Αν είσαι Ελληνίδα, γυναίκα και ασχολείσαι με τα του ίνσταγκραμ, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ακολουθείς ήδη την σελίδα Υπέροχες Γυναίκες. Αν όχι, τουλάχιστον θα γνωρίζεις την ύπαρξή της από δημοσιεύσεις που έχουν βρεθεί στην ‘εξερεύνηση’ και από repost στις ιστορίες φίλων, συνοδευόμενες συνήθως από γκιφάκια με καρδούλες και παλαμάκια. Ως συμβουλή θα σε παροτρύνω να πατήσεις το follow εδώ και τώρα.
Στον απέραντο κόσμο της πλατφόρμας του ίνσταγκραμ, που πλέον λειτουργεί σαν  ένα εικονικό σύμπαν και έχει την δύναμη να επηρεάζει κοινωνικά δεδομένα, να εδραιώνει τάσεις, να ανυψώνει καριέρες ή να καταστρέφει ζωές, η περίπτωση να χάσεις τον εαυτό σου είναι τεράστια. Σκρολάροντας επί ώρες και βλέποντας φωτογραφίες με αψεγάδιαστα κορμιά, μαγευτικά ταξίδια, λαμπερές τουαλέτες και ζηλευτά πιάτα φαγητού, η δική σου πραγματική ζωή μπορεί να φαντάζει λίγη και η σκληρά αποκτημένη αυτοπεποίθησή σου να εξατμίζεται από swipe up σε like. Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό να υπάρχουν “σταθμοί” που σε τοποθετούν πίσω στην πραγματικότητα, ενδιαφέρονται για την ψυχική σου υγεία και επικεντρώνονται σε άλλα πράγματα εκτός εμφάνισης και υλικών αγαθών. Όλα αυτά (και πολλά περισσότερα) είναι οι Υπέροχες Γυναίκες. Mία κοινότητα γένους θηλυκού, η οποία ξεκίνησε με σκοπό οποιαδήποτε χρήστης να μπορεί να μοιραστεί ιστορίες και λόγια αγάπης για μία άλλη γυναίκα της ζωής της. Πλέον έχει εξελιχθεί σε μία πηγή πληροφοριών, ανταλλαγής απόψεων, συζήτησης για φεμινιστικά (και όχι μόνο) θέματα, υποστήριξης και διαδικτυακής συντροφιάς.

Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η  Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, η οποία ξεκίνησε το όλο εγχείρημα πριν κάποια χρόνια και έχει πια φτάσει να διοικείται ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά online communities. Ιδού όλα όσα είχε να μας πει:

Όταν πρωτοξεκίνησες το προφίλ Υπεροχες Γυναικες στο ινσταγκραμ, το έκανες με σκοπό να γίνει μία πλατφόρμα αλληλοεπίδρασης γυναικών ή ήθελες κυρίως να έχεις ένα μέρος να εκφράζεις τις απόψεις και πεποιθήσεις σου;

Όταν ξεκίνησα το προφίλ στο Instagram και το website παράλληλα, είχα σαν στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας αλληλοεπίδρασης γυναικών. Ήθελα αρχικά εγώ να απευθυνθώ σε μία τέτοια πλατφόρμα και επειδή δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, σκέφτηκα να το δημιουργήσω.

Έχει αλλάξει προσανατολισμό η σελίδα από τότε που την έχτισες;

Η σελίδα ξεκίνησε σαν μία πλατφόρμα όπου κάθε γυναίκα μπορούσε να δηλώσει το θαυμασμό της σε μία άλλη γυναίκα. Σύντομα, όμως, και λόγω της έντονης διάδρασης που υπήρχε μεταξύ των μελών, άλλαξε εντελώς προσανατολισμό και εξελίχθηκε σε μία κοινότητα γυναικών που ανταλλάσσει απόψεις, συζητάει, μοιράζεται προβληματισμούς πάνω στα πιο καίρια ζητήματα της εποχής μας και δημιουργεί δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Πώς αισθάνεσαι με την μεγάλη της επιτυχία και το engagement που λαμβάνεις; Πιέζεσαι ποτέ από αυτό;

Δεν μπορούσα πραγματικά να πιστέψω ποτέ ότι μία ιδέα για κάτι που είχα ανάγκη εγώ, θα μπορούσε να έχει ποτέ τόση αλληλεπίδραση και συμμετοχή. Αυτό που με συγκινεί είναι το πραγματικό engagement που υπάρχει στις Υπέροχες Γυναίκες. Δεν μετριέται με follow και likes αλλά με την πραγματική ανταλλαγή απόψεων που συμβαίνει καθημερινά και τα μηνύματα που λαμβάνω για το πόσο θετικά επηρεάζει αυτή η πλατφόρμα την διάθεση των μελών. Οπότε αισθάνομαι υπέροχα και τεράστια ευγνωμοσύνη για τη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινότητά μας. Πολλές φορές αγχώνομαι γιατί θέλω να είμαι συνεπής απέναντι στις Υπέροχες και να απαντάω σε όλα τα μηνύματα ή να παίρνω θέση σε όλες τις συζητήσεις που ξεκινάνε αλλά επειδή η κύρια μου ασχολία (προς το παρόν) είναι άλλη και έχω και μία 2χρονη κόρη ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Αυτό με στενοχωρεί αλλά σκοπεύω να το αλλάξω σύντομα!

Έχει τύχει ποτέ να έχεις μία συγκεκριμένη άποψη πάνω σε ένα ζήτημα και μέσω της συζήτησης με τις Υπέροχες να αλλάξεις τελείως γνώμη;

Υπάρχουν πάρα πολλές φορές που έχω αλλάξει άποψη και έχω σκεφτεί διαφορετικά επειδή διάβασα τις απόψεις των Υπέροχων. Επίσης, πολύ συχνά ενημερώνομαι και μαθαίνω καινούρια πράγματα που δεν ήξερα. Έρχομαι αντιμέτωπη με θέματα και προβλήματα που δεν πίστευα ότι υπάρχουν. Και αυτή πιστεύω ότι είναι και η μαγεία αυτού που έχουμε δημιουργήσει όλες μαζί, ότι δηλαδή, οι Υπέροχες Γυναίκες είναι μία κοινότητα ανοικτή σε όλα, διαμορφώνεται και αλλάζει συνεχώς…

Υπάρχουν συναισθηματικές προκλήσεις στο να διευθύνεις έναν τέτοιο λογαριασμό; Αισθάνεσαι ποτέ επιβαρυμένη όταν προκύπτουν περιπτώσεις γυναικών με τραύματα και δύσκολες ιστορίες, οι οποίες αναζητούν από εσένα κάποια καθοδήγηση ή εμψύχωση;

Καθημερινά διαβάζω μηνύματα γυναικών που έχουν υποστεί καταστάσεις που δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσαν να συμβαίνουν σε χώρες σαν την Ελλάδα. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζω όταν λαμβάνω τέτοια μηνύματα είναι ότι η ευθύνη είναι τεράστια στην απάντηση που θα δώσω. Συνήθως παροτρύνω τις Υπέροχες που αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία να απευθυνθούν σε αρμόδιες ομάδες ή ειδικούς ή στις αρχές, καθώς αυτή θεωρώ πως είναι και η σωστή καθοδήγηση. Από εκεί και πέρα οι ιστορίες που διαβάζω πάντα μένουν μέσα μου και πάντα τις σκέφτομαι και με επηρεάζουν αλλά ταυτόχρονα μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω. Έτσι αποφάσισα πρόσφατα να ξεκινήσω σπουδές πάνω στη Ψυχολογία, παρόλο που το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο είναι τελείως διαφορετικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι στην καθημερινή επικοινωνία με τις ακολούθους σου;

Νομίζω παραμένει σταθερά η “Καλημέρα” που λέμε . Υπάρχει ένας σχεδόν σταθερός αριθμός γυναικών που μου απαντάνε κάθε μέρα και έχουμε μία μικρή συνομιλία που με κάνει πάντα να χαμογελάω.

Πόσο σημαντική είναι η γυναικεία αλληλεγγύη στην Ελλάδα του σήμερα;

Γενικά υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους και δεν βοηθάει ή υποστηρίζει η μία την άλλη. Βασιζόμενη σε αυτό, μέσα από της Υπέροχες Γυναίκες ήθελα να γίνει κατανοητός ο καθοριστικός ρόλος της γυναικείας αλληλεγγύης. Στη σύγχρονη εποχή, όπου απειλούνται αρκετές αξίες στη ζωή κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον, στην Ελλάδα του σήμερα, οι γυναίκες είναι σημαντικό να συνεργάζονται, να υποστηρίζουν η μία την άλλη και να δημιουργούν, με τη συλλογικότητα και το πραγματικό τους ενδιαφέρον, ίσες ευκαιρίες για κάθε γυναίκα αλλά και για τις γενιές που ακολουθούν.

@oneofusgr

If you're here, you're one of us!