Η Μαρία Μάστορη ήταν το κόσμημα της γειτονιάς μας. Πολύ κομψή, πολύ αέρινη, τα πόδια της μόλις που άγγιζαν τις πλάκες καθώς κατέβαινε προς τον Άγιο Νικόλαο, όλοι το ξέραμε ότι ήταν θέμα χρόνου να πετάξει και τα φτερά φύτρωσαν νωρίς. Το έμφυτο φλερτ της με την τέχνη κατέληξε σε δεσμό με το κόσμημα και δημιουργίες της απέκτησαν αμέσως ταυτότητα,η υπογραφή Maria Mastori Jewellery αμέσως απλώθηκε και γρήγορα κυριάρχησε.
Τα νέα της τα μάθαινα από τις εφημερίδες τα περιοδικά και τα δελτία ειδήσεων, ένιωθα την παλιά υπερηφάνεια του γείτονα και όταν την ξανασυνάντησα κάπου στην Πλάκα για να της πω- επιτέλους διά ζώσης- τους εκκρεμούντες επαίνους, δίπλα της βρισκόταν ο Κώστας Αργυρίου, ο γιός της.
Τον γνώριζα ως μουσικό, είχα μάθει για τις ανησυχίες του οι οποίες, όπως συχνά συμβαίνει, δεν χωρούσαν μόνο σε μία τέχνη. Τα χέρια του σχεδίαζαν και κατασκεύαζαν, το κόσμημα μπήκε στη ζωή του σαν φυσιολογική εξέλιξη και το ίδιο φυσιολογικός ήταν ο πρόσφατος συντονισμός με το ταλέντο της μητέρας του που πλέον έχει όνομα: Cosmo2!

Πατάω το rec, η Μαρία φέρνει νερό πάλι πετώντας, όπως παλιά.

Μαρία μεγάλωσες με μεγάλους, συνομήλικους ή με φανταστικούς φίλους;

Μεγάλωσα με μεγάλους και μάλιστα γυναίκες (μαμά,γιαγιά) διότι ο πατέρας μου ήταν ναυτικός. Έτσι ήμουν πάντα πολύ πιο ώριμη και σοβαρή από την ηλικία μου. Ίσως και αρκετά μοναχική ως παιδί.

Κώστα, υπάρχει μία μουσική που εμπνεύστηκες από την Μαρία;

Όλα τα τραγούδια που συνέθεσα για εκείνη για όλα της τα fashion showsvideos,μικρές ταινίες.


Ποιό ήταν το προσωπικό σου καλλιτεχνικό σταυροδρόμι; Γιατί επέλεξες το δρόμο του κοσμήματος;

Μαρία: Γιατί πάντα έφτιαχνα κοσμήματα απ’όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Από πλαστελίνες, κουμπιά λουλούδια, βότσαλα, σπάγκους. Πάντα ότι κρατούσα στα χέρια μου μετατρεπόταν σε ένα αυτοσχέδιο κόσμημα. Έτσι για μένα ήταν φυσικό αποτέλεσμα να στραφώ στο δρόμο του κοσμήματος.

Κώστας: Μεγάλωσα μέσα στα υλικά και στο εργαστήρι, όμως μεγάλωσα και μέσα στην μουσική με τον πατέρα μου. Για πολλά χρόνια καταπιάστηκα με την μουσική σε πολλούς τομείς της. Αρκετά χρόνια τώρα με το κόσμημα. Αγαπώ και τα δύο, οπότε το καλλιτεχνικό μου σταυροδρόμι μάλλον θα παραμείνει σταυροδρόμι και είμαι πολύ καλά με αυτό.

Όταν δημιουργείς, υπάρχει κάποιο πρόσωπο στο οποίο απευθύνεις την δημιουργία σου; Μπορεί να είσαι εσύ;

Μαρία: Παλαιότερα ναι, έφτιαχνα κόσμημα για μια γυναίκα, ακόμη και για μένα.Περνώντας τα χρόνια όμως και δουλεύοντας συνήθως πάνω σε projectsσε συλλογές και σε τεχνικές αυτό δεν μου συμβαίνει πια και δεν με αφορά. Επικεντρώνομαι σε αυτό που φτιάχνω και το κάνω για το ίδιο το αντικείμενο. Δεν έχω κάποιο πρόσωπο στο μυαλό μου. Βέβαια κάθε φορά που βλέπω κάποιο δικό μας κομμάτι φορεμένο από μια γυναίκα η οποία αισθάνεται όμορφα φορώντας το, χαίρομαι πολύ.


Έχεις σχεδιάσει κάποιο κόσμημα επιλέγοντας από πριν αυτήν που θα το φορέσει;

Κώστας: Όλες τις φορές που μας έχουν παραγγείλει custom κοσμήματα.

Το κόσμημα έχει κοινωνικό πρόσημο;

Μαρία: Όχι για μένα. Το κόσμημα δεν έχει κοινωνικό πρόσημο, ειδικά για σχεδιαστές που φτιάχνουν contemporary κόσμημα. Δεν επιλέγουμε άλλωστε τους πελάτες μας. Εκείνοι επιλέγουν εμάς και τα κοσμήματα που τους αρέσουν και είναι μεγάλη ικανοποίηση να τους βλέπεις να τα φορούν ασχέτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, χρώματος, φύλου, επαγγέλματος.
Κώστας: Νομίζω τα πρόσημα αλλάζουν σύμφωνα με την οπτική γωνία που κοιτάς. Προσωπικά λοιπόν δεν θεωρώ πως υπάρχει κοινωνικό πρόσημο και δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αλλά δεν θα πω πως εθελοτυφλώ και δεν βλέπω πως κοινωνικά υπάρχει όπως σε όλα τα υλικά αντικείμενα.  

Οι δημιουργίες σου έχουν χαρακτηριστεί αυτάρκεις, σχεδόν εγωιστικές. Ότι δηλαδή δεν αφήνουν περιθώρια για συνδυασμούς. Πρόκειται για έπαινο ή για κατηγορία;

Μαρία: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τι θα πει ένα κόσμημα είναι αυτάρκες; Ένα κόσμημα ζωντανεύει από την προσωπικότητα του ατόμου που το φοράει. Αυτός θα το αναδείξει, θα το μεγαλώσει, θα το συνδυάσει έτσι ώστε να είναι μοναδικό. Εγώ προσωπικά παρουσιάζω τα κοσμήματα συμπληρωματικά το ένα του άλλου, σε layersπ.χ. κοντό και δύο μακρυά, σκουλαρίκια και κολιέ και πάντα παροτρύνω τις πελάτισσες να μην φοβούνται να συνδυάσουν 2-3 πράγματα μαζί. Άρα μάλλον αυτό δεν ευσταθεί.


Το κόσμημα που έχεις σκεφτεί, σχεδιάσει και υλοποιήσει, μπορεί να φορεθεί με τέτοιο τρόπο που να μην το αναγνωρίζεις;

Κώστας: Συχνά σχεδιάζουμε κοσμήματα που μπορούν να φορεθούν με παραπάνω από έναν τρόπους. Επίσης, έχουμε επισκευάσει αρκετά που αν δεν είχαμε φωτογραφία δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Για παράδειγμα, το μισό το έχει φάει ο σκύλος.


Ανήκετε πλέον στην ίδια σχεδιαστική ομάδα, την COSMO2.Είστε κάτι σαν το πιάνο με τέσσερα χέρια, δηλαδή εργάζεσθε στο ίδιο αντικείμενο, ή ο καθένας παραμένει σολίστ στην ίδια συναυλία;

Μάλλον και τα δύο. Πράγματι, όταν ξεκινάμε μια καινούρια ιδέα δουλεύουμε μαζί, πειραματιζόμενοι πάνω στο σχέδιο, τις τεχνικές, τα χρώματα, την εφαρμογή. Μπορεί να δουλεύουμε μαζί ένα κομμάτι για μέρες μέχρι να φτάσει εκεί που θέλουμε.
Όμως συγχρόνως ο καθένας φέρνει συνεχώς καινούριες δικές του ιδέες στο εργαστήρι, ή μπορεί να πειραματιστεί μόνος του, σε άλλο αντικείμενο και μετά να το συζητήσουμε και μάλλον αυτό δεν έχει τέλος…όμως το να μοιράζεσαι την δημιουργία, να συμπληρώνεις και να συμπληρώνεσαι, να τραβάει ο ένας τον άλλον πάνω όταν πέφτει είναι κάτι που σε οδηγεί σε δρόμους νέους που ούτε καν τους είχες φανταστεί.

Υπάρχει κάποιο κόσμημα που φοράς/φόρεσες και δεν ήταν δικό σου, αλλά ήσουν εσύ;

Μαρία: Άπειρες φορές. Έχω φορέσει κοσμήματα άλλων Ελλήνων δημιουργών, έχουμε πολύ σημαντικούς σχεδιαστές στο κόσμημα, αλλά και ξένων που θαυμάζω τις δουλειές τους και έχω νιώσει υπέροχα αγοράζοντας ένα κομμάτι τους, αλλά έχω φορέσει και κοσμήματα που ανακάλυψα σε υπαίθριες αγορές στα ταξίδια μου, που τα λάτρεψα και τα συνδύασα με τα δικά μου.


Υπάρχει κάποιο κόσμημα με το οποίο δέθηκες τόσο πολύ που τελικά το κράτησες για τον εαυτό σου;

Κώστας: Στην αρχή το σκεφτόμουν έντονα αυτό όταν έφτιαχνα κάτι που μου άρεσε πολύ. Δεν ήθελα να το αποχωριστώ. Στην πορεία όμωςσυνειδητοποίησα πως παίρνω μεγαλύτερη χαρά όταν κάποιος το αγοράζει γιατί βλέπει και αυτός αυτό που βλέπω και εγώ.

Πώς μπορεί κάποιος να δει τις δημιουργίες σας αυτή την εποχή;

Αυτήν την εποχή μπορεί μέσω ίντερνετ στο site μας cosmo2.eu και στο Instagram και Facebook ως COSMO2. Επίσης με μια ωραία βόλτα στην Πλάκα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρει τα καταστήματά μας -που είναι κλειστά τώρα-στην Αγίας Φιλοθέης 17. Τέλος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο 210 3241313.