει μέρος στην λύση του προβλήματος. Μια τέτοια τάση είναι κι ο Veganουάριος που δεν έχει ακόμα τελειώσει και μπορεί άνετα να μετατραπεί σε veganο-Φεβρουάριο.

Το πρωινό

Από την στιγμή που μείναμε στα σπίτια μας και λόγω της τηλεργασίας περνάμε τα πρωινά μας στην κουζίνα μας κι όχι στο μετρό ή στο γραφείο, το πρωινό απέκτησε ξαφνικά χρόνο για προετοιμαστεί και να καταναλωθεί. Έτσι το Instagram και τα μαγειρικά sites έχουν γεμίσει φωτογενή πιάτα πρωινού, ενώ έχουν αναστηθεί κι έχουν ξεσκονιστεί παραδοσιακές συνταγές πρωινού όπως το κουάκερ και το πόριτζ ή τα overnight oats.

Το φαγητό ως χειροτεχνία

Το 2020, κυριολεκτικά αντιμετωπίσαμε το φαγητό σαν παιχνίδι και σας χειροτεχνία για να περνάμε τον καιρό μας. Γι’ αυτό είδαμε του χτυπητούς καφέδες, τις τούρτες τσουνάμι και τις βόμβες ζεστής σοκολάτας. Έτσι λοιπόν μάθαμε να περιμένουμε για το επόμενο κύμα από instagrammable φαγητά να μας παρασύρει ώστε να ξοδέψουμε ώρες να τα φτιάξουμε και λίγα μόλις λεπτά για να τα φάμε.

Μαρμελάδες, τουρσιά και σάλτσες

Το 2021 είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να κονσερβοποιούμε διάφορα πράγματα όπως μαρμελάδες, τουρσιά και σάλτσες διότι στην διάρκεια της καραντίνας είδαμε πόσο εύκολο είναι, το ακολουθήσαμε ως πρακτική και τώρα απολαμβάνουμε τις δημιουργίες που βρίσκονται στην τροφοθήκη μας.

Σεμινάρια μαγειρικής online

Όσο οι δυνατότητες να συναντηθούμε με άλλους εκτός της «φούσκας» μας είναι ακόμα μικρές, οι ιδέες για διασκέδαση μέσα στο σπίτι λιγοστεύουν. Πόση τηλεόραση να δούμε  πια; Αντίθετα είναι πολλοί εκείνοι που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την νέα πραγματικότητα και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στην κουζίνα ή ακόμα και να τελειοποιήσουν αυτές που ήδη είχαν. Έτσι μπορούμε πια να βρούμε ότι είδους online μαγειρικό σεμινάριο επιθυμούμε, με τους αγαπημένους μας σεφ να μας δίνουν τα φώτα τους. Αυτή η τάση ήρθε για να μείνει, διότι και το κόστος ενός τέτοιου σεμιναρίου δεν συγκρίνεται με τα ανάλογα δια ζώσης σεμινάρια.

Χειροποίητη πάστα

Το 2020 θα μπορούσε να λέγεται «η χρονιά που ο κόσμος ανακάλυψε το προζύμι». Είδαμε τόσα πολλά καρβέλια ψωμιού στο feed μας που θα μας φτάσουν για μια ζωή. Επειδή έχουμε λιγάκι βαρεθεί, ο επόμενος στόχος των ζυμαροπλαστών θα είναι η σπιτική πάστα. Θα δούμε πως γίνονται τα gnocchi ή οι χυλοπίτες και ίσως να προσπαθήσουμε κι εμείς, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη, να φτιάξουμε τα δικά μας ζυμαρικά.

Υπηρεσίες delivery

Να και μια υπηρεσία από τις λίγες που άνθισαν μέσα στην πανδημία. Η παράδοση κατ’ οίκον ξέφυγε από την κατηγορία του έτοιμου φαγητού και πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο. Τώρα πια μπορείς να παραγγείλεις τα πάντα. Από φαγητό και έτοιμα κοκτέιλ, ως το εβδομαδιαίο καλάθι με τα οργανικά προϊόντα που χρειάζεσαι. Μπορείς να οργανώσεις το τέλειο δείπνο με μόλις μερικά τηλεφωνήματα, αρκεί να βρεις με ποιόν θα το απολαύσεις.

 Eco προϊόντα συσκευασίας

Τα απορρίμματα από τις συσκευασίες όλων των delivery φαγητών που καταναλώνουμε είναι δυστυχώς ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον περιορισμό των σκουπιδιών που παράγουμε. Αυτό φανταζόμαστε ότι ίσως αλλάξει το 2021 καθώς όλο και περισσότερες εταιρίες ευαισθητοποιούνται και αλλάζουν σε ένα πιο οικολογικό προφίλ.

Η διεύρυνση των γευστικών μας οριζόντων

Με τόσους και τόσους ερασιτέχνες μάγειρες να ανεβάζουν τις συνταγές τους στα social τους κι ιδιαίτερα στο TikTok, έχουμε ήδη διευρύνει τους ορίζοντές μας όσο αφορά την παράδοση του φαγητού από χώρα σε χώρα. Στην επόμενη χρονιά που θα έχουμε εξοικειωθεί ακόμα περισσότερο με φαγητά άλλων λαών και χωρών, είναι αναμενόμενο να δοκιμάσουμε να φάμε κάποιες από αυτές τις συνταγές, είτε μαγειρεύοντας τες μόνοι μας είτε παραγγέλνοντας στο κοντινότερο έθνικ εστιατόριο που τις φτιάχνει

Ατομικές μερίδες

Θυμάστε τότε που πηγαίναμε στα πάρτι και πάνω στον μπουφέ υπήρχαν φαγητά και γλυκά που από πάνω τους μιλούσαμε ή γελούσαμε ώσπου να φαγωθούν; Αυτό είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μας μέλλον. Οι ατομικές μερίδες είναι τώρα το σωστό κι ακόμα σωστότερο αυτές που έχουν κάποιο περιτύλιγμα. Έτσι φανταζόμαστε ότι τα cupcakes θα αντικαταστήσουν τις τούρτες γενεθλίων και οι σαλάτες σε βαζάκια τις σαλάτες από την κοινή σαλατιέρα.

Δίσκοι και ξύλα κοπής

Έχουμε δει μέχρι στιγμής δίσκους με ότι τραβάει η όρεξή μας ή ακόμα και ξύλα κοπής με όλων των ειδών τα καλούδια στολισμένα επάνω λες κι ετοιμάζονται για παρέλαση. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να το στολίσεις και να το σερβίρεις πάνω σε έναν δίσκο ή μια επιφάνεια κοπής και το αποτέλεσμα είναι πολύ φωτογενές. Εξ ου και η τάση σερβιρίσματος δηλαδή που θα μας ακολουθήσει ώσπου να αρχίσουμε να σερβίρουμε τις δημιουργίες μας σε πραγματικούς επισκέπτες. Ελπίζουμε να μείνει διότι είναι πανέμορφη.

Το Fast Food

Εντάξει το fast food δεν μπορείς να το πεις και πρόσφατη τάση στο φαγητό. Δισεκατομμύρια άνθρωποι το κατανάλωναν στον κόσμο προ της πανδημίας καθημερινά και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Απλώς τώρα ίσως ενταθεί η κατανάλωση γρήγορου φαγητού λόγω της κλεισούρας και της βαρεμάρας που είναι δυνατό να την συνοδεύει. Ή λόγω της επιθυμίας για κανονικότητα καθώς όλοι θα θέλαμε να έρθει ξανά εκείνη η μέρα που θα στεκόμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, έξω από ένα mac Donald’s, σε κάποιον ταξιδιωτικό προορισμό και να βουτάμε τις τηγανιτές πατάτες μας σε σάλτσες αμφιβόλου ποιότητας, αδιαφορώντας αν μας πεταχτεί κάποιο ψίχουλο από το στόμα και βρει τον απέναντί μας.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!