Θέλει κότσια να ανοίξεις δική σου επιχείρηση το 2020 και πόσο μάλλον στον χώρο της εστίασης. Οι πόρτες των μαγαζιών έχουν ανοιγοκλείσει τόσες φορές που ζεις μονίμως με τον φόβο αν θα μπορέσεις να λειτουργήσεις αύριο, ενώ οι ιστορίες από συναδέλφους και άλλους μαγαζάτορες συνήθως δεν σου χαρίζουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Έτσι λοιπόν κανείς θα περίμενε να μην έχουμε πολλές νέες αφίξεις στην Αθήνα.

Κι όμως, αρκετά ήταν τα φιλόδοξα food spots που διεκδίκησαν μία θέση στην αβέβαιη καθημερινότητά μας, με πρωταγωνιστές τους alternative φούρνους, τα ψαγμένα παγωτατζίδικα, τα vegan στέκια και τις εκσυγχρονισμένες πατισερί που έχουν να σου προσφέρουν γλυκά with a twist. Τα περισσότερα μας κράτησαν συντροφιά στη μία ή και στις δύο καραντίνες, ομορφαίνοντας τις βόλτες με καινούργιες γεύσεις και εξερεύνηση.  Ιδού μερικά από τα αγαπημένα μας νέα μαγαζιά. Καλές δουλειές και το 2021.

Εpik

 

Στο ζενίθ του καλοκαιριού, η πλατεία Μαβίλη υποδέχτηκε μία επική νέα άφιξη. Δεν υπάρχει κάτι που τρώγεται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση τον Αύγουστο στην καυτή Αθήνα από ένα παγωτό, και το Epik το προσφέρει στην καλύτερη εκδοχή του. Το δημιούργημα της Αθηνάς Γουλάση βασίζεται στα φρέσκα ποιοτικά υλικά από εγχώριους παραγωγούς, τα οποία αιχμαλωτίζουν γεύσεις άκρως ελληνικές αλλά και πρωτότυπες. Έτσι είδαμε γλυκά του κουταλιού, κηρήθρα με σκούρο καστανό μέλι, φιστίκια Αιγίνης, λουκούμια τριαντάφυλλο και πολλά άλλα ωραία, συνδυασμένα με gelato υπέροχης υφής και νοστιμιάς. Όμως εκτός από χωνάκια και κυπελλάκια, εδώ θα βρεις ένα σωρό άλλα ευφάνταστα γλυκά, όπως τα “κοκτέιλ” παγωτού (δοκίμασε με ανθό γάλακτος, λουκούμι τριαντάφυλλο, τριμμένο μπισκότο βουτύρου και σαντιγί) καθώς και κλασικές επιλογές όπως εκμέκ, μπαμπά και γαλακτομπούρεκο.


Jerry’s Sweet Food Truck

 

Από τις πρώτες εξόδους μετά την καραντίνα της Άνοιξης ήταν στο Χαλάνδρι, για να στηθούμε μπροστά στην νεόφερτη “καντίνα” του Jerry’s, η οποία προσέφερε απλόχερα σοκολατένια donuts, τσουρέκια βουτηγμένα στην Nutella, γλυκά burger και όποια άλλη σατανική φαντασίωση είχες ως μικρός με θέμα τα γλυκά, που εδώ γίνεται πραγματικότητα. Η ζαχαρένια καντίνα του Γιάννη Χρηστίδη και του Τάσου Γκουσγκούνη “έβαλε μπρος” για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη πριν από τέσσερα χρόνια και έγινε αμέσως κάτι παραπάνω από viral, με εκατοντάδες άτομα να περιμένουν στην ουρά κάθε μέρα για ένα κουτί γλυκά και τους ακολούθους στο ίνσταγκραμ να ξεπερνάνε πλέον τις 110 χιλιάδες. Φρόντισε ώστε να έχεις μελετήσει έστω και λίγο το μενού πριν φτάσεις, καθώς θα σου πάρει ώρα να αποφασίσεις.


Keenkies

 

Εγκαταστάθηκε στην Θεμιστοκλέους, είναι σιέλ και κάνει μπαμ. To Keenkies κρύβει στο όνομά του ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στην λέξη “kinky” (που σημαίνει ‘άταχτος’ και ελαφρώς βιτσιόζος) και στην λέξη “keen” (που σημαίνει ‘έχω μεγάλη όρεξη για κάτι’) και όντως θα αισθανθείς και τα δύο με το που περάσεις το κατώφλι. Εδώ οι νοστιμιές που έχεις συνηθίσει να βλέπεις σε άλλα μαγαζιά έχουν πειραχτεί και ξαναγίνει από την αρχή, προσφέροντάς σου μία γευστική εμπειρία τελείως “αλλιώς”. Θα βρεις λοιπόν λουκουμάδες αλμυρούς με γεμίσεις όπως παστίτσιο, καρμπονάρα, cheddar και bacon και άλλα πολλά εξίσου αμαρτωλά. Στο θέμα “γλυκά” το πράγμα πάει τελείως αλλού, όχι μόνο με λουκουμάδες που σε αφήνουν με ανοιχτό το στόμα (κυριολεκτικά), αλλά και με δημιουργίες όπως cheesecake snickers με μπισκότα Oreo, σοκολατένιες τάρτες ferrero, πεινιρλί, brownies και διαστημικά blondies. Μέσα σε όλα αυτά, οι vegan επιλογές είναι πάμπολλες και η γεύση το ίδιο καλή σε ό,τι και αν επιλέξεις.


Tρομερό Παιδί

 

Το ψωμί ήταν ένας από τους αδιαμφισβήτητους πρωταγωνιστές του 2020, με χιλιάδες ερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο να ανακαλύπτουν την μαγεία του ζυμώματος και να κάνουν πειράματα στις κουζίνες τους, προσπαθώντας να πλάσουν τις ανησυχίες τους σε ζυμάρι. Εν καιρώ καραντίνας άνοιξε στα Ιλήσια ένας νέος “ναός” του καλού ψωμιού, από τους ειδικούς Στέφανο Λιβανό και Χρήστο Παππά, ο οποίος έγινε αμέσως το καινούργιο σουξέ της πόλης. Στο Τρομερό Παιδί θα βρεις ψωμί από ελληνικά αλεύρια σε μεγάλη ποικιλία (μπαγκέτες, σίκαλης, λευκά, ό,τι μπορεί να κάνεις κέφι), όμως η ιστορία δεν σταματάει εκεί. Καταρχάς κάθε Σαββατοκύριακο ψήνονται καρβέλια με αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα, κράνμπερι και φουντούκια, που τρώγονται σαν γλυκό. Δεύτερον, τα λοιπά baked goods είναι επίσης αξιοπρόσεκτα και προσελκύουν από μόνα τους ορδές κόσμου. Δοκίμασε babka με σοκολάτα, τάρτες λεμονιού, κέικ με πορτοκάλι, κρουασάν, σπανακόπιτες, εκλέρ και πίτες.


Spoild

 

Το Spoild βρίσκεται στην οδό Βουλής, σε ένα εξαιρετικά γουστόζικο spot που καταφέρνει να συνδυάζει τη σύγχρονη, πολύχρωμη pop αισθητική με πιτσιλιές από 80s και σίγουρα θα σου τραβήξει το μάτι, όσο βιαστικά κι αν περνάς από μπροστά. Παρ’ όλα αυτά δεν θα κοντοσταθείς για το instagrammable περιβάλλον αλλά για την υπόσχεση πως εδώ θα ζήσεις μία τελείως διαφορετική γλυκιά εμπειρία. Βλέπεις, η ομάδα του μαγαζιού (υπεύθυνη και για το εξαιρετικό Lukumades) εφαρμόζει μία ειδική τεχνική στο παγωτό χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα που θυμίζει κομπρεσέρ για να “χτυπήσει” το (δικής τους παραγωγής) gelatto μέχρι να του δώσει μία μοναδική, soft υφή. Και δεν τελειώνει τίποτα εκεί καθώς σε όλο αυτό το shake, shake, shake μπορούν να προστεθούν κάθε λογής κολασμένα συμπληρώματα, όπως μπισκότα oreos, πουράκια, M&Ms, μαρέγκες, πραλίνες και δεν συμμαζεύεται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως θα βρεις και νοστιμότατα χειροποίητα μπισκότα, τα οποία μπορείς να βουτήξεις στο παγωτό σου ή να τα απολαύσεις μόνα τους.


Overoll

 

H αλήθεια είναι πως στην Αθήνα δεν υπάρχουν πολλά μέρη που προτιμάς γιατί ξέρεις ότι εκεί θα φας καλό κρουασάν. Το κρουασάν για την ακρίβεια δεν έχει περάσει στην συνείδηση των περισσότερων από εμάς ως ένα ικανοποιητικό σνακ άξιο αναζήτησης. O Άλκης Ζέρβας, ο Γιάννης Κίκιρας και ο Σπύρος Παππάς αποφάσισαν να αλλάξουν αυτήν την αλήθεια, ανοίγοντας την πρώτη αυθεντική croissanterie της πόλης, στην περιοχή του Ψυρρή. Το γεγονός ότι η λειτουργία του Overall ξεκίνησε μία μέρα πριν το δεύτερο lockdown δεν φαίνεται να τους πτόησε, καθώς η φήμη του έχει ήδη φτάσει μακριά και οι ουρές που σχηματίζονται απ’έξω μεγαλώνουν συνεχώς. Μυρωδάτα, τραγανά απ’έξω και τρυφερά στην καρδιά, τα κρουασάν του Overall αξίζουν πραγματικά μία δοκιμή, είτε είσαι του αλμυρού ή του γλυκού. Προσωπικό αγαπημένο εκείνο με την κρέμα αμυγδάλου.


Cats and Monsters

 

Πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς, το Cats and Monsters αποτελεί το πρώτο αποκλειστικά vegan παγωτατζίδικο της Ελλάδας. Δημιούργημα του Franz και της Claudia, ζευγαριού Γερμανών που τα παράτησαν όλα και ήρθαν στην Ελλάδα, έγινε αμέσως αντικείμενο τεράστιων συζητήσεων, debates και δοκιμών. Οι vegans προφανώς ξετρελάθηκαν με την πρώτη επαφή, έχοντας επιτέλους ένα ice cream spot στην Αθήνα που δεν τους δίνει μόνο την λύση του σορμπέ. Ακόμα όμως και οι φανατικοί naysayers αναγκάστηκαν να καταπιούν τα λόγια τους μαζί με τις μπάλες παγωτού, οι οποίες δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις non-vegan λύσεις. Οι γεύσεις δε, είναι από τις πιο εξεζητημένες και πρωτότυπες που μπορείς να συναντήσεις. Μερικά από τα πιο out there παραδείγματα: πράσινο smoothie με σπανάκι, μπανάνα και καρύδα. Μιλφέιγ. Carrot Cake. Σταφιδόψωμο. Δαμάσκηνο αμυγδαλωτό. Και πάει τρώγοντας.


Ourse

 

Ένα ζαχαροπλαστείο που φέρνει το Παρίσι στην Γλυφάδα, προσφέροντας φινετσάτα, σοφιστικέ, μελετημένα, σοβαρά γλυκά. Πρόκειται για το πρώτο επιχειρηματικό εγχείρημα των Στέφανου Τσουκαλά, Βίκυ Νταλαγιάννη και Σπύρο Πεδιαδιτάκη, εξαιρετικά ταλαντούχοι και οι τρεις, οι οποίοι είχαν σκοπό να χτίσουν ένα high end ζαχαροπλαστείο στην πόλη, βασισμένο πλήρως στην εποχικότητα των υλικών και στην εξονυχιστική έρευνα και μελέτη πριν το τελικό αποτέλεσμα στολίσει την βιτρίνα. Έτσι λοιπόν θα βρεις λίγα και καλά γλυκά, επηρεασμένα από την γαλλική νοοτροπία αλλά με έμπνευση τις ελληνικές ρίζες. Ευχόμαστε να έρθει σιγά-σιγά προς το κέντρο της Αθήνας έτσι ώστε να το χαρούμε και εμείς.


Σουίt

O Μπάμπης Ζιντίλης έχει ήδη στο ενεργητικό του συνεργασίες με εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Λονδρέζικο Opso, επομένως το νέο του solo εγχειρημα από την αρχή σου τραβάει την προσοχή. Το Σουιt βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και από μακριά ίσως σου θυμίσει λίγο Tiki Bar παρά ζαχαροπλαστείο με την κλασική έννοια. Κρεμαστοί κήποι, μπαμπού, ζωηρά χρώματα και χαμογελαστό προσωπικό δίνουν μία σχεδόν αναγκαία εύθυμη νότα στην περιοχή, ενώ τα γλυκά είναι όλα ένα και ένα. Ισορροπημένες γεύσεις, άριστη εμφάνιση και υπέροχοι συνδυασμοί των αγαπημένων συνταγών, με τον χαρακτήρα και τις γνώσεις του Μπάμπη που κάνουν την διαφορά. Προσωπικό αγαπημένο η τάρτα αμυγδάλου.


Kora bakery

 

Ανοιχτό μόλις μία εβδομάδα, το λαμπερό Kora Bakery με το υπέροχο κίτρινο χρώμα (άραγε να είχε συννοηθεί με το Pantone ή απλώς να έπεσε τόσο μέσα στην εποχή;) έσκασε μύτη στο Κολωνάκι και έχει ήδη φανατικούς θαυμαστές. Το νέο εγχείρημα της pastry chef  Ιάνθης Μιχαλάκη και της Μαρίας Αλαφούζου ειδικεύεται στο προζυμένιο ψωμί, προσφέροντάς το σε τρία διαφορετικά είδη: σικάλεως, σταρένιο και σοκολάτας (ω, ναι). Εκτός όμως από τα φρέσκα και ανάρπαστα καρβέλια, στο Kora μπορείς να ερωτευτείς τα κρουασάν, τα buns, τα danishes (αλμυρά και γλυκά) ή να φύγεις με ένα ολόκληρο gift box γεμάτο καλούδια, όπου μέσα δοκίμασα για πρώτη φορά granola από κρουασάν και δυσκολεύομαι πλέον να φάω κάτι άλλο.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!