Με την ελπίδα ότι δεν θα ακουστεί υβριστικό, οι βιογραφίες μουσικών είναι για τους fans οι δικοί τους “βίοι αγίων”. Τα έργα και οι ημέρες των αγαπημένων μας μουσικών είναι εγγυημένα ένα ανάγνωσμα που μπορεί να μας κρατήσει την καλύτερη συντροφιά και για αυτές τις γιορτές επιλέξαμε δέκα από τις πιο εμπεριστατωμένες, είτε είναι αυτοβιογραφίες, είτε γραμμένες από έγκριτους δημοσιογράφους / συγγραφείς για να κάνετε δώρο στον εαυτό σας.

David Bowie – Bowie, Wendy Leigh, 2017, εκδόσεις Αστάρτη

Δύο χρόνια πριν από το θάνατο του ανθρώπου που έπεσε στη γη, η δημοσιογράφος και συγγραφέας πολλών επιτυχημένων βιογραφιών Wendy Leigh, σε ειρωνικό timing αποφάσισε να συλλέξει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε για τον άνθρωπο που άλλαξε τη ροή της μουσικής ιστορίας. Η Leigh προσεγγίζει τον Bowie με σεβασμό και παράλληλα μας αφήνει να δούμε και μία πιο ευάλωτη πλευρά του, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τις προσωπικές του σχέσεις, στοιχεία της παιδικής του ηλικίας που σκιαγραφούν τον εκκεντρικό χαρακτήρα που ο ίδιος κατασκεύασε για να βλέπουμε, αλλά και την θέαση του για τον κόσμο γενικότερα, που ήταν αποδεδειγμένα πολύ μπροστά.

Prince – Prince, Με ανοιχτό και με κλειστό μικρόφωνο, Neal Karlen, 2021, εκδόσεις Ψυχογιός

Μια φιλία που μετρά δεκαετίες συνέδεε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Neal Karlen με τον Prince. Οι δυο τους γνωρίζονταν από παιδιά και η σχέση τους μετέπειτα μετουσιώθηκε στη σχέση δημοσιογράφου – συνεντευξιαζόμενου. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο που ο Karlen γράφει για τον Prince, ίσως όμως να είναι το τελευταίο καθώς αυτό το ψυχογράφημα του καλλιτέχνη του κάποτε γνωρίσαμε ως Prince επιχειρεί να κάνει μια τομή που θα μας επιτρέψει να δούμε τον άνθρωπο πίσω από τον performer.

Paul McCartney – Paul McCartney: Many Years From Now, Barry Miles, 1997, Secker & Warburg

Γνωστή για το γεγονός ότι ο Paul McCartney αποδίδει στα τραγούδια ποσοστά για τη δημιουργία τους, για παράδειγμα “αυτό το τραγούδι είναι 60% McCartney και 40% Lennon” και για πολλούς ότι αποτελεί μια προσπάθεια ανατροπής του αφηγήματος που θέλει τον John Lennon το mastermind των Beatles, πρόκειται για την επίσημη βιογραφία του θρυλικού σκαθαριού η οποία και βασίστηκε σε εκατοντάδες ώρες αποκλειστικών συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο πέντε ετών. Μια βιογραφία στην οποία το βρετανικό χιούμορ του McCartney αποδίδεται αφιλτράριστο, ενώ η καταγραφή του Miles είναι συγκλονιστική, δημιουργώντας την απαραίτητη κλιμάκωση σε κάθε κεφάλαιο της φρενήρους πορείας της πιο επιδραστικής μπάντας του πλανήτη.

Patti Smith – Πάττι & Ρόμπερτ, Patti Smith, 2015, εκδόσεις Κέδρος

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Patti Smith αποκαλύπτει το ταλέντο της να θυμάται και να καταγράφει τις εκατοντάδες ζωές που έζησε από τη στιγμή που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, ούτε την κοινή της ζωή με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe, στο Πάττι & Ρόμπερτ ωστόσο, το οποίο και τιμήθηκε το 2010 με το Εθνικό Βραβείο ΗΠΑ ξεδιπλώνει με με μυθιστορηματικό τρόπο το χρονικό της ανόδου δύο νεαρών άσημων καλλιτεχνών αλλά και τις βαθιάς φιλίας τους, γράφει μία ερωτική επιστολή στη Νέα Υόρκη του τέλους της δεκαετίας του ’60 και των αρχών του ’70 και ξεκλειδώνει παράλληλα μία – μία τις πόρτες του Hotel Chelsea ξεγυμνώνοντας συχνά πυκνά, το “ροκ” από τον ρομαντισμό που το περικλείει, χωρίς ωστόσο να το υποτιμά ή να το ευτελίζει.

Kim Gordon – Girl In a Band, Kim Gordon, 2015, εκδόσεις Faber & Faber

Στην αυτοβιογραφία της η Kim Gordon, ιδρυτικό μέλος των Sonic Youth και πρότυπο για μια γενιά γυναικών, αφηγείται την ιστορία της. Γράφει ειλικρινά για τη διαδρομή της από κορίτσι σε γυναίκα και για την πρωτοποριακή εικόνα της μουσικής και της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, καθώς και για τον γάμο, τη μητρότητα και την ανεξαρτησία. Γεμάτο με τις εικόνες και τους ήχους ενός μεταβαλλόμενου κόσμου και μιας αξιοσημείωτης ζωής, το Girl in a Band είναι ένα συγκινητικό, υποβλητικό χρονικό μιας καλλιτέχνη που έχει εμπνεύσει τις γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας και όχι μόνο.

Keith Richards – Life, Keith Richards/ James Fox, 2012, εκδόσεις Το Ροδακιό

Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου James Fox, ο ανεπανάληπτος Keith Richards κάνει το χρέος του απέναντί μας και αφηγείται με το μοναδικό και εντελώς προσωπικό του ύφος, με την αφοπλιστική ειλικρίνειά που ήταν πάντοτε το χαρακτηριστικό του την ιστορία της ζωής του χωρίς δισταγμούς, χωρίς φόβο, ουσιαστικά αληθινά, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτει το μυστικό της… “μακροζωίας” του. Ο Keith εξιστορεί πώς δημιούργησε αθάνατα κιθαριστικά ριφ όπως στο “Jumping Jack Flash”, στο “Street Fighting Man” και στο “Honky Tonk Women”. Λέει για τον έρωτά του με την Anita Pallenberg και την Patti Hansen και για το θάνατο του Brian Jones. Για τη φορολογική του εξορία στη Γαλλία, τις περίφημες επεισοδιακές συναυλίες στην Αμερική, την απίστευτη φήμη που κέρδισε, την απομόνωση και την εξάρτηση. Για την ψυχρότητα του με τον Mick Jagger και για τη συμφιλίωση που ακολούθησε.

Ronnie Spector – Ronnie Spector: Be My Baby: How I Survived Mascara, Miniskirts, and Madness, 1990, εκδόσεις Harmony Books

 

Μια βιογραφία που αυτή τη στιγμή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και διαβάζεται με εντελώς διαφορετική οπτική απ ό,τι όταν εκδόθηκε 31 χρόνια πριν. Η Ronnie Spector, μέλος των Ronettes και μια από τις μεγαλύτερες φωνές του rock & roll έμεινε δυστυχώς στην ιστορία και για έναν ακόμη λόγο, για τον εφιαλτικό γάμο της με τον παραγωγή Phil Spector ο οποίος ουσιαστικά την κρατούσε αιχμάλωτη για χρόνια. Πρόκειται για μια βιογραφία που αντιμετωπίζει τα φριακιστικά αυτά γεγονότα όχι μόνο με την απόσταση του χρόνου αλλά και με έξυπνο, συνειδητοποιημένο χιούμορ κάτι που αξίζει να δούμε αν μπορεί να σταθεί στο 2021.

Fela – Acid For The Children, Flea, 2019, εκδόσεις Headline Publishing Group

Ο Flea, ο εμβληματικός μπασίστας και συνιδρυτής, μαζί με τον Anthony Kiedis, των Red Hot Chili Peppers αφηγείται επιτέλους τη συναρπαστική ιστορία του, με όλα τα πάνω της και τα κάτω της. Το Acid for the Children είναι τόσο ακατέργαστο, διασκεδαστικό και εξαιρετικά απρόβλεπτο όσο και ο συγγραφέας του. Είναι ταυτόχρονα μια τρυφερά υποβλητική ιστορία ενηλικίωσης και ένα θορυβώδες ερωτικό γράμμα στη δύναμη της μουσικής και της δημιουργικότητας.

Bruce Springsteen – Born to Run, Bruce Springsteen, 2016, εκδόσεις Simon & Schuster

Το ευγενικό παιδί της ροκ, εμπνεύστηκε από την εμφάνισή του στο στο ημίχρονο του Super Bowl το 2009, μαζί με τους E Street Band και έπιασε να γραφεί. Με αφορμή αυτή την εμπειρία που υπήρξε για τον ίδιο συναρπαστική, πέρασε επτά χρόνια πλήρως αφοσιωμένος στο να γράφει την ιστορία της ζωής του με την ειλικρίνεια, το χιούμορ και την πρωτοτυπία που συναντάμε στα τραγούδια του. Περιγράφει πως είναι να μεγαλώνεις ως καθολικός στο Freehold του New Jersey, μέσα στην ποίηση, τον κίνδυνο και το σκοτάδι που τροφοδότησαν τη φαντασία του, μέχρι τη στιγμή που αναφέρεται ως “The Big Bang”: όταν είδε τον Elvis Presley στο The Ed Sullivan Show. Από εκεί κι έπειτα ξεδιπλώνει, χωρίς δισταγμό μία πορεία γεμάτη δόξα, προσωπικούς αγώνες και φως.

Beastie Boys – Beastie Boys Book, Michael Diamond & Adam Horovitz, 2018, εκδόσεις Faber & Faber

Στον απολογισμό της ασύλληπτης πορείας τους δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται και μία αυτοβιογραφία. Οι Michael Diamond και Adam Horovitz, χωρίς να κρύβουν τη συγκίνησή τους, ουσιαστικά αποτίουν ένα φόρο τιμής στον φίλο τους και έτερο μέλος του συγκροτήματος Adam Yauch προσφέροντας αποκαλυπτικές και αστείες αφηγήσεις για τη μετάβασή τους από έφηβους πανκ στο group που καθόρισε τη hip – hop μουσική. Το Beastie Boys Book ανατρέπει τα τυπικά μουσικά απομνημονεύματα. Παράλληλα με την αφήγηση του συγκροτήματος θα βρείτε σπάνιες φωτογραφίες, πρωτότυπες εικονογραφήσεις, ένα βιβλίο μαγειρικής από τον σεφ Roy Choi, ένα graphic novel, έναν χάρτη της Νέας Υόρκης των Beastie Boys, mixtapes, κείμενα από καλεσμένους και άλλες εκπλήξεις.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!